Skip to main content

VIDEO. Realitatea TV, somată să înceteze cu promourile în care Ponta este asociat cu mafia italiană

 

Screen Shot 2013-11-07 at 8.31.39 PMPostul Realitatea TV a fost somat să nu mai difuzeze promourile "Acum noi suntem ţinta", printre care se afă şi unul în care premierului Victor este asociat cu mafia italiană.

Publicitate

În respectivul material video o declaraţie a premierului este alăturată unui fragment din serialul La Piovra, care îl are ca personaj central pe mafiotul italian Toto Riina.

"Ştiu că aş vrea să îmi plătiţi taxele şi n-o faceţi", i-a spus premierul unui jurnalist de la Realitatea TV, în contextul discuţiilor despre noul Cod al Insolvenţei. Reporterul îl întrebase pe Victor Ponta cum sunt afectate instituţiile de presă de noul cod al insolvenţei.

Iar în fragmentul din La Piovra, personajul Toto Riina, fost lider Cosa Nostra, spune, printre altele: "Aici eu sunt statul".

http://www.youtube.com/watch?v=AH3553n5dB0&feature=youtu.be

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de astăzi, să someze public Realitatea TV să intre în legalitate în privinţa acestor promouri. Ceea ce echivalează cu interzicerea lor pe TV.

"Au vrut să insinueze închiderea Realitatea TV", a spus Gubernat, membru CNA.

Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea TV, a spus că în acele spoturi nu a fost atacată nicio persoană.

"Nu am atacat pe nimeni, nu am jignit pe nimeni. A fost o campanie asumată de Consiliul Editorial al Realitatea TV. Nu ştiu de unde s-a dedus acea asociere cu mafia italiană", a spus Mura Frânculescu.

CNA a analizat mai multe promouri difuzate pe Realitatea TV, în perioada 4 - 15 octombrie, la sesizarea făcută de Monica Gubernat, membră a Consiliului. Ea este cea care a propus şi sancţionarea televiziunii de ştiri.

Potrivit CNA, în contextul discuţiilor despre un nou Cod al insolvenţei, la Realitatea TV au fost difuzate mai multe spoturi prin care se atrăgea atenţia că televiziunea este ţinta unor prevederi ale acestui Cod.

Conform monitorizărilor făcute de CNA, "spoturile au fost difuzate zilnic, cu o frecvenţă aproximativ de 3-4 pe interval orar în primele zile, apoi cu o frecvenţă mai redusă în ultima parte a perioadei menţionate. Fiecare spot conţinea un însemn grafic - logoul televiziunii Realitatea TV plasat pe o ţintă, însoţit de mesajul ".

Aceste spoturi, a căror durata a variat (câteva zeci de secunde fiecare), au fost de mai multe feluri.

  • Într-un spot, jurnalişti şi angajaţi ai Realitatea TV transmiteau un mesaj actualului Guvern, în special premierului Victor Ponta, spunând că acesta nu s-a ţinut de promisiunile făcute în campania electorală şi, mai mult, încearcă să închidă o televiziune care nu-i este fidelă.
  • Alte spoturi cuprindeau mesaje de încurajare ale telespectatorilor pentru postul Realitatea TV.
  • În alt spot era prezentat premierul Victor Ponta, imaginea acestuia fiind asociată cu fondul muzical şi replicile fiind din serialul despre mafia italiană "La Piovra".

Din discuţiile de la CNA:

Monica Gubernat, membru CNA:

"Au vrut să insinueze închiderea Realitatea TV", a spus Gubernat.

Viorel-Vasile Buda, vicepreşedintele CNA:

"Printr-o melodie (melodia din serialul 'La Piovra' - n.r.) se sugerează închiderea?".

Florin Gabrea, un alt membru CNA, a catalogat drept "grosieră" această campanie a postului Realitatea TV.

"Nici nu e subtilă, e foarte directă", a spus Gabrea.

Cum s-a apărat postul?

Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea TV, a spus că în acele spoturi nu a fost atacată nicio persoană.

Mura Frânculescu:

"Nu am atacat pe nimeni, nu am jignit pe nimeni. A fost o campanie asumată de Consiliul Editorial al Realitatea TV. Nu ştiu de unde s-a dedus acea asociere cu mafia italiană (...) O să vă rog să ne daţi posibilitatea să folosim în montajele noastre anumite sunete, muzică (...)", le-a spus Mura Frînculescu membrilor CNA.

Mura Frânculescu a mai subliniat faptul că "Avocatul Poporului s-a autosesizat şi Curtea Constituţională a decis că acest Cod al insolvenţei este neconstituţional".

Aceasta a adăugat "nu vreau să ne facem un titlu de glorie din acest lucru, ci pur şi simplu a fost un demers jurnalistic".

Ce articole au încălcat promourile de la Realitatea?

Art. 32, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

"Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor".

Art. 40, alineatul 1 din Codul audiovizualului

"În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • razvan razvan
    Felicitari doamnei Mura Franculescu pentru pozitia adoptata.
  • profesor profesor
    Ce-a facut CNA-ul cand Latruna 3 s-a victimizat saptamani intregi, ruland promo-uri in engleza despre "tiranul" de Basescu??? Ce grija are madam asta, presedinta CNA, de Pontanac! Te-apuca greatza!!!
  • ElCucui ElCucui
    Il Capo dei Capi
  • ElCucui ElCucui
    Secvența nu e din "La Piovra", ci din miniseria tv "El Capo dei Capi - Corleone".
  • mariana mariana
    daca in proourile de la Realitatea tv erau despre Basescu atunci cei de la CNAerau foarte multumiti, ba mai mult cred ca felicitau postul Realitatea.
  • Zamfirescu Zamfirescu
    Foarte buna poziția doamnei Director Executiv Mura Franculescu. A si subliniat. Excepțională.

Trimite un comentariu

sus