Skip to main content

Televiziunea Română a obţinut o nouă licenţă pentru Republica Moldova. Canalul se va numi simplu: TVR

 

tvr

Publicitate

Televiziunea Română a obţinut astăzi de la CNA o nouă licenţă de emisie prin satelit pentru canalul pe care urmează să îl relanseze în Republica Moldova. Noul canal, care se va numi simplu TVR, va fi lansat pe 1 decembrie în Republica Moldova.

Pentru cererea de licenţă au venit azi, la CNA, Claudiu Săftoiu (preşedinte director-general) şi Beatrice Comănescu (directorul postului).

Claudiu Săftoiu, la CNA:

"Încă din vara acestui an am făcut o solicitare Guvernului pentru ca în momentul în care revenim în Republica Moldova, TVRi să beneficieze de o suplimentare de buget de la alocaţia bugetară pentru transmisii internaţionale în aşa fel încât partea aceasta de Republica Moldova, care nouă ni se pare importantă şi vitală pentru relaţia dintre cele două ţări, să poate fi finanţată într-o formulă care în mod transparent să ducă la o mai bună aşezare în spaţiul media a produsului românesc.

Vom avea în vedere o colaborare foarte strânsă cu postul Moldova 1, acolo am găsit înţelegere să ne amplasăm şi sediul. Astfel încât să putem avea o redacţie proprie ca să realizăm şi conţinut propriu, dar asta ţine de anul viitor.

De altfel, în momentul acesta, noi am şi solicitat alocarea unei sume de 270.000 de lei, tocmai pentru echiparea studioului de la Chişinău al Televiziunii publice, în colaborare cu Moldova 1.

În plus, vom colabora cu Moldova 1 pentru ca un număr de corespondenţi din Republica Moldova să vină la traininguri în România. Anul acesta reluăm doar retransmisia fără să putem să facem prea multă producţie proprie."

Dintre cei nouă membrii CNA prezenţi la şedinţa de astăzi doar doi s-au opus solicitării TVR. Este vorba de Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

În momentul votului, în sală erau prezenţi: Florin Gabrea, Loran Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu (preşedinte CNA), Christian Mititelu şi Răsvan Popescu.

Grila va conţine "în cea mai mare parte producţii retransmise de pe celelalte canale ale TVR", a spus Claudiu Săftoiu.

"Ieri, Consiliul de Administraţie a aprobat grila pentru Republica Moldova. În momentul de faţă ne pregătim să începem testele pentru Republica Moldova.La 1 decembrie suntem pregatiţi să reluăm transmisia TVR cu programele româneşti", a mai spus şeful TVR.

Beatrice Comănescu:

Canalul se axează pe promovarea limbii şi culturii româneşti, precum şi pe divertisment. O să găsiţi foarte multe lucruri care o să satisfacă gustul publicului din Republica Moldova.

Structura programelor după surse de provenienţă:

  • Producţie proprie: 5,59%
  • Producţii audiovizuale ale altor producători: 30,15%
  • Programe retransmise (producţii TVR1, TVR2, TVR Cluj s.a.) 27,23%
  • Programe preluate: 36,67% (producţii TVR1, TVR2)

Discuţiile dintre membrii CNA, înainte de vot:

Narcisa Iorga: Nu înţeleg raţiunea pentru ca un post generalist ca TVR 1 nu poate fi retransmis în Republica Moldova în condiţiile în care postul generalist din Republica Moldova (Moldova 1 – n.r) poate fi retransmis în România. Nu voiam să îi cer socoteală domnului Săftoiu pentru banii pe care îi are în administrare.

Monica Gubernat: Solicită un post secundar cu o grilă dedicată pentru Republica Moldova. Mi se pare mult mai raţional să facă asta decât să retransmită un canal generalist dedicat românilor.

Narcisa Iorga: De ce televiziunea Moldova 1 trebuie să fie retransmisă de toate companiile de cablu din România?

Monica Gubernat: Sunt într-un proces de pre-aderare, încercăm să-i ajutăm şi noi cum putem.

Rasvan Popescu: Poate că în viitor postul Moldova 1 va putea să facă emisiuni pe actualitea românescă, pentru moment trebuie să acceptăm această formulă, ca să putem să ne adresăm publicului de peste Prut. Poate că prima ţintă a postului Moldova 1 este să se adreseze cetăţenilor moldoveni care s-au stabilit în Romania.

Narcisa Iorga: Care sunt emisiunile special dedicate Republici Moldova, care să justifice această nouă licenţă? În grilă apar, în cea mai mare parte, doar preluări de pe celelalte posturi. “Doar o oră pe săptămână de program? În cazul ăsta merită o nouă televiziune

Răsvan Popescu: Eu am înţeles că au ales această variantă pentru a ţinti mai bine publicul din Republica Moldova.

Monica Gubernat: Romania s-a angajat să acorde asistenţă Republicii Moldova.

Valentin Jucan:

"Atâta timp cât s-a discutat, pe piaţă, despre independenţa TVR, despre închidera TVR Cultural. De ce nu s-a facut acest acord între Ministerul Culturii şi TVR? TVR are o obligaţie faţă de publicul român, mai ales. Banii care provin din taxele pe care le plătesc românii ajung să finanţeze acest conţinut? Eu nu aş fi de acord ca banii pe care eu îi plătesc să ajungă pentru realizarea acestui conţinut pentru Republica Moldova. Mult mai potrivit ar fi ca postul TVR 1 să fie retransmis, astfel încât cei din Republica Moldova să înţeleagă că ora exactă este la Bucureşti. Să avem nişte emisiuni cu conţinut special şi cu referire la viaţa socială din Moldova, cred că este doar un moft al TVR, menit să stoarcă mai mulţi bani de la bugetul de stat. Sunt convins că nimeni nu are o problemă în a-i sprijini pe fraţii din Republica Moldova, dar putem să avem o problemă că acest sprijin se face cu banii de la bugetul de stat. TVR încalcă legea audiovizualului şi încalcă interesul publicului roman.

TVR trebuie să fie independent, să beneficieze de o taxă universală, să nu mai depindă de politicieni. Consiliul de Aadministraţie al TVR nu ar trebui să mai fie dizolvat în fiecare an la voinţa politicului."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Brusc Willis Brusc Willis
    Corect!
  • danu danu
    Pacat ca se amesteca lucrurile in bine-cunoscutul stil dâmbovitean: o posibila politica de stat a Romaniei fata de Republica Moldova si politica de stat degeaba pe bani publici a Televiziunii Romane. Adica se pun otova nevoia reala de a exista in Republica Moldova un canal public de televiziune in limba romana pe langa Moldova1, singurul intr-o imensa puzderie de canale in limba rusa (la Chisinau, pe retelele de cablu tv sunt prezente toate canalele radioteleviziunii publice din Rusia) si necesitatea închipuita a menegimentului TVR in a deschide un nou canal pentru a justifica eventuale angajari de personal si nelipsitele investitii (a se citi "tocatul de bani") si, de ce nu, sa le mai inchida gura 'telectualilor care inca mai suspina dupa "prostia aia de TVR Cultural la care nu se uita nici dracu" (citat).
  • Stefan Stefan
    Cum au facut si cei dela Radio Romania Radio Chisinau asa sa faca si TVR Chisinau.
  • David David
    Cel mai reusit ar fi sa se numeasca TVR Chisinau.
  • Brusc Willis Brusc Willis
    Da, se ajunsese la un fel de compromis cu 2 Plus, canalul ce a obtinut fosta frecventa pe care emitea TVR1 inainte, insa acesta in prezent nu retransmite decat vreo 3 emisiuni de la TVR1. In noul context probabil ca se va renunta la aceasta colaborare si se va face acest canal dedicat special pietei moldovenesti, in schimb. Mai exista si promisiunea din partea Moldovei de a aloca TVR spatiu in primul multiplex digital terestru.
  • Stefan Stefan
    Din cate stiu TVR au ceva afilieri cu un post din Moldova

Trimite un comentariu

sus