Skip to main content

Şeful asociaţiei cabliştilor: Nu văd în ce măsură Digi 24 ar denatura interesele concurenţilor

 

Radu Petric
Foto: hdtv.tvdigitala.ro

Publicitate

Preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, Radu Petric, spune că decizia RCS&RDS de a declara postului Digi 24 liber la retransmisie nu este o problemă care necesită un aviz din partea Consiliului Concurenţei.

"Nu văd în ce măsură Digi 24 ar denatura interesele celorlalţi operatori de cablu concurenţi. (...) Mi se pare absolut de neînţeles această problemă. (...) De foarte multe ori CNA-ul trădează un partizanat", a declarat Radu Petric pentru Paginademedia.ro, întrebat dacă este necesar un punct de vedere din partea Consiliului Concurenţei.

Întrebarea vine în contextul în care, în şedinţa CNA de ieri, când a fost publicată lista must-carry, au existat voci care au spus că ar fi necesar un punct de vedere din partea Consiliului Concurenţei.

Lorand Turoş, membru CNA, le-a propus colegilor săi să se adreseze Consiliului Concurenţei "pentru un punct de vedere". Această propunere a fost susţinută şi de Monica Gubernat, un alt membru CNA. Consiliul Naţional al Audiovizulaului nu a luat o decizie în acest sens, propunerea lui Turoş nefiind supusă la vot. Subiectul a stârnit însă discuţii între membrii CNA, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Radu Petric, preşedintele Asociaţie de Comunicaţii prin Cablu, pentru Paginademedia.ro:

"Din moment ce s-a declarat liber la retransmisie (a intrat pe lista must-carry - n.r.), automat se califică pentru dreptul de a fi retransmis fără condiţionări tehnice şi financiare, în limita a 25% din grila de programe a unui cablist. Aici este vorba de politica fiecărui post de televiziune", a spus

Petric a subliniat faptul că în cazul postului Digi 24 este o situaţie "absolut normală" şi că în acest caz este vorba doar de aplicarea legii.

"Din moment ce Digi 24 apare pe poziţia 13 în lista must-carry, orice compania de cablu care are în grila sa cel puţin 52 de canale trebuie să pună pe listă şi acest post de televiziune. Este vorba de aplicarea legii, aici nu încape nicio interpretare. Nu este nimic deosebit, este ceva absolut normal".

Preşedintele asociaţiei cabliştilor a făcut referire şi la întârzierea nejustificată a CNA-ului în a publica lista must-carry. Aceasta ar fi trebuit să fie publicată pe site-ul CNA până la data de 1 februarie, termen stabilit prin însăşi o Decizie a Consiliului.

"Nu poţi să justifici de ce a existat această bâlbâială în a publica lista. Nici măcar nu era nimic de votat. (...) Până la data de 1 februarie posturile care s-au declarat libere la retransmisie trebuiau ordonate în funcţie de audienţă şi lista rezultată ar fi trebuit să apară pe site-ul CNA".

Valentin Jucan, membru CNA: Vom vedea Digi 24 şi la concurenţă, dar asta nu e o chestiune care să ne preocupe pe noi

“Eu susţin aplicarea art. 82 în formula aplicată şi până acum. Singura variantă pe care aş mai susţine-o este eliminarea acestui sistem (must-carry - n.r.), dar nu este posibil, nu avem dreptul de iniţiativă legislativă. (...) Vom vedea Digi 24 şi la concurenţă - nu e o chestiune care să ne preocupe pe noi. (...) Când a primit licenţa, reprezentanţii Digi 24 au spus că nu sunt interesaţ de măsuratoarea ratingului şi nici de publicitate (...) Eu consider asta ca fiind o mica smecherie, pentru că din grila RCS va fi scos un canal. (...) Digi 24 va ocupa un loc pe care în mod normal l-ar fi ocupat alt canal de televiziune, pentru că RCS şi-ar fi retransmis oricum propria staţie. (...) Asta e o situaţie pe care noi nu o putem reglementa”, a declarat Valentin Jucan, membru CNA, în şedinţa CNA de ieri.

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cip Cip
    Sunt de acord!
  • Moromete Moromete
    "Nu sunt angajata RCS&RDS. Am o legatura cu compania de cablu..." ! Restul e cancan.
  • stefan stefan
    Nue nici o problema Cristina Orcine mai greseste.
  • stefan stefan
    Moromete numai fi atat de misogin cu femeile.
  • Moromete Moromete
    Nu mai poate spune omul nimic ca-i sar basistele in cap. Acum doua saptamani erai cu Base1 TV.
  • cristina cristina
    scuze - am vrut sa scriu greseala
  • cristina cristina
    Imi cer scuze Stefan daca din gresela ti-am dat replay ! Eu am ce am cu postacii Mile si Moromote !
  • cristina cristina
    Moromete a lui Marin Preda facea revista presei in Poiana lui Iocan . Tu o faci in trustul intact !
  • Moromete Moromete
    Ai auzit de Morometii lui Marin Preda ? Mai pune si tu mana pe o carte ca esti "tufa de Venetia".
  • cristina cristina
    Dar poate imi raspunzi de ce voi apareti brusc cand este vorba de RCS&RDS si Intact . Ma refer la tine si la Mile . Cu nick-ul tau se posteaza si pe jurnalul national si orice publicatie din sfera intact , pardon Global Medeia Solustion cum va spune acum - intact media group fiind in insolventa !
  • cristina cristina
    se vede Moromote ! :) avem o lege si trebuie respectata ! punct. atat timp cat acele promo-uri nu incalca legislatia pot fii difuzate linistit . Iti reamintesc ca si antena 3 promoveaza programele antena 1 ! :) . Te pot bate in cap cu legislatia anti-trust si pe concurenta ( cea emisa de ue) .
    Nu sunt angajata RCS&RDS . Am o legatura cu compania de cablu dar nu sunt angajata lor .
  • Brusc Willis Brusc Willis
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/RCS+RDS+emisiune+obligatiuni+record+piata
  • stefan stefan
    Nu sunt Angajat Ima Cristina sunt un simplu cetatean eu ma bucur ca Digi 24 orsa fie retransmisa si de alti operatori eu imi aduc aminte ca si Boom sport1 au fost operioada pe Dolce pana au venit si iau cumparat cu totul.
  • Moromete Moromete
    Numara pana la 5 si respira adanc. Eu nu am nici o treaba cu IMA, in schimb TU esti angata RCS.
  • Cristian Cristian
    Digi24 va fi transmis si in alte retele, care-i problema?
    Imi amintesc cum se receptiona la un moment dat Antena 2 si GSP TV in reteaua Digi cand trustul Intact a avut probleme cu RCS-RDS, probabil asa va fi retransmis si Digi24 in UPC sau Romtelecom...

    Pana de curand si UPC avea canale transmise in alte retele (canalele Chello Zone Media) si nimeni nu a avut nimic de reprosat UPC-ului.

    Si Romtelecom are cateva canale proprii, ar putea sa le ofere si celorlalti cablisti.

Trimite un comentariu

sus