Skip to main content

PERICOL! “Nicio publicaţie nu poate fi suprimată!” Articolul ar putea dispărea din noua Constituţie. Organizaţiile reacţionează

 

presa-cu-lanturi - blogactivewatch

Publicitate

CONSTITUŢIA ŞI PRESA. Unul dintre articolele care garanta libertatea presei ar putea fi scos din proiectul noii Constituţii. Articolul care spune clar că “nicio publicaţie nu poate fi suprimată” este cel luat în discuţie.

Comisia de revizuire a constituţiei a primit de la Consiliul legislativ sugestia ca articolul să nu mai apară în noua Consituţie.

De ce se propune scoaterea acestui articol? Pentru că, motivează Consiliul legislativ:

"Este de analizat dacă măsura interzicerii categorice, sub niciun motiv şi în nicio situaţie, a suspendării sau suprimării unui mijloc de comunicare în masă, este în concordanţă cu alte principii constituţionale, cum ar fi informarea corectă a cetăţenilor, protecţia tinerilor şi a minorilor sau nu ar afecta drepturile şi libertăţile fundamentale."

Organizaţiile de media au reacţionat la această idee: “ar echivala cu pierderea unei garanţii contituţionale deja existente”, spune o poziţie comună a mai multor asociaţii, printre care Centrul pentru Jurnalism Independent, Clubul Român de Presă şi APADOR – CH.

Din poziţia organizaţiilor:

"Suspendarea sau suprimarea publicaţiilor sunt măsuri brutale, care echivalează cu cenzura – iar cenzura este expres interzisă prin articolul 30 (2).

Considerăm că nu există nicio raţiune care să justifice, în 2014, adoptarea unei abordări specifice regimurilor totalitare.

Interdicţia constituţională privind suprimarea publicaţiilor este una dintre cele mai puternice garanţii la adresa libertăţii presei, libertate consfiinţită prin articolul 30. Această interdicţie expresă a apărut prima oară în Constituţia din 1866. Ea a fost eliminată în 1938, în timpul dictaturii regale, iar textul a fost absent din toate Constituţiile comuniste. Interdicţia de a suprima publicaţii a fost reintrodusă în Constituţia din 1991."

Reacţia integrală, în continuare:

Constituţia revizuită trebuie să păstreze garanţiile pentru libertatea presei

Organizaţiile semnatare au primit cu nelinişte sugestia Consiliului Legislativ de eliminare din Constituţie a articolului 30 (4) care prevede că “nicio publicaţie nu poate fi suprimată” şi solicită Comisiei pentru revizuirea Constituţiei să nu dea urmare acestei sugestii.

Interdicţia constituţională privind suprimarea publicaţiilor este una dintre cele mai puternice garanţii la adresa libertăţii presei, libertate consfiinţită prin articolul 30.

Această interdicţie expresă a apărut prima oară în Constituţia din 1866. Ea a fost eliminată în 1938, în timpul dictaturii regale, iar textul a fost absent din toate Constituţiile comuniste. Interdicţia de a suprima publicaţii a fost reintrodusă în Constituţia din 1991.

Proiectul de Constituţie aflat în pregătire conţine un amendament, introdus pe baza opiniei Consiliului Legislativ, care prevede eliminarea acestei interdicţii.

Considerăm că nu există nicio raţiune care să justifice, în 2014, adoptarea unei abordări specifice regimurilor totalitare.

Considerăm că legislaţia românească prevede suficiente măsuri reparatorii pentru cei care se simt lezaţi de activităţile mijloacelor de informare în masă, măsuri care pot fi aplicate gradual, în funcţie de gravitatea faptelor.

Suspendarea sau suprimarea publicaţiilor sunt măsuri brutale, care echivalează cu cenzura – iar cenzura este expres interzisă prin articolul 30 (2).

De asemenea, eliminarea acestui articol ar echivala cu pierderea unei garanţii contituţionale deja existente, lucru care contravine principiilor de drept şi actualei Constituţii.

Potrivit articolului 152(2) (...) "Nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora."

Solicităm Comisiei pentru revizuirea Constituţiei să nu dea curs sugestiei Consiliului Legislativ şi să acţioneze pentru păstrarea şi consolidarea libertăţii de exprimare în România, prin oferirea unor solide protecţii constituţionale.

Centrul pentru Jurnalism Independent

Fundaţia Soros România

ECPI – Euroregional Center for Public Initiatives

Asociaţia pentru Promovarea şi Apărarea Drepturilor Omului în România–Comitetul Helsinki

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală

Mame pentru Mame

EPAS

Societatea Academica Română

Transcena

Centrul de Resurse pentru Participare Publică

Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei

Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă

AsociaţiaSecular-Umanistă din România

Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO)

Asociaţia Naţionala a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC)

PPLR- Patronatul Presei Locale din România

Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală

Clubul Român de Presă

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Brusc Willis Brusc Willis
    Alt fan Zero TV care face apologia "jurnalismului" institutiei de laturi si propaganda?
  • fedsfsds fedsfsds
    adevar graiesti :)
  • nimeni nimic nimeni nimic
    Agerpres și Mediafax nu reacționează?
  • alex alex
    Fac pariu ca este o propunere a PSD-ului.Doar ei au reusit sa inchida aceeasi televiziune(Otv) de 2 ori.

Trimite un comentariu

sus