Skip to main content

VIDEO. TVR 3, reclamat la CNA pentru un colind antisemit, în emisiunea cu Pufulica. Reacţii de la Crin Antonescu şi Ambasada Israelului

 

Screen Shot 2013-12-12 at 8.45.06 AMACTUALIZARE.  Tiberiu Groza a demisionat, vineri, din funcţia de director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, precum şi din cea de director artistic al ansambulului folcloric "Dor Transilvan", ca urmare a difuzării colindului antisemit pe TVR 3, potrivit Mediafax.

Publicitate

"Aşa-zisul colind care glorifică Holocaustul e o expresie inacceptabilă de antisemitism", este poziţia Ambasadei SUA, cu privire la colindul difuzat de TVR3, potrivit Mediafax. Patriarhia Română s-a exprimat şi ea pe acest subiect: "Colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură". Poziţiile celor două instituţii, în articol.

Postul public TVR 3 a difuzat, vineri (13 decembrie), spre finalul emisiunii de relansare a canalului, cea cu Pufulica, un colind în care cuvântul "jidov" apare de mai multe ori, în mesaje cu conţinut antisemit.

Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 au reclamat postul public la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), scrie Mediafax.

Cum suna colindul antisemit?

Grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul "jidov":

"A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

http://www.youtube.com/watch?v=4Fz0_y9U970

Reamintim că TVR 3 s-a relansat, vineri, cu o nouă emisiune, "Apasă pe verde", prezentată de Cristian Niţulescu, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Ce spune televiziunea publică? A fost o "alegere neinspirată"

SRTv: Selecţia colindelor interpretate în emisiunea "Alege verde" a aparţinut Centrului cultural Cluj

"TVR Cluj şi TVR 3 regretă incidentul prin care un colind cu expresii care aveau accente antisemite a fost difuzat pe post, în ziua de 6 decembrie a.c. Colindul, difuzat în direct şi interpretat de ansamblul "Dor transilvan", a fost selectat pentru emisiune de către Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale – Cluj, potrivit unui punct de vedere al postului public, remis Paginademedia.ro.

Potrivit comunicatului, "Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judeţean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CCPCT)".

CCPCT Cluj: Nu există colinde antisemite; colindul interpretat la TVR 3 are 100 de ani vechime

Directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, susţine că "nu există colinde antisemite", iar colindul difuzat într-o emisiune la TVR 3, reclamată la CNA din acest motiv, are o vechime de circa 100 de ani, nefiind înregistrate sesizări până acum.

"Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an", a declarat Groza unui corespondent Mediafax.

TVR Cluj şi TVR 3 se distanţează categoric de astfel de manifestări

"TVR Cluj şi TVR 3 se distanţează categoric de astfel de manifestări şi dezaprobă felul în care Centrul Judeţean pentru Promovarea Tradiţiilor Cluj a înţeles să "conserve" şi să "promoveze" valorile româneşti, prin versuri care nu fac cinste nimănui. Poziţia noastră este cu atât mai clară cu cât TVR 3 este canalul pe care sunt difuzate constant cele mai numeroase emisiuni dedicate minorităţilor din România (450 de minute, săptămânal)", se mai arată într-un comunicat al postului public.

REACŢII LA NIVEL ÎNALT. Crin Antonescu, Ministrul de Externe, Ambasada Israelului şi Federaţia Comunităţii Evreieşti din Cluj au reacţionat dur

Crin Antonescu a catalogat incidentul "scandalos spre nebunie"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că difuzarea de către un post al televiziunii publice a unui colind antisemit, la TVR 3, este similar cu o "bombă" care face mari distrugeri dacă este "scăpată", calatogând incidentul "scandalos spre nebunie", potrivit Mediafax.

"După cum ştiţi, acolo la Televiziune, nu numai din acest motiv, practic toate lucrurile sunt în schimbare. Practic, conducerea şi Consiliul de Administraţie au fost prin votul de ieri destituite (...) E foarte important cum gestionezi activitatea unor instituţii publice cu un asemenea impact, astfel de lucruri sunt ca bombele, adică dacă ai scăpat-o, sunt distrugeri mari şi sunt lucruri care nu se pot repara, sau nu se pot repara cu una cu două", a declarat Antonescu la Radio România Actualităţi (RRA).

Liderul PNL a precizat că există o "sensibilitate specială faţă de astfel de subiecte, care te pot proiecta ca ţară într-o lumină extrem de neplăcută".

Federaţia Comunităţii Evreieşti din Cluj: TVR să îşi ceară scuze evreilor pentru colindul antisemit

Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj, Robert Schwartz, solicită TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit, el spunând că aşteaptă ca Poliţia şi Parchetul să se autosesizeze, mai scrie Mediafax.

"Sunt foarte îngrijorat în urma difuzării acelui colind pe TVR 3 şi mai ales după ce am auzit că de un an acel colid este distribuit pe CD. Sunt îngrijorat şi pentru că un director al culturii din judeţul Cluj a permis aşa ceva. Nu poate spune că nu ştia. Cum a putut trimite la TVR aşa ceva şi cum TVR a putut difuza cântece în afara legii, fiind un colind cu un pronunţat caracter antisemit, care îmi aminteşte de anii 1933 - 1940, de Auschwitz? TVR trebuie să îşi ceară scuze publice evreilor din România şi aştept ca instituţiile abilitate, Parchetul, Poliţia, să se autosesizeze. Nu a fost vorba despre o greşeală", a spus Schwartz.

Acesta a subliniat că aşteaptă din partea televiziunii publice să cerceteze situaţia şi "să îi sancţioneze pe cei vinovaţi de difuzarea colindului pe TVR 3".

Ministrul de Externe, Corlăţean: Am luat act cu îngrijorare şi indignare de colindul antisemit de la TVR3

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a luat act "cu îngrijorare şi indignare" de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la 6 decembrie, precizând că este inacceptabil ca antisemitismul să continue să se manifeste în secolul XXI, notează Mediafax.

"Consider profund inacceptabil ca în secolul XXI antisemitismul să continue să se manifeste sub diverse forme. Am luat act cu îngrijorare şi indignare de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la data de 6 decembrie 2013. Condamn cu fermitate orice fel de manifestări antisemite, cu atât mai mult dacă se întâmplă ca acestea să fie propagate, chiar şi involuntar, posibil din ignoranţă, prin intermediul unei instituţii de presă de interes public", a precizatTitus Corlăţean, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, România s-a angajat, de peste un deceniu, "într-un efort coerent şi conştient de reconciliere cu trecutul şi recuperare a propriei istorii".

Ambasada Israelului şi-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la colindul antisemit

Ambasada Statului Israel se declarată profund îngrijorată de colindul interpretat de "Dor transilvan" şi difuzat de TVR3, în 6 decembrie, şi speră că autorităţile române vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc, relatează Mediafax.

Prin intermediul unui comunicat de presă, misiunea diplomatică îşi exprimă "îngrijorarea profundă faţă de un colind interpretat de grupul «Dor transilvan» condus de domnul Tiberiu Groza, şi difuzat în timpului unei emisiuni a TVR3, la 6 decembrie 2013, şi care include mesaje puternic antisemite".

Ambasada Statului Israel apreciază drept "foarte îngrijorător faptul că un astfel de colind a apărut în media românească, în special la TVR".

"Date fiind eforturile depuse şi de Guvernul României şi de cel al Statului Israel de a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul şi discriminarea în toate formele, ar trebui să fim alarmaţi de astfel de manifestări care ar putea da un impuls sentimentelor antisemite din România", se mai arată în comunicat.

Ambasada SUA: Aşa-zisul colind care glorifică Holocaustul e o expresie inacceptabilă de antisemitism

"Ambasada SUA la Bucureşti consideră difuzarea din 6 decembrie a unui aşa-zis colind care glorifică Holocaustul şi violenţa împotriva evreilor ca o expresie inacceptabilă de antisemitism ce trebuie condamnată în termeni fermi şi fără echivoc. Intoleranţa şi ura sunt inacceptabile şi nu trebuie să fie încurajate, mai ales prin intermediul televiziunii publice", se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice, citat de Mediafax.

Totodată, Ambasada face apel la toţi românii, persoane fizice şi persoane publice, "să respingă rasismul şi pe cei care susţin astfel de acte ca expresie acceptabilă a identităţii culturale".

Patriarhia Română: Colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură

"Conducerea Bisericii Ortodoxe Române nu aprobă manifestările care instigă la antisemitism, ură religioasă sau etnică, deoarece acestea sunt potrivnice Evangheliei iubirii lui Hristos", se arată într-un comunicatul remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, colindătorii creştini autentici reprezintă, simbolic, "cetele de îngeri care au cântat la Naşterea Domnului Iisus Hristos în Betleem".

"Întrucât mesajul îngerilor de la Betleem a fost pacea, colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură între oameni. Ele îndeamnă totdeauna la bunătate, pace şi armonie", se mai arată în comunicat.

"Prin urmare, mai ales acum, când colindele ne îndeamnă 'creştine (române) să fii bun!', trebuie să căutăm 'pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul' (Evrei 12, 14)", mai precizează Patriarhia Română.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ionutz Ionutz
    Extraordinar, un colind vechi sa fie considerat antisemit. Nu se mentioneaza nimic de Holocaust, dar vorbim de corectitudinea politica.
  • doras doras
    Badea e un imperb si un nesimtit. Ce ai neterminatule cu transilvanenii. Cuvantarea ta de acum le intaraste multor ardelenui convingerea ca ne-ar fi mult mai bine fara voi, spalatorii de creiere si pupinc... voiculescieni. Voi vorbiti de pupat in c...? Pai ce faceti tu, tudor de la latrina3? Nu asta-i sportul ce-l practicati de ani de zile? Noroc cu telecomanda ca altfel toti basistii am da in icter vazandu-va mutrele unse de rahat voiculescian. Folosesc acest limbajul fiind singurul in care se poate dialoga cu alde voi. Cat despre colind, acum l-am auzit; intr-adevar nu se facea sa apara la televiziunea nationala. Noi, ardelenii, dintotdeauna am trait in bina intelegere cu jidanii( asa li se zice pe la noi evreilor si acestia nu s-au simtit niciopdata jigniti de acest apelativ. Cei mai buni prieteni ai mei din copilarie au fost jidani; si acum imi este dor de ei, parintiilor fiind niste oameni minunati. Cand " i-a vandut" Ceausescu am plans dupa ei zile in sir. Ne este dor de " ciulantul" lor; n-ati mancat in veci asa bunatate...
  • Dan Dan
    @andreea
    Ai dreptate. Sa-ti fie rusine ca esti clujeanca pentru ca orasul tau a nascut un Funar un Apostu sau un Boc. Nu ma mir ca un colind vechi sa fi fost modificat de o manutza care a votat in trecut cu cei trei corifei de mai sus. Miticii, sarmele si bozgorii is de vina cucoana?!
  • Razvan Razvan
    @eu
    Draga anonimule,
    Citeste istorie si nu mai provoca . Mugur Isarescu este un profesionist care isi face foarte bine treaba in interesul tuturor celor care traim in aceasta tara. Poate sa fie si malgas sau eschimos. Din cauza unor semidocti care instiga la ura ne facem de ras peste tot. Isarescu e roman sadea. Apropos, matale esti un arian din galeriile de fotbal ?!!!
  • eu eu
    Am dat satisfactie si evreilor prin demisia domnului Tibi Groza. Oricum tara este la mana lor prin prezenta lui Mugur Isarescu, evreu important nu oricum, in fruntea BNR ului de 17 ani a adus tara intr un punct de nedescris economic vorbind. Inchinati va evreilor dragilor, nu suntem subjugati de destui oameni de nimic mai lipseau evreii, colindul are dreptate nu evreii lezati, acest colind face parte din traditia noastra iar noi nu trebuie sa ne rusinam cu asta, Romania nu duce o politica antisemita, pentru toti analfabetii uitati va putin peste granite doar o cautare pe google este de ajuns.
  • Razvan Razvan
    Andreea, esti libera sa pleci din Romania. Merge putin in Ungaria sau in Austria si ai sa intelegi ce inseamna extremismul si antisemitismul. In Romania nu este antisemitism. Romanul a salvat evrei nu a trimis in lagare cum au facut mai toti vecinii nostrii. Citeste declaratia lui Shimon Peres din 1991 in care multumeste public Romaniei pentru salvarea a 400 000 (patru sute de mii) de mii de evrei. E istorie nu circ ieftin ca cel pe care-l fac diversi frustrati acum.
  • Andreea Andreea
    Mai citesc si comentariile astea si ma ingrozesc! Analfabetii Europei nu vad nimic antisemit. Sa fie de ras sau de plâns???
  • Andreea Andreea
    Mi-e Rușine!!! Rușine ca sunt clujeanca, Rușine ca sunt românca!!! Natie cu renume de hoti si prostituate, am primit si reputatie de antisemiti!!!
    Un pas in fata, 6 in spate! Bravo vouă !
  • Marin Marin
    colindul spune ca evreii sint buni doar arsi: Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun.
    nu se poate ceva mai antisemit.
    ati auzit de Auschwitz?

    faptul ca a fost cintat acum 50 de ani nu e o scuza. nu tot ce e vechi este acceptabil in ziua de astazi.
    si chiar si atunci era inacceptabil pentru un popor civilizat
  • dragan ana dragan ana
    Si asta pe televiziunea publica???? Cum au putut invata astfel de versuri???
  • Razvan Razvan
    Punctual de vedere al unui specialist in folklor este cel care primeaza. Nu vad mimic antisemit in acest colind. La scandal suntem foarte buni. Daca era un colind postbelic alta era situatia. Ignoranta si lipsa crasa de discernamant cultural a politicienilor romani si a diplomatilor acreditati la Bucuresti e o mare problema. Dar la politicieni de second hand trimiti diplomati cu liceul la seral !!!
  • Un cititor Un cititor
    Dl. Groza de la CCPCT si-a dat cu parerea despre colind, dar e total pe langa...
    O "adevarata valoare" acest Dor Transilvan :(
  • alin alin
    Interesant cum TVR3 știe sa se mențină în atenția publicului. Dacă nu ar fi fost vorba de TVR as fi spus ca e o strategie de imagine. Doar așa au auzit mulți de acest post.
  • Dan Necșulea Dan Necșulea
    Stati linistiti, indignatilor! Cristian Nitulescu (PSD) va continua sa mangaie mielul pe cap si in viitorul Consiliu de Administratie al TVR.

Trimite un comentariu

sus