Skip to main content

Monica Ghiurco, autoarea filmului oprit de Stelian Tănase, cere explicaţii: "În caz contrar, mă adresez justiţiei"

 

Monica GhiurcoMonica Ghiurco, autoarea documentarului "Moştenirea Clandestină" - oprit de la difuzare de Stelian Tănase pe postul TVR Moldova - îi cere explicaţii directorului general interimar al Televiziunii Române cu privire la afirmaţiile făcute de acesta la adresa filmului ei, în conferinţa de presă organizată ieri de TVR.

Publicitate

"Atunci când descrieţi un produs de televiziune în termenii: intoxicare şi propagandă, securistă şi comunistă, sunt sigură că aveţi o serie de probe solide în susţinerea acestor afirmaţii defăimătoare",  spune Monica Ghiurco în scrisoarea deschisă adresată lui Stelian Tănase şi postată pe Facebook.

Ghiurco îi cere directorului TVR să îşi motiveze afirmaţiile făcute cu privire la filmul ei -"Moştenire Clandestină" - în caz contrar se va adresa justiţiei.

"Intimidanta corecţie publică pe care aţi considerat necesar să mi-o aplicaţi live pe TVR1 mă determină, domnule Stelian Tănase, să vă solicit (...) să vă motivaţi afirmaţiile făcute. (...) Iată de ce aştept cu mare interes să aflu ce anume v-a nemulţumit atât de tare la filmul "Moştenirea clandestină".

În caz contrar, îmi rezerv dreptul de a mă adresa justiţiei pentru defăimare profesională şi manipulare a opiniei publice", spune Monica Ghiurco.

Reamintim că pe 7 februarie, emisia postului TVR Moldova a fost întreruptă în timpul documentarului Moştenirea Clandestină, realizat de jurnalista Monica Ghiurco, după doar şapte minut de difuzare.

Beatrice Comănescu, Directorul TVR Internaţional, a spus că a fost sunată de Stelian Tănase care i-a ordonat întreruperea emisiei TVR Moldova, singurul motiv invocat fiind acela că prin acest documentar se face propagandă comunistă, după cum a relatat ziarul Evenimentul Zilei.

Redăm, în continuare, declaraţiile făcute ieri de Stelian Tănase cu privire la întreruperea difuzării documentarului realizat de Monica Ghiurco, dar şi scrisoarea acesteia:

Un jurnalist i-a pus mai multe întrebări lui Stelian Tănase cu privire la decizia de a întrerupe emisia TVR Moldova pentru a opri documentarul Moştenirea Clandestină.

Stelian Tănase: Cred că nu sunteţi informat. Nu am interzis şi nu am intrerupt TVR Moldova...

Contraziceţi declaraţiile doamnei Beatrice Comănescu? - a întrebat jurnalistul.

"Da, le contrazic. Acolo a fost o provocare securistă în care au fost implicate mai multe personaje, iar acel film ... am aici o informare, am s-o citesc (...) speram să vorbim mai mult despre viitor şi mai puţin despre trecut ..."

Irina Radu, director de programe la TVR, a intervenit cu o explicaţie:

"Înainte de acea zi istorică am avut o discuţie cu domnul director în care dumnealui mi-a explicat problemele din punct de vedere editorial ale acelui documentar. Am acceptat ideea şi chiar mi-am cerut scuze că nu sunt destul de pregătită şi în istorie şi în servicii secrete ... treaba mea e mai mult management-ul, nu pot să le ştiu pe toate, gândindu-mă că fiecare jurnalist care semnează pe televizor răspunde de ceea ce face, dar având încredere în domnul director, ca istoric, în primul rând, pentru că aşa îl ştie şi îl respectă toată lumea ... am zis: 'ok, dacă această emisiune are nişte probleme din punct de vedere gazetăreşti vom renunţa la difuzarea ei pe TVR'.

E adevărat că nu am oprit-o de pe celelalte canale, aici este posibil să fie o neînţelegere. (...) Dacă pe mine mă sună orice director eu nu pot să fac ceea ce mi se cere dacă ştiu că nu este bine sau corect.

Din punctul meu de vedere greşeala maximă o face cine aplică orice fără să judece.

"Deci acum greşeala revine doamnei Beatrice Comănescu", a spus jurnalistul.

Irina Radu: Din punctul meu de vedere, da. (...)

Stelian Tănase:

Moştenirea Clandestină s-a difuzat la TVR de 70 de ori. Din câte ştiu eu legea interzice propaganda comunistă şi, mai mult, securistă în România, în 2014. Acest lucru te face să te gândeşti dacă o intoxicare de acest tip. Competenţa pe care o am, având în vedere că sunt doctor, am scris numeroase cărţi pe această temă, pot să îmi dau seama când este vorba de aşa ceva. Pe de altă parte, acolo a fost vorba de o provocare securistă pe care prefer să o scriu în memorii sau pe blogul me, unde pot să explic toată povestea care a fost. (...) Vă asigur că acolo nu a fost vorba decât de a opri o intoxicare comunistă. (...)

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, scrisoarea deschisă adresată de Monica Ghiurco lui Stelian Tănase:

"Stimate domnule Stelian Tănase,

Nu v-am felicitat de ziua dumneavoastră, permiteţi-mi să o fac acum: La mulţi ani! A fost prea mare înghesuială la uşa biroului dumneavoastră. Mulţi prieteni care îşi doresc emisiuni la TVR, şi mai mulţi subalterni dornici să vă intre în graţii... Sinceră să fiu, nu am vrut să vă stric ziua întrebându-vă de ce aţi decis să vă începeţi interimatul în fruntea TVR cu un act de cenzură.

Asupra unui documentar istoric premiat de APTR, intitulat "Moştenirea clandestină" şi realizat de subsemnata. Am tot sperat că nu a fost decât o eroare tehnică sau umană, sau pur şi simplu o neînţelegere speculată cu abilitate de cine ştie cine şi cu ce intenţii... Speranţa mea s-a spulberat însă, brutal, ieri, ascultându-vă conferinţa de presă în care aţi făcut afirmaţii de o gravitate extremă la adresa filmului pe care l-am făcut şi care v-a iritat atât de mult încât aţi trecut peste orice reguli şi v-aţi impus voinţa în mod arbitrar.

Atunci când descrieţi un produs de televiziune în termenii: "intoxicare şi propagandă, securistă şi comunistă", sunt sigură că aveţi o serie de probe solide în susţinerea acestor afirmaţii defăimătoare.

Intimidanta corecţie publică pe care aţi considerat necesar să mi-o aplicaţi live pe TVR1 mă determină, domnule Stelian Tănase, să vă solicit, cu toată aprecierea şi respectul cuvenit unui istoric de reputaţia dvs., să vă motivaţi afirmaţiile făcute. Constat cu regret că în calitate de director general interimar îmi cenzuraţi filmul, iar în calitate de istoric îmi faceţi un proces de intenţie nemeritat şi neargumentat.

Un pretext minunat pentru a stabili de unul singur că nu aţi găsit în TVR jurnalişti de calitate, ci doar simpli slujbaşi la stat, netalentaţi, lipsiţi de valoare, neinteresanţi pentru marile planuri editoriale pe care le aveţi cu Televiziunea Publică. Motiv pentru care sunteţi "nevoit", nu-i aşa? să recurgeţi masiv la colaborări externe.

Statutul ziaristului din televiziunea publică nu îmi conferă numai dreptul, ci mai ales obligaţia de a mă "opune în mod făţiş oricărei încercări de monopolizare, oligarhizare, distorsionare sau cenzurare a informaţiilor de interes public, ca şi oricărui tip de influenţă care ar putea afecta liberul acces la informaţie al cetăţeanului" (Art. 31).

Vă anunţ că în calitatea mea de ziarist al televiziunii publice am libertatea de a prezenta opinii nepopulare, în mod argumentat, bineînţeles! Spre deosebire de dvs., care din postura de Director General interimar v-aţi rezumat la a-mi face un proces de intenţie şi atât.

În final, îmi permit să vă reamintesc personalităţile care apar în acest film, ale căror opinii şi mărturii au construit analiza subiectelor prezentate de-a lungul celor 10 episoade: acad. Dinu C. Giurescu (istoric), acad. Dan Berindei (istoric), acad. Florin
Constantiniu (istoric), dr. Larry Watts (cercetător american), prof. univ. dr. Cristian Troncotă (istoric), prof. univ. dr. Mihai Retegan (istoric), prof. univ. dr. Ioan Scurtu (istoric, fost director al Arhivelor Naţionale), conf. univ. dr. Laurenţiu Constantiniu
(specialist în spaţiul ex-sovietic), col.(r) Filip Teodorescu (fost locţiitor al şefului Direcţiei a III-a, Contraspionaj) ambasador Romulus Ioan Budura (diplomat de carieră, sinolog), generalul de armată (r) Mircea Chelaru (fost şef al Statului Major General al Armatei Române), ambasador Traian Bordeianu (reprezentatul României la CAER), Lavinia Betea (jurnalist), Marius Oprea (istoric), precum şi supravieţuitori din închisorile comuniste care au descris inimaginabila teroare la care au fost supuşi în vremea regimului trecut.

Sunt sigură că dacă vreunul dintre istoricii de prestigiu din lista de mai sus ar fi sesizat neadevăruri istorice în filmul meu, ar fi fost primii care le-ar fi semnalat şi cu siguranţă Consiliul Naţional al Audiovizualului ar fi sancţionat Televiziunea Română.

Iată de ce aştept cu mare interes să aflu ce anume v-a nemulţumit atât de tare la filmul "Moştenirea clandestină". În caz contrar, îmi rezerv dreptul de a mă adresa justiţiei pentru defăimare profesională şi manipulare a opiniei publice.

Cu consideraţie,
Monica Ghiurco
jurnalist TVR (scrisoarea deschisă semnată de Monica Ghiurco)

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ion Ion
    Laic.
  • Maestrul foto Eugen Ciocan Maestrul foto Eugen Ciocan
    Acest film este de fapt o manipulare grosolana a istoriei !!! Josnicul Larry Watts a fost racolat de Securitate , in complicitate cu cozile de topor ale lui voiculescu si cu fostul consul al Romaniei la Los Angeles, Bujos Sion, copilul de suflet al lui Iliescovici... O cloaca ordinara de securisti si comunisti incearca sa spurce istoria si Lovilutia din dec 89 , atat... Aaa, am uitat, noul consul la Los Angeles e tovarasa Dragotescu, vechi copil de casa a uselistilor, rasplatita cum se cuvine... Spunea Cristian Tudor Popescu ce stari de voma provoca Licheaua, in redactiile ziarelor... Ce patzachina ordinara... Despre ipochimena ghiurco, no comment, e zero si ca om si ca femeie...
  • petre tutea petre tutea
    Se supara cineva daca spun ca Monica este MILF? :*
  • reporter reporter
    manu, tu esti monica?
    hai, fată, du-te la bucătărie, zău!...
  • Vlad Vlad
    Mostenirea clandestina e unul dintre cele mai bune filme documentare despre culisele istoriei Romaniei contemporane. Setialul e inca disponibil online aici: http://www.filmedocumentare.com/kgb-razboiul-clandestin-impotriva-romaniei/
  • manu manu
    Dna. Ghiurco a ratat sansa de a tacea. A uitat sa spuna in scrisoare...si cum si-a negociat un talk-show cu dl. Tanase. Inainte de incident... Si nu i-a iesit!
  • Adrian Adrian
    Documentarul este absolut fabulos ! recomand episoadele 8 si 10 !
    Aici gasiti toate episoadele (cat inca mai sunt disponibile pe site-ul TVR)
    http://www.tvrplus.ro/editie-mostenirea-clandestina-70937
  • Robert Robert
    Eu acum aud prima oara si sunt naucit ca in 2014 se poate intampla asa. Dar domnul asta Stelian Tanase nu era cumva liberal fiindca un gest de a opri o emisiune in timpul difuzarii n-am mai auzit de pe vremea comunistilor. Cred ca cea mai buna propaganda comunista o face chiar donmnul Tanase

Trimite un comentariu

sus