Skip to main content

Atacurile României TV la adresa Sorinei Matei, sesizate la CNA de trei ONG-uri

 

sorina mateiTrei organizaţii neguvernamentale sar în apărarea jurnalistei Sorina Matei după ce Dragos Pătraru, un realizator de la România TV, a atacat-o dur în emisiunea Starea Naţiei, în urmă cu o săptămână.

Publicitate

Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social şi Expert Forum au solicitat CNA să analizeze în ce măsură respectă legislaţia audiovizuală "referirile suburbane, vulgare la adresa jurnalistei Sorina Matei, atacuri promovate în 3 şi 10 martie de postul RomâniaTV controlat de Sebastian Ghiţă, un influent om politic din cadrul partidului de guvernământ". Sesizarea celor trei organizaţii, în articol.

"Tolerarea acestor atacuri josnice, cu conotaţii sexuale, la adresa unei femei contravine rolului cu care Consiliul Naţional al Audiovizualului a fost investit prin Legea 504/2002", se mai arată în scrisoarea postată pe site-ul Freedom House România.

Ieri, Sorina Matei a anunţat pe pagina sa de Facebook că va da în judecată postul România TV, după atacul din emisiunea lui Dragoş Pătraru, la adresa jurnalistei.

„Pentru ca mizeriile la adresa mea au continuat şi aseară pe postul controlat de Sebastian Ghiţă, anunţ pe această cale că am decis să demarez toate procedurile judiciare necesare pentru chemarea în instanţă a tuturor celor care se fac vinovaţi de ceea ce mi s-a adresat pe postul de televiziune controlat de Ghiţă”, a scris Sorina Matei.

https://www.youtube.com/watch?v=4zPyycD7oiU

Scrisoarea integrală adresată de cele trei organizaţii preşedintelui CNA

Doamnei Laura Georgescu
Preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului

"(...) În emisiunea din 3 martie, postul România TV, controlat de politicianul Sebastian Ghiţă, a difuzat o emisiune care a conţinut un atac murdar împotriva jurnalistei Sorina Matei.

Sub titlul „Doar o bucă să-ţi mai pup, Băse!”, realizatorul RomâniaTV i s-a adresat Sorinei Matei (după ce aceasta moderase la B1TV o emisiune cu preşedintele Băsescu) cu un limbaj injurios, cu conotaţii sexuale, interzis de art.40 (3) din Codul Audiovizualului - „Soro, zi sincer, ai avut orgasm?”. A inserat apoi un montaj video realizat în aceeaşi notă de vulgaritate, pe care noi îl apreciem ca încălcând grav demnitatea umană şi dreptul la propria imagine. În 10 martie 2014, materialele de promovare a emisiunii au reluat cele mai injurioase şi vulgare expresii la adresa jurnalistei Sorinei Matei.

În spaţiul public – pe stradă, într-un tren ori într-un magazin- autorii unor asemenea remarci obscene ar putea fi amendaţi de poliţie. În studiourile de televiziune însă, ei se pun, cu curaj, la adăpostul libertăţii de exprimare pentru atacarea josnică a unei femei."

Responsabilitatea CNA

Fiind singura autoritate de reglementare, control şi sancţionare a încălcării legislaţiei audiovizuale, CNA are cea mai importantă responsabilitate în ceea ce priveşte monitorizarea şi sancţionarea unor derapaje care aduc gravă atingere demnităţii umane.

Potrivit art.10, alin.3 din Legea Audiovizualului 504/2002, între altele, „în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure (…) protejarea demnităţii umane, a dreptului la propria imagine”.

De asemenea, art.88 arată că „supravegherea respectării, controlul îndeplinirii obligaţiilor şi sancţionarea încălcării prevederilor prezentei legi, precum şi a deciziilor şi instrucţiunilor cu caracter normativ emise în baza şi pentru aplicarea acesteia revin Consiliului.”

Vă solicităm în consecinţă să vă îndepliniţi obligaţiile prevăzute de lege şi să decideţi în ce măsură emisiunea „Starea naţiei” din 3 martie 2014 de la RomâniaTV şi promo-urile emisiunii din 10 martie 2014 au respectat Legea Audiovizualului adoptată de Parlamentul României şi Codul Audiovizualului ale cărui norme au fost adoptate de membrii CNA.

Freedom House România
Grupul pentru Dialog Social
Expert Forum

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Fane Fane
    De cativa ani nu ma mai uit la vorbaria fara noima,decat un minut in pauza de publicitate a serialelor pe care le urmaresc.Sunt multi "moderatori" carora nu trebuie sa le spui nimic,deoarece se fac singuri de ras.Dumneaei este pe un loc de frunte,se autojigneste.
  • ana ana
    Au mai sesizat ONG-urile CNA-ul si ce s-a rezolvat?Voi nu vedeti ca CNA-ul e politic.Il amendez pe X daca il amendati si voi pe Y .Nu conteaza daca e corect sau nu se gaseste motiv.O institutie care s-a facut de rusine de n ori a carei membri se cearta ca la usa cortului si impotriva careia nu se ia nici o masura.Distractie pe banii fraierilor "platitori de taxe si impozite".
  • The New-Yorker The New-Yorker
    Stau in strainatate, vin cand si cand in Romania, din ce in ce mai rar. Dar am deschis pe RomaniaTv intr-o seara si l-am vazut pe tipul ăsta, Dragos Pătraru... Hahaha!... Pe vremea mea, miștoul suprem se facea de barbatii care aveau ciorapi albi, de prosop, ”asortati” la costum. Cand l-am vazut pe Dragos Pătraru asta mi-a venit in minte!... De unde a mai venit si țărănușul ăsta? Ăia de la RomaniaTv tare cred ca nu-l pot suferi pe bietul om de-l lasă să apară la tv...

Trimite un comentariu

sus