Skip to main content

Criză puternică la Libération. Directorul ziarului francez a demisionat

 

Liberation, 13 februarie 2014Cotidianul francez Libération se confruntă de câţiva ani cu o criză financiară severă, care s-a acutizat în ultimele zile, după ce acţionarii şi-au dezvăluit proiectul de a transforma ziarul într-o reţea socială, care ar urma să fie disponibilă contra cost.

Publicitate

În plus, sediul cotidianului fondat în 1973 de filosoful Jean-Paul Sartre, care se află în centrul Parisului, ar urma să devină un centru cultural.

Jurnaliştii de la Libération sunt nemulţumiţi de faptul că "redresarea economică" despre care s-a vorbit, în ultimele luni, ar putea însemna chiar dispariţia ziarului tipărit. Sau plasarea lui în plan secund, în umbra noului proiect multimedia.

Ca urmare a acestei situaţii conflictuale dintre acţionari şi echipa redacţională, directorul cotidianului Libération, Nicolas Demorand, a anunţat, astăzi, într-un interviu acordat Le Monde, că demisionează.

"Decizia mea este dictată de situaţia din ultimele zile. Libération se confruntă cu o criză deschisă, iar o parte dintre dezbateri mă vizează şi cred că este responsabilitatea mea să le las celor două părţi libertatea de a negocia şi a face diverse manevre. Sper ca plecarea mea să le permită părţilor implicate (acţionari vs. angajaţi) să restabilească o punte de dialog", a spus Nicolas Demorand, cel care a condus ziarul Liberation, din martie 2011.

CONTEXT. De-a lungul timpului, relaţiile directorului cu redacţia cotidianului s-au degradat, având în vedere faptul că el a fost ţinta unor moţiuni de neîncredere din partea angajaţilor.

Această criză a culminat vineri, 7 februarie, când ziarul francez nu a apărut pe piaţă, ca urmare a unei greve a salariaţilor.

"Am primit susţinerea totală (miercuri, 12 februarie) din partea acţionarilor şi am luat această decizie pentru eu aşa se poate debloca situaţia în care se află Liberation, cu o înfruntare directă între echipa redac'ională şi o parte a acţionariatului. M-am confruntat, în timpul celor trei ani petrecut la Libération, cu crize severe, dar acum este pentru prima dată când mi-a fost clar că trebuie să plec", a mai spus Demorand, în interviul acordat Le Monde.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • andrei.eu andrei.eu
    iata si link-ul catre pagina în cauza: https://m.facebook.com/Liberation/photos/pr.147126052393/10152191917427394/?type=1&source=42&refid=17&ref=stream
  • andrei.eu andrei.eu
    daca ati fi cautat mai bine pe pagina lor de facebook ati fi gasit editia pe a carei prima pagina se afla protestul jurnalistilor fata de actionariat. Suna cam asa: Liberation este un ziar nu un restaurant etc.

Trimite un comentariu

sus