Skip to main content

VIDEO. Efectul Genovese, film produs de TVR, în această seară pe TVR 2

 

Efectul Genovese - productie TVRTVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează în această seară, de la ora 20.10, filmul Efectul Genovese, regizat de Jon Gostin, în seria de premiere produse recent de televiziunea publică, prin intermediul Casei de Producţie TVR.

Publicitate

După câţiva ani de întrerupere, "Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a reluat recent producţia şi difuzarea de premiere teatrale - spectacole proprii, create special pentru platourile de televiziune, şi adaptări pentru TV ale unor piese de teatru", potrivit TVR.ro.

DISTRIBUŢIE. Din distribuţie fac parte Nicoleta Lefter, Nicolae Urs, Oana Ştefănescu, Vlad Logigan, Vivian Alivizache, Grigoriţa Rogobete, Lavinia Andrei, Puiu Vasile, Cosmin Găleată, Cristian Rădulescu, după cum se arată într-un comunicat al televiziunii publice.

CE ESTE EFECTUL GENOVESE? În dicţionarele de psihologie socială, Efectul Genovese este definit ca fenomen în care martorii unui moment de agresiune individuală sau colectivă refuză implicarea, asistând pasivi, fără să intervină în ajutorul victimei. Sintagma îşi are originea într-un eveniment petrecut în 1964, când tânăra Kitty Genovese, originară din New York, aflată într-o situaţie–limită, nu a beneficiat de ajutorul salvator al martorilor. Cu cât numărul celor ce asistă este mai mare, cu atât fiecare individ se simte mai puţin responsabil, abţinându-se de la acţiune.

https://www.youtube.com/watch?v=i8KYmWDH644&feature=player_embedded

DESPRE FILM. Adaptare pentru televiziune a textului semnat de dramaturgul Alina Nelega, filmul (teleplay - 90 de minute) aduce în prim-plan drama unei tinere – Silvana - care se confruntă cu greşelile făcute de părinţii săi în „Epoca de Aur”.

Tatăl ei a fost informator al Securităţii, dând note informative chiar şi despre cea care urma să-i devină soţie. Nimeni nu doreşte ca acest secret dureros şi consecinţele lui grave să devină publice, iar preţul tăcerii de acum, al aparentei pacificări, va fi imens.

Regizorul Jon Gostin, despre Efectul Genovese:

„Ne aflăm în cinema-ul neliniştii morale, unde manipularea conştiinţei şi pierderea identităţii, odată experimentate, provoacă dezorientare, disperare şi alienare - adică premizele unui final tragic” (...)

„Dincolo de dificultatea de a lua decizii majore, protagonista filmului se zbuciumă între voinţa de cercetare a răului şi neputinţa ei lăuntrică de a pedepsi răul, între datoria de judecare morală şi nevoia sufletească de a iubi. Şi dacă, până la urmă, iubirea şi nu ideologia dezvăluie persoana adevărată a eroului tragic, acesta este şi marele semn ascuns în mesajul filmului Efectul Genovese”, adaugă Gostin.

http://www.youtube.com/watch?v=BmdxKb35NKk

Mai multe detalii despre această producţie, dar şi despre alte proiecte ale Casei de Producţie TVR,  găsiţi AICI.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Q Q
    Din pacate anna are dreptate....PRAF! totul...dialogul, interpretarea...prafuiala tip TVR... Iar domnul regizor a inteles efectul Genovese fix nu! E un fenomen psiho social care transcende politicul... este la fel de valabil in orice forma sociala de organizare. Sa spui ca "sunt astazi generatii care traiesc acest efect" arata exact lipsa ta de intelegere a ceea ce inseamna un astfel de fenomen social. Iar cand nu esti capabil sa intelegi elementul care iti da chiar numele filmului ce pretentii sa mai ai sa iasa ceva bun din film...
  • Nebunu HD Nebunu HD
    Chiar ca vai de tine...
  • anna anna
    vai de mine...ce prostie...cum e decupat... ce dialog...ce interpretarea ...vai de mine....

Trimite un comentariu

sus