Skip to main content

Sute de jurnalişti, scrisoare de protest faţă de practicile Antenei 3

 

presa-cu-lanturi - blogactivewatch

Publicitate

„Ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice şi să protestăm public faţă de încălcarea acestora”, spune un protest semnat de mai mulţi jurnalişti. Printre semnatari se numără Robert Turcescu, Dan Suciu, Gelu Trandafir (fost membru CNA), Dan Tăpălagă, Silviu Sergiu, Mircea Marian şi Andi Lăzescu (fost preşedinte TVR). Până la acest moment, 132 de jurnalişti s-au alăturat protestului.

„Constatăm profund revoltaţi că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită”, mai spune scrisoarea de protest.

Aceştia condamnă practicile unora dintre jurnaliştii trustului Intact. „Spunem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Trustul Intact, în special de la Antena 3”, mai arată scrisoarea de protest.

Lista completă a semnatarilor AICI

PROTEST

Subsemnaţii, ziarişti şi editori, ne declarăm solidari în dezideratul de a ne practica profesia cu maximă responsabilitate faţă de adevăr şi de interesul public, cu bună-credinţă şi în respectul deontologiei profesionale. Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă şi binele public trebuie apărate şi în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm.

De aceea, ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice şi să protestăm public faţă de încălcarea acestora. Constatăm profund revoltaţi că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită.

Afectarea gravă a demnităţii şi a imaginii publice, terfelirea reputaţiei profesionale în cazul unor importante personalităţi ale vieţii culturale, inclusiv al unor jurnalişti, au depăşit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viaţa privată, violenţa de limbaj, trivialitatea şi falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile. Considerăm că ele decredibilizează întreaga breaslă şi trebuie să înceteze.

Respingem confuzia voit indusă că totul se reduce la poziţionări politice diferite şi că toţi ziariştii sunt în egală măsură vinovaţi de degradarea moralei profesionale şi a spaţiului public. Spunem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Trustul Intact, în special de la Antena 3.

Tocmai pentru că respectăm libertatea de exprimare, dezavuăm public abdicarea de la normele jurnalistice. Demersul nostru are în vedere respectul pentru public şi se plasează dincolo de poziţionări şi opţiuni politice.

Facem apel la toţi jurnaliştii oneşti, ataşaţi valorilor profesiei şi responsabilităţilor ei, să ni se alăture.

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • paul S paul S
    Pai sunt exact cei de la presa basista!
    Care e ideea cu lisa asta?

    Ala care semneaza "Andrei Gheorghe publicist", cine e?
    Numele asta il purta odata un individ, de la nu mai stiu ce radio, care vorbea dimineata cu diversi oameni care intrau in direct pe post si, fiind el acuns acolo in studio, ii facea prosti, dupa care, pac! le taia legatura.
    Comportament identic cu al tiganusilor care stau langa calea ferata si fac le fac semne obscene calatorilor, cand trece trenul.
    Sa nu-mi ziceti ca e acelasi Andrei Gheorghe, ca ala era un fel de DJ, nu publicist.

    De cand a aparut feisbuceala, toti sunt publicisti, freelanceri, etc.
    Ca doar "posteaza" poze de la Revelion.

    Ce aiureala! O lista cu ziaristii basisti notorii si cu inca unii care nu exista.
    E o adevarata Arca a lui Noe.
    Sau, fiind vorba de basisti, este de fapt arca lui Paranoe!
  • Florin Florin
    unde este scrisoarea de protest impotriva b1, care este antena 3 intoarsa pe dos?
  • dfa dfa
    as semna si eu, dar... sa fiu alaturat lui robert turcescu sau andi lazescu nu mi se pare ok...
  • Paul Paul
    Astia sunt "ailalti".
    Mai lasati-ne, baieti !
    Sunteti la fel ca ei si faceti acelasi tip de presa - MIZERA !
  • Nico Nico
    Asta e un fel de joc de-a „ba tu, ba tu”! Chiar asa, ne iau de prosti? Au impresia ca un discurs aparent decent spala pe creier mai eficient? TOTI, absolut TOTI, sunt din acelasi aluat. Cate materiale elogioase (pupincuriste, pe limba lor) si total nefundamentate au semnat domniile lor, sub forma de editorial? Mai tin ei minte cum aparau trecerea presei de catre CSAT la capitolul VULNERABILITATI LA ADRESA STATULUI DE DREPT? Domnii de la EVZ au uitat cum pun ei mana pe stenogramele din dosare IN CURS inaintea judecatorilor de caz? Au uitat cum ne aduc in prim-plan personaje ca Udrea, Boc, Videanu, si ni-i prezinta ca pe niste Mesia? Au impresia ca suntem cu totii retardati? S-au bagat cu totii in troaca, acum sa-i manance porcii, de la Adevarul la EVZ si de la Romania Libera la Jurnalul National. Publicul, odata lamurit ca sunt cu totii niste isterici, va gasi alternative, totdeauna exista. Exista publicatii mici, firave, dar de calitate, care nu considera ca jurnalistul este ofiter de presa de partid, exista jurnalisti de social care arata cum sunt lucrurile, nu cum vrea politicul sa para, exista oameni onesti, care isi fac treaba fara sa aiba de-a face cu toti nemernicii, care se pot uita dimineata in oglinda fara sa se minta pe ei insisi. Pentru restul, exista falimentul presei care se ocupa cu servilism, si li-l doresc din toata inima si unora, si celorlalti, fara discriminare.

Trimite un comentariu

sus