Skip to main content

Antena Group a dat în judecată Consiliului Concurenţei din cauza principiului must carry

 

consiliul concurentei realitatea net

Antenele sunt nemulţumite de recomandările făcute de Consiliul Concurenţei în privinţa modului de aplicare a principiului "must carry". Antena Group, compania care operează licenţele Antena 1, Antena Stars şi Euforia, a dat în judecată Consiliul Concurenţei pentru a anula o decizie din decembrie 2013.

Consiliul concurenţei a recomandat ca posturile must-carry să fie incluse şi pe DTH (nu doar pe cablu) şi ca numărul canalelor libere la retransmisie să fie mai mic.

Mai exact, este vorba despre recomandările făcute Consiliului Naţional al Audiovizualului în ce priveşte principiul must carry. Dosarul a fost deschis la Curtea de Apel chiar luna aceasta, pe 5 martie.

Potrivit unei decizii a Consiliului Concurenţei, din luna decembrie, instituţia a venit cu recomandarea de revizuire a legislaţiei audiovizuale astfel încât principiul must-carry să fie aplicat şi în cazul transmisiei DTH, nu doar operatorilor de cablu, aşa cum este în prezent.

În plus, Consiliul Concurenţei consideră că numărul posturilor din lista must carry ar trebui redus şi că acest statut ar trebui să fie acordat doar posturilor al căror conţinut global are caracter de interes general.

„Acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consideră strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate. Ca urmare, numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus (ţinând cont şi de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat în urma unei proceduri competitive.”

Recomandările au fost făcute în urma investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în 2012, privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.

Principiul must carry este reglementat prin decizia 72 din 2012 şi prin art 82 din Legea Audiovizualului.

Decizia nr. 72 care prevede că „lista must-carry este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)".

Articolul 82 din Legea audiovizualului cu privire la obligaţiile distribuitorilor: 

(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ianis ianis
    Ce audienta a avut aseara Now you see me? Va multumesc!

Trimite un comentariu

sus