Skip to main content

Proiect de Hotărâre de Guvern: Deţinătorii de domenii „.ro” vor plăti o taxă de reînnoire

 

Sursa foto: Capital
Sursa foto: Capital

Publicitate

Proprietarii de domenii ".ro" vor plăti o taxă de înregistrare şi una anuală de reînnoire, al căror cuantum va fi stabilit prin ordin al Ministrului pentru Societatea Informaţională, la propunerea Registrului naţional RoTLD din ICI Bucureşti, care gestionează cele 700.000 de pagini web din România, scrie Mediafax.

"Taxa anuală de înregistrare şi reînnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileşte, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională. Data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni", se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind înregistrarea domeniilor ".ro", publicat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

În prezent, costul pentru un domeniu ".ro" este 51,26 dolari, plus TVA, conform datelor disponibile pe http://www.rotld.ro/.

"Nu există taxă de mentenanţă anuală în prezent. Plata se face la înregistrare. Dacă se va introduce taxă de mentenanţă anuală veţi fi anuntaţi din timp", se precizează pe pagina web a Registrului naţional RoTLD din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, coordonat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Florin Florin
    Intr-un fel este bine. Sunt multe domenii nefolosite. Le pot face ca cele .com. Sau mai ieftine.
    Intr-un fel e bine. Vrei sa incerci ceva il cumperi pe 1 an... si daca nu merge se pot folosi si altii de el.
  • Anonim Anonim
    pai noi la ce dam 10, 25 sau 30 lei pe abonament la net ( aia nui tot un fel de taxa ) smecheri naibi de parlamentari etc , eu zic sai inpuscam sau sa le dam o bomba ca asa nu mai merge jos cu ei , asta nu mai este democratie si doar vrajeala , sclavi am ajuns etc .
  • Cristian Cristian
    Neamtul spera sa le revanda, insa RoTLD le-a marcat ca netransferabile si l-a tapit pe neamt.

    Intr-adevar cativa fosti ISP dar si RCS-RDS, Vodafone, Orange au blocat multe domenii ".ro" tentante iar introducerea taxei anuale va face disponibile multe din domeniile blocate inutil de ISP-isti.
  • Cristian Cristian
    Da, exista un contract in forma digitala.

    Eu personal sunt de acord cu ideea taxarii anuale a domeniului, insa sa mi se considere taxa achitata initial ca avans pentru 3-4 ani de zile (sper ca vor fi echivalati cei 50 si ceva de euro platiti cu taxele aferente anilor urmatori)
  • Andrei Andrei
    Ai tu vreun contract semnat cu ICI? Eu am doar o factura si atat. In rest, conditiile erau afisate pe site, ceea ce reprezinta fix nimic.
  • valentin valentin
    nici eu nu sunt de acord cu modul abordat, de a se incebta taxa peste noapte, insa salut initiativa pentru ca subt foarte multe domenii cumparate de cate unii, domenii ce nu sunt folosite si nici nu vor sa le instraineze celor ce chiar ar face ceva cu ele ... eu am patit de curand, o firma de internet de cartier ce a dat faliment are in posesesie 100 domenii pe care nici nu le vinde nici nu le foloseste ... eu unul fiind interesat de acel domeniu ... stiti ca aproape toate literele alfabetului cu .ro sunt cumparate de un neamt inca de pe vremea pionieratului domeniilor romanesti ? si nu a facut nimic cu ele, poate ca altora le-ar fi fost de folos !
  • Dan Dan
    Din cheltuielile lor aberante si investitii inutile nu ar taia. Ei au impresia ca vor trai 200 -300 de ani de fura atatia bani...
  • udialan udialan
    BAZA LEGALA, totusi, care este? pt reinnoire...
    daca cineva a cumparat .ro intr o anumita forma contractuala care NU stipula aceasta taxa de reinnoire...
    ar putea sta in picioare legal pt domeniile NOU constituite, achizitionate, ok, in rest pare ABUZ!

    * nu degeaba creste SILA pt Ponta si restul...
  • DS DS
    Foarte bine, asa e normal. Insa daca cer taxa de reinnoire, nici taxa initiala sa nu ramana 40 de euro. Sa faca precum cele .com, .org s.a.m.d.

    Platesti 10 euro pe an pentru un .ro. Si gata.
  • noName noName
    Să-i ia dracu pe guvernanţii aştea borâţi, altceva în afară de taxe ştiu să facă? La revedere domenii .ro, ne mutăm pe .tk şi gata.
  • Gogea Mitu Gogea Mitu
    la creierul socialist al guvernului, mi se pare normal ca altceva afara de inventat taxe nu le bese mintea.
    Sigur, o sa inceapa cu o suma mica, sa nu iasa scandal, gen 10 euro, dupa care in cinci ani or s-o faca 100 de euro

Trimite un comentariu

sus