Skip to main content

EVZ, aceeaşi „greşeală” într-o săptămână: poze cu victimele din accidentul aviatic

 

ziare presa

Publicitate

UPDATE. „Sunt fotografii de presă care relevă o parte din ce s-a întâmplat în cazul tragediei aviatice, cum nişte oameni au murit de frig aşteptând salvatorii”, a declarat Simona Ionescu, într-un punct de vedere trimis paginademedia.ro. Răspunsul integral, în text.

DERAPAJ. Au scos de pe site o fotografie cu Aura Ion în scriu, şi-au cerut scuze, dar în ziua următoare au pus o poză cu Adrian Iovan decedat. Vineri, Simona Ionescu, redactor-şef la Evenimentul zilei, îşi cerea scuze publice pentru postarea pe site-ul evz a unei fotografii cu Aura Ion în sicriu. Poza a fost eliminată atunci de pe evz.ro. Dar, la nici 24 de ore după întâmplare, tot pe evz.ro a apărut o fotografie cu Adrian Iovan decedat.

Între timp, poza a fost ştearsă de pe evz, după ce a fost semnalată de paginademedia.ro.

Cum a început. Simona Ionescu, redactorul-şef de la EVZ, şi-a cerut scuze pentru postarea unei fotografii cu Aura Ion decedată, şi a anunţat public că şterge poza de pe site.

Simona Ionescu, pe Facebook: „Am eliminat poza. Îmi cer scuze pentru fotografia aceea care, într-adevăr, nu-şi avea locul pe site-ul evz, asa cum nu şi-a găsit loc în nicio ediţie print a ziarului. Ea nu reprezinta o fotografie de presa. Nu am ştiut, ieri (joi - n.r.), de publicarea ei de către responsabilii de la site (...). Pe site se publica foarte mult intr-o zi, iar eu nu pot acoperi valul uriaş de informaţii de acolo, ştirile noastre amestecate cu cele de la alte publicaţii cu care s-a făcut parteneriat. Scuzele mele pentru acest derapaj, care sper să nu se mai repete"

Cu toate acestea, la nici 24 de ore după acest anunţ, derapajul s-a repetat. Pe evz.ro a apărut un material despre Tragedia din Apuseni, cu titlul Săteanul care a văzut AVIONUL ÎNAINTE DE PRĂBUŞIRE : „Motorul scotea ZGOMOTE CIUDATE, CA UN HURUIT". Printre fotografiile articolului apărea şi una cu trupul neînsufleţit al lui Adrian Iovan chiar la locul accidentului, „cu mâna pe manşă” după cum se precizează în explicaţia foto.

Contactată de paginademedia.ro, Simona Ionescu a declarat că nu ştie despre ce este vorba şi că nu poate urmări tot ce apare pe site-ul evz, dar că va cerceta ce s-a întâmplat. La scurt timp după discuţia cu redactorul-şef, fotografia a fost scoasă de pe site.

Fotografii cu Adrian Iovan decedat au circulat, săptămâna trecută, şi site-urile tabloid, precum cancan.ro şi wowbiz.

Poziţia Simonei Ionescu, în continuare:

„Aşa cum am afirmat e vorba de fotografii de presa, inclusiv cea cu Adrian Iovan prins în fiarele avionului, fotografii care de multe ori oferă singure informaţii importante. Sunt fotografii de presă care relevă o parte din ce s-a întâmplat în cazul tragediei aviatice, cum nişte oameni au murit de frig aşteptând salvatorii. Fotografia cu Aura în sicriu a fost o greşeală şi pentru ea mi-am cerut scuze vineri.

Ţi-am mai spus că, de-a lungul celor 24 de ani de presă liberă, s-au publicat zeci de mii de fotografii cu morţii de la Revoluţie (ştii oare ce bani dădeau redacţiile pentru astfel de poze?), cu atentatul de la Madrid sau de la Londra, cu morţii şi răniţii din Irak, cu elicoptere prăbuşite, cu gropi comune, cu oameni striviţi la cutremure etc. Nu s-au publicat doar în România, ci şi în presa internaţională. Fotoreporteri de la importante agenţii de presă străine au dat publicităţii fotografii mult mai şocante decât cea în care a fost surprins Adrian Iovan cu mâna pe manşă! Nimeni din presa internaţională nu a condamnat publicarea lor.

Am scos fotografia cu Iovan fiindcă de la început am transmis celor care se ocupau de caz să nu publice pe site decât poze blurate, ştiind că putem avea reacţii de tipul celei de faţă. Ziaristul Petrişor Cană mi-a dat azi următoare explicaţie: A scris textul apărut sâmbătă de acasă şi nu a avut mijloacele tehnice ca să blureze poza. Şi-a asumat să o publice pe site, totuşi, convins fiind că nu va primi reproşuri de la cititori. Şi n-a primit.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • reporter reporter
    mălinache... străduiește-te pe site-ul tău, nu te mai irosi să dai justificări ieftine...
  • Paula Paula
    Maline, dupa aceasta afirmatie sincera, ai putea sa te apuci de altceva: "va rugam sa intelegeti ca nu putem sa oferim stiri de calitate si informatii importante, daca nu satisfacem si cererea de divertisment a unei parti a publicului."
    E ca si cum ar spune o femeie ca nu poate sa fie o doamna daca nu e si curva din cand in cand.
  • Malin Bot Malin Bot
    Eu am lipsit cateva zile din peisaj, fiind la Timisoara.

    Astazi am constatat ca am fost in aceste zile subiect de discutie pe diverse bloguri si grupuri de media. Pornind de la tema unor articole din evz.ro, m-am confruntat cu cateva remarci incorecte care vizeaza si activitatea mea de editorialist si comentator TV.

    Pentru toti cei de buna credinta, care vor sa-si formeze o opinie corecta si au asistat la astfel de discutii, acesta este punctul meu de vedere:

    Opiniile mele, exprimate la TV, sunt aceleași si in editorialele evz.ro.

    Acolo discut cu toti cei care au ceva de spus si incerc sa ofer raspunsuri. Cred ca acolo este locul unde poate sa ma contrazica orice persoana, care este de parere ca gresesc in aparitiile TV sau in opiniile scrise.

    Cu argumente, desigur, nu cu etichete gratuite.

    evz.ro este un site de stiri ”generale”, care trebuie sa ofere stiri din toate domeniile, chiar si din zone considerate frivole de catre unii cititori.

    Pentru cei care nu sunt interesati de divertisment si stiri din zone asociate divertismentului, avem cateva sectiuni ca Justitie, Social sau Politica, unde pot sa gaseasca teme mai serioase.

    Insa, suntem obligati sa oferim si teme care sunt cautate si citite de alte categorii de public, avand in vedere ca avem de acoperit toate domeniile. Ele sunt in sectiuni dedicate si care servesc intr-o proportie mai mare scopului de a oferi si divertisment publicului nostru.

    Cifrele de audienta indica un interes crescut pentru aceasta zona si cele colaterale.

    Din moment ce accesul este gratuit pe site, va rugam sa intelegeti ca nu putem sa oferim stiri de calitate si informatii importante, daca nu satisfacem si cererea de divertisment a unei parti a publicului.

    Este un balans pe care incercam sa il facem cat mai corect si ne ajuta opiniile dumneavoastra. In opiniile pe care le transmiteti in legatura cu continutul oricaruin site de stiri generale, va sfatuiesc sa tineti cont de faptul ca acest tip de produs media seamană mai mult cu o televiziune generalista și e mai departe de un ziar tipărit.

    Ca atare, pot exista fara probleme si emisiuni de divertisment si buletine de stiri serioase. La fel cum nu este corect sa criticam stirile protv sau ”România, te iubesc!” pentru garsoniera lui Maruta, nu e corect sa generalizati in termeni peiorativi cu privire la intregul continut al evz.ro.

    In cifre exacte, numarul stirilor din zonele Justitie, Investigatii, Politica, Social, Administratie este aproape de trei ori mai mare decat al continutului criticat de unii cititori sau colegi din presa. Insa, pentru ca nevoia de divertisment este ridicata in mediul online, articolele din aceasta zona au mult mai multe accesari su devin astfel mai vizibile. Nu este corect ca, influențați de aceste preferinte ale publicului, cei cu alte pretentii, sa eticheteze depreciativ intregul conținut. Cei care fac asta jignesc indirect colegi care muncesc foarte mult in conditii tot mai grele.

    Va multumesc frumos pentru atenție si înțelegere.

    Va invit, pe cei deranjati de opiniile mele exprimate la TV, pe teme politice sau de actualitate, sa ma contraziceti. Va astept pe evz.ro si sper sa avem un dialog interesant.
  • Coleg Coleg
    numai ca, mai ”reporter”, Bot a fost liber cateva zile. Deci acuzi aiurea, ceea ce e nasol pentru un asa zis reporter, inseamna lipsa de documentare.
  • Andrei Andrei
    Asa-i cand in Romania nu ai jurnalisti adevarati. De-asta moare presa, pentru ca majoritatea jurnalistilor e formata din incompetenti, analfabeti, boschetari si milogi. Daca n-aveti treaba cu jurnalistica, treceti la saiba, la strung, vorba lui Dinica.
  • reporter reporter
    păi credeți că băiatul ăla de la timișoara are ceva în cap? doar fumuri și cămăși roșii :) alminteri e priceput la mersul cu mașina, după cum singur mărturisește...
    il cheamă bot, e un robot!

Trimite un comentariu

sus