Skip to main content

Ce spunea Antena 3 când şi-a luat licenţa: „Autorităţile ar trebui să prevină abuzurile care se fac în numele libertăţii presei”

 

antena3

Ce promitea Antena 3 în anul 2003 când a solicitat licenţă de la CNA. Narcisa Iorga, membru CNA, a pus pe blogul său, despreaudiovizual.ro, documentul depus de postul de ştiri cu 10 ani în urmă.

„Pentru a obţine licenţa audiovizuală, o societate trebuie să prezinte în faţa CNA un proiect editorial şi un proiect financiar. Cel primordial este proiectul editorial”, a explicat Iorga.

Reprezentanţii Antenei 3 prezentau într-un document, denumit „declaraţie de credinţă”, o serie de norme jurnalistice pe care s-au angajat să le respecte.

„Am evidenţiat aceste norme şi reguli cu scopul de a vă expune şi aduce la cunoştinţă convingerile noastre despre fenomenul mass-media, din care televiziunea face parte, modalităţile noastre de percepţie a acestui fenomen, precum şi criteriile care vor sta la baza construcţiei reţelei mediatice de televiziune Antena 3, program de ştiri şi afaceri curente. Dacă aveţi amabilitatea, consideraţi toate acestea ca o declaraţie de credinţă şi totodată de angajament.”

Ce spuneau reprezentanţii Antenei 3 în urmă cu 10 ani: 

În 1947, celebra Commission on Freedom of Press în raportul O presă liberă şi responsabilă (...) a formulat un număr de evaluare a performanţelor jurnalistice:

1. Relatarea veridică, coerentă şi inteligibilă a evenimentelor curente, relatare căreia i se dă semnificaţie.

2. Forum pentru comentarii şi discuţii critice.

3. Relatarea proporţională a diverselor grupuri care constituie societatea.

4. Prezentarea şi explicitarea obiectivelor şi valorilor pe care le are societatea.

5. Accesul deplin la informaţii curente

În viziunea amintitei comisii americane, dar şi în viziunea noastră, a celor din familia numită generic Antena 3, îndeplinirea funcţiilor media depinde de interacţiunea dintre presă, implicit televiziune, public şi autorităţi. 

În cadrul acestei relaţii de interdependenţă, considerăm că fiecare dintre cei trei participanţi ar trebui să acţioneze asupra sieşi: 

  • Presa, respectiv televiziunea, ar trebui să-şi asume mai evident responsabilitatea pe care o are în faţa societăţii.
  • Publicul ar trebui să se distanţeze, să nu mai judece emoţional şi să sesizeze neajunsurile presei.
  • Autorităţile ar trebui să prevină, pe cale juridică, abuzurile care se fac în numele libertăţii presei.

Am evidenţiat aceste norme şi reguli cu scopul de a vă expune şi aduce la cunoştinţă convingerile noastre despre fenomenul mass-media, din care televiziunea face parte, modalităţile noastre de percepţie a acestui fenomen, precum şi criteriile care vor sta la baza construcţiei reţelei mediatice de televiziune Antena 3, program de ştiri şi afaceri curente. Dacă aveţi amabilitatea, consideraţi toate acestea ca o declaraţie de credinţă şi totodată de angajament.

Narcisa Iorga: „După vreun an de emisie, încep problemele cu legislaţia. Încep să curgă amenzile de la CNA. Azi una, mâine alta. La început sunt ignorate. Mai apoi sunt contestate în direct pe post, cu injurii. Societatea care a obţinut licenţa începe să trimită avocaţii la CNA. Consiliul invită responsabilul editorial. Nu vine. Invită directorul postului. Nici el nu vine", a scris membrul CNA pe blogul ei.

Capturaţi ecranul complet 12.02.2014 174327.bmps

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • calypso calypso
    domnule ce sa mai vorbim singura sansa este sa se inchida cna-ul ca numai prostii face.
  • Satan Satan
    Narcisa Iorga este pentru Basescu ce este Laura Georgescu pentru Ponta ! P.S. Ce-mi mai place sa sar COARDA !

Trimite un comentariu

sus