Skip to main content

CNA vrea mai puţine imagini cu deţinuţi pe TV. Totul a pornit de la cazul Gigi Becali

 

Sursa foto: Evenimentul zilei
Sursa foto: Evenimentul zilei

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a votat astăzi modificarea unui articol din Codul audiovizualului care face referire la imaginile cu deţinuţi, difuzate de televiziuni.

"Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil", este una dintre modifiările votate astăzi de CNA la articolul 42 din Codul audiovizualului.

Această modificare a fost făcută în contextul mai multor discuţii privind excesul imaginilor cu Gigi Becali din penitenciar. Numele lui Gigi Becali a fost propunţat de mai multe ori în şedinţa CNA de astăzi. S-a vorbit puţin şi despre imaginile cu Adrian Năstase.

Christian Mititelu a spus în mai multe şedinţe ale Consiliului că televiziunile difuzează "prea multe imagini cu Becali din închisoare".

"Am senzaţia că pregătim un articol fie pentru un om, fie că aveţi presimţirea că urmeaza nişte arestări. (...) România TV este postul care difuzează cele mai multe imagini de acest gen", a spus Valentin Jucan, un alt membru CNA, înainte ca membrii să îşi dea votul pentru această modificare.

"Este ilegal să filmezi în puşcărie, atunci este ilegal să dai imagini din puşcărie. Nu ai voie să difuzezi imagini din puşcărie cu camera ascunsă", este opinia Cristinei Trepcea, un alt membru în Consiliu.

Propunerea de modificare a Codului în privinţa Articolului 42 a venit din partea lui Christian Mitielu şi a primit şase voturi (Monica Gubernat, Vioel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Cristina Trepcea).

"(2)Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstreaza încalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat", este un alt paragraf adăugat la Art. 42.

Consiliul Naţional al Audiovizualului lucrează la elaborarea unei Decizii de modificare şi completare a Codului audiovizualului. Propunerea votată astăzi se va regăsi în acest document, care urmează să fie publicat pe site-ul instituţiei şi să stea în dezbatere publică timp de 30 de zile. În această perioadă reprezentanţii televiziunilor şi radiourilor vor putea trimite Consiliului observaţii.

După consumarea acestei etape, CNA va putea supune la vot modificările şi completările aduse Codului în vederea adoptării lor.

Ce spune Articolul 42 din Codul audiovizualului în prezent?

Art. 42 (Codul audiovizualului)

  • (1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, fără acordul acestora, având în vedere că orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atât timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
  • (2) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense şi nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanţe judecătoreşti.

Cum a fost "reformulat"?

„Articolul 42 - votat astăzi:

  • (1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora.
  • (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstreaza încalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat.
  • (3) Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Jurevycius Jurevycius
    cel mai bine ar fi sa interzica imagini de la inmormantari, sa nu mai ai voie sa filmezi cosciugu, sa vezi cum se bat cameramanii pe un cadru mai bun in fatza cosciugului, doamne fereste, dar cna nostru mai are de invatzat
  • Andrei Andrei
    Da, prietene, numai ca la Retardat TV, mizeriile sunt de dimineata pana seara, iar la OTV incepeau de pe la 10-12, cand copiii dorm.
  • 1qlee 1qlee
    Presa devine din ce in ce mai libera.
    Comuniști-s la putere....
  • titi titi
    Am inteles ca astazi a fost sedinta CNA in care s-a dezbatut eliminarea unor programe tv din lista must carry. Care ar fi acelea si cand se aplica noua decizie!? Multumesc
  • mariana mariana
    foarte bine, rtv=otv acolo se dau toate mizeriile si toate timpeniile.

Trimite un comentariu

sus