Skip to main content

Filmul interzis - Nimfomana II, în ochii aleşilor: "un kitsch", "o hidoşenie" sau o "investigaţie în viaţa sexuală". Ce zic Gabi Firea, Mădălin Voicu şi Georgică Severin

 

Foto: DailyBusiness.ro
Foto: DailyBusiness.ro

Publicitate

Parlamentarii din Comisiile pentru cultură au păreri împărţite în privinţa interzicerii în cinematografe a filmului "Nymphomaniac. Vol. II", scrie Mediafax, care a stat de vorbă cu mai mulţi parlamentari din Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor.

"Mi se pare uşor ipocrită chestia asta cu să interzici un film doar pentru că e scârbos", a declarat Mădălin Voicu, vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, pentru Mediafax.

Unii demnitari afirmă fie că prima parte a peliculei are "o abordare îndrăzneaţă", fie că sunt "prea sensibili" pentru "astfel de hidoşenii".

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a luat decizia de a interzice difuzarea în cinematografele româneşti a părţii a doua a celui mai recent film al regizorului danez Lars von Trier, după cum a scris Paginademedia.ro AICI.

Georgică Severin, îngrijorat de decizia CNC

Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, a spus că hotărârea CNC de a interzice difuzarea în cinematografele româneşti a lungmetrajului "Nymphomaniac Vol. II" este o decizie care situează România în afara spaţiului cultural european.

Prima parte a celui mai recent film regizat de Lars von Trier -"Nymphomaniac"- este în opinia lui Georgică Severin "o investigaţie psihologică în viaţa sexuală", potrivit unei declaraţii oferite agenţiei Mediafax.

"Am vrut să exprim un punct de vedere, dânşii (membrii comisiei pentru rating a CNC, n.r.) pot face ce vor, dar dânşii riscă să se facă de râs", a spus Severin, despre decizia CNC.

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat a mai spus că este "ridicol" ca România să fie singura ţară în care filmul să fie interzis, amintind de încadrarea celorlalte state.

"Distribuitorul se poate adresa unei instanţe europene. (...) Faţă de «Melancholia», acest film prezintă o altă latură a fiinţei umane", a declarat Georgică Severin.

Mădălin Voicu nu susţine cenzura: Nu aş fi foarte încântat să văd eu filmul ăsta, dar nici nu pot să interzic

"Eu nu cred că cenzura are vreo legătură cu ceea ce înseamnă calitatea sau subiectul din film. Cine vrea se duce, cine nu, nu se duce. Eu, ca om de cultură, ca artist, nu promovez, ideatic vorbind, astfel de lucruri, dar nici nu pot să le opresc", a declarat Mădălin Voicu, vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, pentru Mediafax.

"Mi se pare uşor ipocrită chestia asta cu să interzici un film doar pentru că e scârbos" - Mădălin Voicu

"(...) nu aş fi foarte încântat să văd eu filmul ăsta, dar nici nu pot să interzici, pentru că lumea este făcută din c.... şi atunci, dacă mai e un c.... în plus, n-o să zică nimeni «Domn'e ce bine că s-a oprit filmul sau că s-a difuzat». Şi atunci eu nu cred că are vreun rost să faci aşa ceva, mai ales că pe internet vezi tot felul de lucruri, mai ales că poţi să-ţi cumperi filme şi să le vezi acasă. Mi se pare uşor ipocrită chestia asta cu să interzici un film doar pentru că e scârbos. Fiecare îşi face viaţa aşa cum crede (...) dar nu m-aş înnebuni să văd astfel de filme, cu toate că nu m-ar impresiona, decât că mă întristează că, în general, România şi celelalte ţări din lume, în loc să încurajeze lucrurile bune, le promovează pe cele rele şi urâte, dar asta nu poate să devină un motiv de cenzură", a mai spus deputatul Mădălin Voicu.

Gabriela Firea: Interzicerea filmului în cinematografele româneşti este una nefericită

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat pentru Mediafax că decizia CNC de interzicere în cinematografele româneşti a filmului "Nymphomaniac Vol. II" este una "nefericită", "care face ca România să se evidenţieze pe plan european, în sens negativ însă".

"Nu doar faptul că filmul este regizat de Von Trier face ca cenzurarea lui să fie inoportună. Este vorba de o creaţie artistică, de o producţie care nu incită la ură, la violenţă şi nici nu conţine elemente care să o facă nocivă pentru publicul larg. Iar o chestiune de gust nu poate fi relevantă în acest context", a mai spus aceasta.

Aceasta a mai spus că nu a văzut prima parte a acestui film, "Nymphomaniac Vol. I" şi nici nu intenţionează să-l vadă.

"Dar asta nu înseamnă că nu pot milita pentru dreptul publicului de a alege", a completat aceasta.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • vali vali
    Draga Ana,nu stiu cu ce te ocupi sau ce faci!!!! Dar nu poti opri poporul sa faca ce vrea!!! Tu daca nu vrei sa vezi filmul,nu-l vezi si gata! Dar sunt tineri care vor sa-l vada si au cu siguranta ce invata! Cred ca si tu esti in zona aceia dar nu vrei sa recunosti....:)) fii si cera....vrei sa vezi filmul??? Asa...fii curajoasa ca esti libera sa faci ce vrei!!! Sper ca nu esti de acord cu Madalin Voicu doar pt faptul ca e tigan.....????
  • vali vali
    Daca nu era interzis, nu prea ma interesa! Pentru ca este interzis am sa-lcaut pana il gasesc si sunt sigur ca am vazut filme mult mai extravagante di mult mai incitate! Cred ca sunteti de acord cu mine ca inca mai exista cenzura comunista!!! Lasa omul frate sa aleaga.....nu-l mai doctrina cu ce vrei tu....!!!! Eu vreau sa-l vad...ai ceva in potriva!!! Datile mancare la oameni ca miare tara de foame!!!!! Ne luati filmele??????? Huaaaaaaaa!!!!!!
  • pt Ana pt Ana
    draga Ana, filmele lui Von Trier sunt filme de arta, domnul de la cultura spune bine. Noi romanii suntem mai inchisi la minte, cand vedem nuditate strigam PORNOGRAFIE!!
  • ana ana
    "decizie care situeaza Romania in afara spatiului cultural european" .si unde e cultura aici d-le presedinte al comisiei pt cultura?Altele ne situeaza in afara culturii europene nu credeti?Cine vrea sa vada "astfel de acte de cultura "stiu unde sa caute.

Trimite un comentariu

sus