Skip to main content

Robert Turcescu reacţionează după amenda CNA de 70.000 de lei: „Aceasta este o lovitură dată libertăţii de exprimare”

 

robert-turcescu22

Publicitate

Robert Turcescu, realizatorul Sub semnul întrebării a reacţionar dur după amenda primită de la CNA. Instituţia a sancţionat postul de televiziune cu suma de 70.000 de lei pentru lipsă de imparţialitate în două ediţii ale emisiunii moderate de jurnalist.

„Astăzi s-a întâmplat un lucru absolut incredibil la CNA. Postul B1 TV a fost amendat cu 70.000 de lei, asta e o sumă mare şi pentru o companie de media, pentru 2 ediţii ale emisiunii Sub semnul întrebării din decembrie”, şi-a început Turcescu emisiunea. Este vorba despre o ediţie din data de 12 decembrie în care s-a vorbit despre „marţea neagră”, ziua în care Parlamentul a adus modificări la Codul Penal.

Ce a mai spus jurnalistul în emisiune:

  • „E adevărat pe parcursul emisiunii am folosit expresii destul de dure pentru că situaţia era una specială. Destul de dure însemnând că am folosit expresia „tentativă de lovitură de stat”, am folosit expresia „croşeu aplicat statului de drept din România” şi am vorbit la un moment dat despre faptul că este anormal ca într-o ţară care se pretinde democratică atunci când câţiva inşi se gândesc să dea foc democraţiei trebuie să apelăm la pompierii de serviciu, fie că ei se numesc Statele Unite, fie că este vorba de Uniunea Europeană”, a mai spus jurnalistul.
  • „Astăzi în şedinţa CNA, exprimările din acea emisiune au fost considerate lipsă de profesionalism”
  • „Prin sentinţa pe care a acordat astăzi postului B1 TV cu 70.000 de lei pentru cele două delicte de opinie, nu cred că trebuia să existe aşa numitul pluralism de idei pentru că, să-mi fie iertat, dar nu cred că putea cineva să apere ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul României, marţea neagră (...) şi nici nu cred că trebuia să aduc pe cineva care să-l contrazică pe Dan Puric în momentul în care vorbea despre statul mafiotizat şi despre securiştii care au ajuns în anumite perioade la conducere. Este vorba despre nişte opinii, iar delictul de opinie nu ar trebui să se pedepsească nici măcar de către CNA”.
  • „Aceasta este o lovitură dată libertăţii de exprimare. (...) Dacă spuneţi că Guvernul nu nu guvernează cum trebuie, că România a devenit un stat mafiotizat, că se fură, s-ar putea să se găsească o instituţie sau cineva care să spună că s-a comis un delict de opinie”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alex alex
    Pt Marius, nu are dreptate, a gresit a fost sanctionat, asa cum se intampla peste tot, atunci cand o persoana greseste la serviciu
  • alex alex
    Pt Razvan Alexandru, ce au facut au gresit si ca tare, au fost amendati, asa cum orice persoana este sanctionata cand greseste la locul de munca deci, inteleg sanctiunea aplicata.
  • alex alex
    Pt mad79, libertatea de exprimare nu are deloc legatura cu greseala pe care o faci la serviciu si pentru care esti sanctionat/amendat.Nu este normal ca, un jurnalist cand greseste si este amendat sa invoce libertatea de exprimare, ca nu are nicio o legatura una cu alta. Un medic, profesor, inginer, etc. cand gresesc la locul de munca si sunt sanctionati/amendati, ce invoca?
  • alex alex
    Libertatea de exprimare, nu inseamna deloc, ca un jurnalist sa spuna orice, oriunde si oricand despre o persoana, acest aspect ar trebui sa-l stie orice jurnalist profesionist. Daca turescu a fost amendat, insemana ca agresit, altfel nu era sanctionat, ca atare, pentru ca a gresit sa plateasca amenda si sa nu invoce, libertatea de exprimare, ca nu are nicio legatura una cu alta, libertatea de exprimare cu greseala.Ai gresit esti sanctionat-amendat
  • alex alex
    Sanctiunea este normala deoarece, libertatea de exprimare nu inseamna ca un jurnalist sa spuna orice despre oricine, oricand si oricum. Un jurnalist profesionist, inclusiv "marele" turcescu, ar trebui sa stie ca, menirea acestuia este sa informeze corect si onest opinia publica, iar aceste informatii sa fie de interes public.Propriile opinii, simpatiile sau antipatiile politice nu sunt informatii de interes public.Majoritatea jurnalistilor de la toate tv de stiri, confunda-probabil din lipsa de profesionalism, informatiile de interes public cu propriile opinii sau simpatii/antipatii politice iar pe micile ecrane, vedem parerile proprii ale jurnalistilor in loc de informatii de interes public. In ceea ce ma priveste, pt a fi dezinformat urmaresc un singur post de stiri, oricare ar fi acesta iar, pt a fi "informat" urmaresc mai multe posturi de stiri. De asemenea, la majoritatea tv de stiri nu vad decat barfa si scandal desi, nici barfa si scandalul nu au nimic in comun cu informatiile de interes public.
  • MARIUS MARIUS
    are dreptate turcescu. nici la insulta si calomnie nu iei asa amenda.
  • Camelian Propinatiu Camelian Propinatiu
    Meningita morala, de care unii microintelectuali au inteles de la megaintelectuali ca sufera mai mult natia, nu diplomectualii, va impiedica inchegarea unei scrisori de protest autopublicitare pentru primii semnatari, rivali insa dlui Puric pe piata spiritului. Ratându-se inca un moment Goma, ca cel din februarie 1977, trebuie macar incurajata chiar in postromânism traditia ca ori de câte ori statul ia bani prin cenzura, sa nu fie folositi pentru rate la plasme, ci pentru bibliotecile publice, trebuind a se colecta de la marii capitalisti 2-3 miliarde euro, achizitionându-se carte occidentala universitara serioasa in limbile originale, materiale multimedia recente si soft didactic, restul reabilitarii privind digitizarea intregii prese vechi, incepând cu cea din intervalul 1912-1962.
  • Razvan Alexandru Razvan Alexandru
    Orice parere as avea eu despre Turcescu si postul la care presteaza, chiar nu inteleg ce au facut sa merite amenda asta.

    Mult mai grav a fost cand foloseau in mod ticalos sintagma "lovitura de stat" in legatura cu referendumul prin care 7.4 milioane de oameni il trimisesera la plimbare PRIN VOT pe liderul spiritual al beunuteveilor.

    Ce au facut acum e in concordanta cu linia lor politica si cu ce se asteapta publicul lor sa vada, nu mi se pare ceva reprobabil.
  • mad79 mad79
    fratioare,tu stii ce este libertatea de expresie?
    Daca nu,it spun eu:este aceea forma de comunicare,in care presa,poate trage de urechi politcienli fara a pati nimic,cand este sanctionat se numeste CENZURA!
    Nu cred ca vrei sa revenim la ceea ce a fost inainte de 89!
  • vioiul-sprinţărescu vioiul-sprinţărescu
    Pictisit sau nu, atâta vreme cât boborul se uită la TV numai dacă e rost de vreun scandal- ceva, emisiunile în care moderatorul şi invitaţii ar vorbi calm, elevat şi monoton despre orice derapaj politic, nu ar avea audienţă. Oricum, cine îşi pierde timpul azi la tv, nu vrea să facă ceva mai folositor pentru spiritul său ! Asta nu înseamnă că trebuie să nu ne intereseze ce fac guvernanţii plătiţi de noi.
  • mihai mihai
    RESPECT pentru d-nul ROBERT TURCESCU
  • Florin Florin
    da, m am plictisit sa vad cum in mintea lui Turcescu ce face el este intotdeauna corect, dar ce fac altii sunt mereu incorectitudini, atacuri la diferite libertati. Sper doar ca in Romania lumea il pune acolo unde ii este locul : langa Gadea. Totul a devenit un circ.

Trimite un comentariu

sus