Skip to main content

Lista must carry. Digi 24 intră în topul posturilor libere la retransmisie. Va fi obligatoriu pentru toţi cabliştii

 

televizor

Publicitate

PREMIERĂ. Digi 24, post deţinut de RCS, va fi difuzat de toţi ceilalţi cablişti. Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat în sfârşit act de lista cu televiziunile declarate libere la retransmisie. Surpriza este, evident, Digi 24, dar sunt şi alte noutăţi pe lista must-carry din acest an, care cuprinde canalele TV ce trebuie preluate obligatoriu de către companiile de cablu.

În plus, câteva posturi au reintrat în lista, după ce anul trecut fuseseră scoase. Este vorba despre Mynele TV, Trinitas şi Credo TV.

În momentul de faţă s-au declarat libere la retransmisie 31 de televiziuni private.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat astăzi lista celor 31 de posturi comerciale, ordonate după audienţă, libere la retransmisie.

Companiile de cablu trebuie să facă schimbările în maximum 30 de zile de la data publicării listei pe site-ul CNA.

Posturile sunt ordonate după audienţă şi au fost luate în considerare doar cele care s-au declarat libere la retransmisie. 

Lista posturilor din must carry:

  1. Antena 1
  2. Kanal D
  3. Antena 3
  4. Prima Tv
  5. National Tv
  6. Romania Tv
  7. Realitatea Tv
  8. B1 Tv
  9. Antena Stars
  10. Favorit Tv
  11. Taraf Tv
  12. Euforia Lifestyle Tv
  13. Digi 24
  14. Kiss Tv
  15. Mynele Tv
  16. GSP Tv
  17. Trinitas Tv
  18. U Tv
  19. National 24 Plus
  20. Music Channel
  21. Look Tv
  22. Neptun TV
  23. Speranta Tv
  24. Nasul Tv
  25. H!t Music Channel
  26. Transilvania L!VE
  27. Tv H
  28. Inedit Tv
  29. Alfa Omega Tv
  30. Credo Tv
  31. Travel Mix

La lista celor 31 de televiziuni comerciale, se adaugă şi posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi regionalele postului public, dar şi TV5.

Staţiile locale din lista must carry

Staţiile locale ale Antena 1 din Arad, Bacău, Buzău, Craiova, Medgidia, Slobozia, Topolog (primele şapte locuri)

8. West TV Arad,

9. Maramureş TV (Baia Sprie)

10. Vox TV Regional (Galaţi)

11. Olt TV (Slatina)

12. eStrada TV (Bucureşti)

13. Erdely TV (Târgu Mureş)

14. Kapital TV (Petroşani)

15. Est TV (Piatra-Neamţ)

16. MDI TV (Târgovişte)

17. Litoral TV (Năvodari)

18. Valea Prahovei TV (Sinaia)

19. Nord TV (Borşa)

20. TV Buzău (Buzău)

21. TeleMoldova Plus (Piatra Neamţ)

22 - 26. Digi 24 (Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Timişoara)

27. Realitatea TV Banat (Timişoara)

28. Informaţia TV (Satu Mare)

29. TVSudEst (Râmnicu Sărat)

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sorin Sorin
    Bravo, mi-ai scris tu ideile cuvant cu cuvant! LIKE
  • Adrian Adrian
    Ar trebui sa fie obligatoriu pentru DTH atunci cand vor plati cei de la CNA satelitul...
  • Moromete Moromete
    Sper sa intre in grila tuturor peste vreo 6 luni, asa cum a intrat si GSP TV in grila RCS.
  • Cristi Cristi
    Gresesti. Nu e vb de 25% din canalele din lista ci in limita a maxim 25% din totalul canalelor din grila operatorului. Sa spunem ca opertorul tau ofera 100 canale. Din acestea 25% tb sa fie din lista must-carry, adica pana la pozitia 25 pt ca se ia in ordinea audientei.
  • mihai mihai
    Lista e facuta pe baza audientelor din 2013 . Faptul ca posturile muzicale au audienta nu e vina CNA . Vina CNA este ca in loc sa modifice legea si sa ramana doar 10 posturi generaliste prefera sa nu isi puna trusturile media in cap si face o lista lunga . In alta ordine de idei ..nu esti obligat sa te uiti la posturile regionale . Faptul ca sint in lista nu inseamna ca esti OBLIGAT sa te uiti la ele :-)
  • marius marius
    Te uiţi aşa cum noi ceilalţi ne uităm la aşa zisele televiziuni naţionale care emit din bucureşti, care dau cu precadere, doar ştiri din zona bucureştiului. Ex pentru cei din bucureşti nu exista alte staţiuni montane decat cele de pe valea prahovei.
  • alex alex
    Music Channel si Kiss tv sunt in lista must carry , MTV RO este pe bani
  • alex alex
    Pro tv nu mai este must carry din vara
    Acum se plateste pentru protv + celelalte posturi ale trustului care oricum erau cu bani
  • qwerty qwerty
    digi24 este postul ala care la stirile din sport difuzeaza imagini furate de pe internet? (practica pe care de altfel o cam fac toate posturile de pe la noi, fara ca CNA sa se sesizeze).
  • sanda sanda
    Numai asa Digi va urca la 0.3 si Prelipceanu se va bucura de cresterea spectaculoasa de la 0.1.
  • dani dani
    E lista must carry, dar defapt nu e lista must carry daca sunt obligati sa bage cam 25% din totalul canalelor din lista musr carry.
  • andrei andrei
    O mare porcarie daca Music Vhannel nu va intra in aceasta lista pentru ca sunt mult mai buna decat MTV sau KIssTV.
  • Mercurius Mercurius
    @villy cele 3 posturi "nationale" (Transilvania Live, Neptun TV, Look Tv) au ca productii, emisiuni tipic regionale. In plus, au multe emisiuni de tip talk-show in care sunt invitate persoane din acea zona geografica. Ca sa fiu insensibil, de ce sa ma intereseze cum se fac dezapezirile la Cluj, ori Constanta, ori ce spune primarul din orasul X? Chiar si buletinele informative/stirile au legatura cu zona geografica pe care o reprezinta, iar la finalul acestora sunt si cateva stiri nationale. Acelasi lucru dau si la posturile regionale. In cazul meu, firma de cablu (care nu este una nationala) de ceva timp a renuntat la 2 dintre aceste posturi si au inclus din cele regionale, macar sunt informat asupra noutatilor din zona in care locuiesc.
  • woody woody
    pro tv unde e??!
  • alex alex
    cred ca scrie destul de clar " la cele 31 de canale se adaugă și posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și regionalele postului public, dar și TV5." adica astea oricum sunt obligatorii

Trimite un comentariu

sus