Skip to main content

ActiveWatch sesizează Ministerul Afacerilor Interne în cazul jurnalistei de la B1 TV agresată la protestele de duminică

 

Screen Shot 2013-12-16 at 4.30.19 PMActiveWatch sesizează Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cazul jurnalistei de la B1 TV care a fost agresată la protestele de duminică, din Capitală, împotriva modificărilor aduse Codului Penal.

Publicitate

"Jandarmeria Română ignoră solicitările de informaţii şi jigneşte o ziaristă", spune organizaţia, într-o scrisoare deschisă adresată MAI, în care "condamnă modul agresiv prin care Jandarmeria Română înţelege să comunice cu presa".

Reamintim că la protestele de duminică din centrul Capitalei a fost agresată şi echipa postului de ştiri Antena 3, după cum Paginademedia.ro a scris AICI. Jurnaliştii de la Antena 3 au fost "bruscaţi, scuipaţi şi înjuraţi" de către manifestanţi, incident considerat "inacceptabil" de ActiveWatch.

ActiveWatch cere Ministerului Afacerilor Interne să "ancheteze comportamentul Inspectorului General al Jandarmeriei şi al purtătorului de cuvânt al instituţiei"

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, scrisoarea adresată de ActiveWatch Ministerului Afacerilor Interne.

"Jandarmeria Română ignoră solicitările de informaţii şi jigneşte o ziaristă

Sesizare către Ministerul Afacerilor Interne

ActiveWatch condamnă modul agresiv prin care Jandarmeria Română înţelege să comunice cu presa şi cere MAI să ancheteze comportamentul Inspectorului General al Jandarmeriei şi al purtătorului de cuvânt al instituţiei.

Duminică seară, la protestul din faţa Guvernului, jurnalista Dana Stănilă, de la B1 TV, i-a cerut Inspectorului General al Jandarmeriei, colonelul Mircea Olaru, o declaraţie despre atitudinea violentă a jandarmilor împotriva unor protestatari. Conducătorul Jandarmeriei a ignorat-o, i-a dat răspunsuri evazive, după care s-a retras în curtea Guvernului. Totodată, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Georgian Enache, a intervenit nu pentru a-i oferi informaţiile solicitate, ci pentru a o împiedica să ajungă la şeful său şi, în acest context, pentru că ziarista nu ceda, a jignit-o.

http://www.youtube.com/watch?v=7E1toX068ag

„Nu comentez. (...) Purtătorul de cuvânt v-a transmis toate datele necesare.”, i-a răspuns colonelul Mircea Olaru jurnalistei Dana Stănilă, când aceasta a semnalat că a fost bruscată de jandarmi şi că i s-a obstrucţionat accesul în perimetrul protestului, precum şi că purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei i-ar fi închis telefonul când l-a contactat în legătură cu aceste incidente.

Jurnalista a insistat să obţină un punct de vedere, însă inspectorul general al Jandarmeriei a evitat un dialog şi s-a retras în curtea Guvernului, cerându-i ziaristei să i se adreseze purtătorului de cuvânt. În loc de răspunsuri, însă, reprezentantul delegat să comunice cu presa a întrebat-o pe ziaristă „dacă are probleme cu capul”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a revenit cu o declaraţie în care a susţinut că jurnalista i-ar fi hărţuit pe reprezentanţii instituţiei.

Dispreţul de care au dat dovadă inspectorul general şi purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei în relaţia cu presa este inadmisibil şi afectează imaginea acestei instituţii în ansamblul său.

Solicităm MAI să ancheteze comportamentul Inspectorului General al Jandarmeriei şi al purtătorului de cuvânt al instituţiei şi să transmită un mesaj clar că astfel de comportamente în relaţia cu presa sunt inacceptabile.

Solicităm Jandarmeriei Române să dea dovadă de transparenţă şi responsabilitate în declaraţii şi reamintim conducerii acestei instituţii că orice agresiune împotriva presei reprezintă o agresiune împotriva drepturilor fundamentale la libertatea de exprimare şi libertatea de informare.

Reamintim MAI că ultimele săptămâni Jandarmeria a comis mai multe acte de agresiune împotriva jurnaliştilor (la Cluj, Pungeşti etc.).

Readucem în atenţia MAI că ActiveWatch şi APADOR-CH au solicitat săptămâna trecută demiterea conducerii ministerului, pentru abuzurile de la Pungeşti (http://activewatch.ro/ro/freeex/reactie-rapida/apador-ch-si-activewatch-cer-demiterea-conducerii-ministerului-afacerilor-interne-pentru-abuzurile-de-la-pungesti/)." (scrisoarea ActiveWatch).

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • stefan stefan
    Observ ca cei din presa nustiu exact cati manifestanti au fost aseara la Miting La protv au anuntat ca au fost catevasute cei dela B1 spun ca au fost 1000 pai hotarativa cati au fost
  • profesor profesor
    Trebuie luata atitudine!!! Daca ar fi fost un ziarist de pe la Latrine ... lua tara foc!!! Rusinos si revoltator!!!

Trimite un comentariu

sus