Skip to main content

Cine a luat bani de la Roşia Montană. Firme apropiate de Sebastian Ghiţă, de surorile Voiculescu sau de Dan Andronic, printre beneficiari. Sumele exacte virate în 2013

 

Gold Forbes

Publicitate

ANCHETĂ RISE PROJECT. O investigaţie Rise Project arată exact câţi bani au fost viraţi de Roşia Montană Gold Corporation către posturile de televiziune în acest ani, dar şi către alte companii.

În top este postul România TV, deţinut de Sebastian Ghiţă, dar toate televiziunile importante au încasat bani de la RMGC. Alţi bani s-au dus la o altă firmă apropiată de Sebastian Ghiţă, care a a construit case pentru strămutaţii din Roşia Montană.

Pro TV apare cu aproape 220.000 euro plătiţi de către RMGC.

Printre beneficiarii sumelor de la RMGC apare şi o companie deţinută de surorile Camelia şi Corina Voiculescu, dar şi o firmă a lui Dan Andronic (patronul EVZ).

Şi agenţia Mediafax a avut plăţi dinspre RMGC, dar mici: 3.000 de euro în acest an.

Înainte de cifrele exacte, iată modul în care au fost descoperite:

CUM AU APĂRUT BANII? Sumele reies dintr-un Dosar de inspecţie fiscală obţinut de Rise Project. RISE Project a urmărit traseul banilor în acest caz, investigând şi tranzacţiile RMGC din acest an. Cele purtătoare de TVA sunt declarate la Fisc, iar Fiscul grupează aceste informaţii într-un aşa-numit “Dosar de inspecţie fiscală”.

RISE Project a obţinut dosarul fiscal al RMGC şi a analizat plăţile efectuate de corporaţia minieră în 2013. Iată rezultatele.

În continuare, câţi bani a plătit RMGC în 2013 către instituţiile şi oamenii de media:

România TV, cele mai mari încasări în acest an

România TV a încasat de la RMGC, în acest an, 1,5 milioane de lei, adică aproximativ 350.000 de euro.

“Asta-i piaţa publicităţii. Eu n-am de unde să ştiu dacă aceste tranzacţii (RMGC – RTV) au afectat politica editorială a postului România TV, adresati-vă lor. Eu nu mă ocup de postul TV, nu înţeleg de ce mă sunaţi pe mine. “, a reacţionat Ghiţă la întrebarea RISE Project.

Glar Construct, o altă firmă legată de Sebastian Ghiţă, scrie Rise Project, a încasat în acest an echivalentul a 585.000 de euro.

Glar a construit case pentru sătenii relocaţi din Roşia Montană şi a devenit partener cu RMGC în 2011. Sebastian Ghiţă a figurat în acţionariatul firmei din 2005 până în 2011, alături de Gabriel Anghel, un prieten din liceu.

Ghiţă a precizat pentru Rise Project că nu mai are niciun fel de relaţie cu firma Glar Construct “de foarte multă vreme”.

Camelia şi Corina Voiculescu, 105.000 euro de la RMGC prin firma Global Media Solutions

Global Media Solutions, firmă deţinută în mod egal de cele două fete ale lui Dan Voiculescu, a încasat de la RMGC echivalentul a 105.000 de euro. Global Media Solutions, scriu jurnaliştii Rise Project, plăteşte drepturile de autor ale salariaţilor postului TV Antena 3.

Tot în 2013, Antena 3 a încasat, la rândul ei, 110.000 de euro de la RMGC. La aceşti bani se adaugă alţi 130.000 de euro primiţi de Antena 1, principalul canal al grupului Intact.

Carla Donciu, directorul de comunicare al postului Antena 3, a comentat scurt această situaţie: “Bugetele de publicitate alocate de diverse companii trustului Intact nu cumpără opinia, ci expunerea mesajului lor într-un spaţiu de emisie reglementat de lege.

Firma lui Dan Andronic, patronul EVZ, a luat de la RMGC şi a dat către B1

Dan Andronic, patronul Evenimentului zilei, apare şi el în dosarul fiscal al RMGC.

În 2013, agenţia D.A. Communication & Media, patronată de Andronic, a facturat către RMGC servicii în valoare de 95.000 de euro. Ulterior, o parte din acesti bani (60.000 de euro) au plecat din contul firmei lui Andronic în cel al postului B1 TV – controlat, în acte, de mai multe companii ale familiei Păunescu în asociere cu Sorin Oancea, managerul televiziunii.

Tot agenţia lui Andronic a mai trimis aproape 30.000 de euro din banii încasaţi de la RMGC, către Tipogrup Press, controlată de ziariştii Mircea Pufu şi Ion Cristoiu.

"Contractul în cauză nu are nicio legătură cu activitatea de presă, cum se invocă, ci este un contract de prestări de servicii tipografice", spune Vlad Pufu, director general Tipogrup Press.

Tipogrup Press funcţionează din anul 1997 şi îşi desfăşoară activitatea în industria tipografică. "Pentru Tipogrup, DA Communication&Media este, chiar de mai mulţi ani, doar unul dintre beneficiari, aşa cum prestează servicii de tipărire şi pentru alte agenţii de publicitate sau alţi clienţi", a precizat Vlad Pufu.

Dan Andronic a răspuns frontal întrebărilor RISE Project: “Într-adevăr, firma D.A. Communication este şi regie de publicitate şi, în mare parte, vinde reclamă la EVZ şi Capital, dar nu numai. Nu-mi aduc aminte exact cât a luat atunci B1 TV şi Historia, sunt contracte bilaterale, oricum. Nu-i nimic ascuns sau în neregulă.”

Sumele încasate de posturile de televiziune de la RMGC în 2013:

Sumele incasate in 2013
Romania TV 350.000 euro
Pro TV 217.000 euro
B1 TV 139.000 euro
Antena 1 130.000 euro
Antena 3 110.000 euro
Kanal D 49.000 euro
Prima TV 39.500 euro
Realitatea TV 17.000 euro
TVR 23.000 euro
Etno TV 2.900 euro
Alba TV 5.100 euro

Investigaţia completă, pe site-ul Rise Project

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dinu dinu
    "Bugetele de publicitate alocate de diverse companii trustului Intact nu cumpără opinia, ci expunerea mesajului lor într-un spațiu de emisie reglementat de lege." Serios? Si atunci de ce la inceput cand am iesit in strada Antena 3 facea spume la gura si ne numea "Hipsteri cu biciclete de 10 milioane" si "Golaani". Asta desi in urma cu ceva vreme, cand am iesitin strada si am strigat "Jos Basescu" ne-au spus "eroi".
  • Mihai Mihai
    Analiza nu e corect facuta dpdv al publicitatii tv. Tarifele Pro sau Antena sunt clar mai mari decat la Romania TV . Pt banii aia RTV a dat spspoturi in nestire fata de Pro sau Antena. Nu e nimic rau sa cumperi pub la tv . Problema apare cand sint platite emisiuni dedicate care mint cu buna stiinta. Nu cred ca spoturile sint problema ci manipularea
  • turcu turcu
    as zice ca este doar o mica parte din bugetul de comunicare ciumatic al RMCG, sumele sunt foarte mici pentru incarcarea de GRP de care au beneficiat, daca mai adaugam si banii necesari pentru PR-ul mincinos, stiri si emisiuni false, cred ca suma reala este mult mai mare, de cel putin 10 ori mai mare.
  • Kius Kius
    Exista moguli rai si moguli buni :)
  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    @ Elena. Nu e nicio conspirație. :) Am menționat acum și în articol, pentru liniștea tuturor.
  • Vlad Vlad
    tare. pe când un top 5 al parlamentarilor? :))
  • Elena Elena
    Sunt eu chioara sau Pro tv e pe locul doi la sume incasate fara sa fie pomenit in articol nici macar o data?
  • tom tom
    sa facă investigatii sa vada cati bani au dat dero , always, etc. Era grav daca posturile tv luau pub de la rmgc gratis!o investigatie degeaba!

Trimite un comentariu

sus