Skip to main content

Cazul Sorina Matei. Ce au spus jurnalista şi Dragoş Pătraru în faţa CNA. Forul nu a luat o decizie: un membru a plecat că era ziua lui!

 

sorina mateiSorina Matei, realizatoarea de la B1 TV, care în urmă cu două săptămâni a fost ţinta unui "atac" din partea România TV, şi Dragoş Pătraru, cel care a întrebat-o "Soro, zi sincer, ai avut orgasm?" (în emisiunea Starea Naţiei) au venit astăzi în faţa CNA pentru a-şi susţine punctele de vedere.

Publicitate

După ce Consiliul a audiat cele două părţi implicate, forul a rămas fără cvorum pentru a mai putea lua o decizie în acest caz. Lorand Turoş, unul dintre membrii CNA, a plecat la ora 15.00 pentru că astăzi este ziua lui de naştere. La şedinţa CNA de astăzi, din cei 11 membri ai Consiliului au participat doar opt, numărul minim pentru ca o şedinţă să poată avea loc.

"Nu am acţionat cu rea credinţă, intenţia nu a fost batjocorirea unei persoane, aşa cum se insinuează. Eu am criticat un comportament jurnalistic, a lăsa la o parte spiritul critic la adresa unui om politic, fie el şi Preşedintele României, e un lucru care trebuie sancţionat în interiorul breselei", a spus Dragoş Pătraru, în apărarea sa.

La rândul ei, Sorina Matei, realizatoarea de la B1 TV, a spus că a fost pusă "într-o situaţia înjositoare în faţa publicului".

"Au fost aluzii sexuale evidente în acele emisiuni. (...) Consider că s-a facut o discriminare având în vedere că subiectul a fost politic, aşadar o discriminare din motive politice şi pe considerente de gen", a mai spus Sorina Matei.

În urmă cu o săptămână, organizaţiile Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social şi Expert Forum au solicitat CNA să analizeze în ce măsură respectă legislaţia audiovizuală “referirile suburbane, vulgare la adresa jurnalistei Sorina Matei, atacuri promovate în 3 şi 10 martie de postul RomâniaTV controlat de Sebastian Ghiţă, un influent om politic din cadrul partidului de guvernământ”, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva fragmente din discuţiile purtate de Sorina Matei şi Dragoş Pătraru cu membrii CNA.

Sorina Matei, realizatoare la B1 TV, le-a citit membrilor CNA mai multe articole de lege pe care ea a considerat că Dragoş Pătraru (Starea Naţiei, România TV) le-a încălcat în ceea ce o priveşte.

Printre acestea, ea a enumerat Art. 3 din Legea audiovizualului, alin. 1 "prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se asigură respectarea dreptului la imagine, reputaţie profesională şi onoare".

"Au fost aluzii sexuale evidente în acele emisiuni. Toate acestea constitutie contraventii. (...) Am fost pusă, pe un post de televiziune, într-o situaţia înjositoare în faţa publicului. Consider că s-a facut o discriminare având în vedere că subiectul a fost politic, aşadar o discriminare din motive politice şi pe considerente de gen", a mai spus Sorina Matei.

Monica Gubernat, membru CNA:

"Aţi omis să ne spuneţi ce amendă să le dăm, dacă ştiti atât de bine Codul şi Legea audiovizualului.

Sorina Matei:

Eu am citat din nişte legi ale acestei ţări, care am considerat că au fost încălcate în ceea ce mă priveşte.

Cristina Guseth, director la Freedom House:

Atacurile se duc într-o zonă foarte joasă, pentru a te distruge psihic, ca fiinţă umană, de aceea e un linşaj mediatic, sunt făcute să-ţi demoleze demnitatea. Avem nevoie şi de respect în societatea asta. Eu m-am simţit jignită, dumneavoastră cum vă simţiţi?

Monica Gubernat, membru CNA:

"Eu doamnă Guseth am o mare frustrare că nu poate trece o amendă la un post care vorbeşte despre femeile din Republica Moldova ca despre nişte curve. Nu vrem ca noi, ca CNA, să fim pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă."

Sorina Matei:

Nu am fost pusă niciodată în această situaţie, cred că sunt un jurnalist respectat în breaslă. V-am făcut o sesizare ca să-mi apăraţi nişte drepturi garantate de Legea audiovizaulului, de Constituţia acestei ţări şi de jurisprudenţa europeană.

Cristina Guseth:

Noi acum judecam aceasta speta, cu nume. Dumneavoasta imi vorbiţi despre o altă situaţie. Dumneavoastră trebuie să igienizaţi televiziunile.

Roxana Niculescu, director de programe la România TV:

Inţeleg ca astazi luam in calcul solicitarea de sanctionare a noastra din partea Sorinei Matei, acesta este motivul pentru care l-am adus din nou pe realizator în faţa dumneavoastră. Nici gând să fie vorba despre o campanie împotriva Sorinei Matei. A fost vorba despre două pastile dintr-o emisiune. Subiectul prezenţei preşedintelui Traian Băsescu la emisiunea Sorinei Matei (B1 TV).

Dragos Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Naţiei, în faţa membrilor CNA:

  • La câte legi am încălcat o să mă duc să mă predau după această şedinţă. Nu am acţionat cu rea credinţă, intenţia nu a fost batjocorirea unei persoane, aşa cum se insinuează.
  • Eu am criticat un comportament jurnalistic, a lăsa la o parte spiritul critic la adresa unui om politic, fie el şi Preşedintele României, e un lucru care trebuie sancţionat în interiorul breselei.
  • Nu a fost vorba de persoana Sorina Matei, mai ales că până la acest episod imi place să cred că ne înţelegem foarte bine. Nu am atacat, nu am umilit vreo persoană, nu este o campanie împotriva Sorinei Matei.
  • Consider că este în interes public să se ştie că un jurnalist a lăsat la o parte spiritul critic în faţa Preşedintelului României. A fost un singur moment care a fost reprodus şi în spotul de promovare al emisiunii.

Momentul din emisiunea lui Dragoş Pătraru care a făcut obiectul unor reclamaţii depuse la CNA

https://www.youtube.com/watch?v=4zPyycD7oiU

Dragoş Pătraru a fost prezent şi în şedinţa CNA din 13 martie, când subiectul Sorina Matei - România TV s-a aflat pentru prima oară pe ordinea de zi a Consiliului.

La momentul respectiv, membrii CNA s-au împărţit în două tabere. Doi dintre membri, Florin Gabrea şi Alexandru Jucan nu au dorit să-l audieze doar pe Dragoş Pătraru, în lipsa Sorinei Matei.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, un alt membru CNA, s-a declarat împotriva ascultării unui punct de vedere din partea realizatorului, spunând că forul are relaţii doar cu radiodifuzorii. Acesta a spus că părăseşte sala de şedinţă dacă audierea lui Pătraru va avea loc. Ulterior, Valentin Jucan a ieşit din sală şi nu s-a mai întors, lăsând consiliul fără cvorum. În consecinţă, şedinţa a fost suspendată, iar Dragoş Pătraru nu a mai apucat să-şi susţină punctul de vedere.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • purice purice
    @ ana
    ANA ARE MERE? PARDON MINTE? N-ARE MERE!
    NU POT AL COMPARA PE PATRARU CU PREFERATUL TAU BANCIU,PENTRU CA VENI VORBA DE PAMFLETARI!
  • joita joita
    Sorina Materi, esti si arati si vorbesti ca o mare TATA, parca esti la
    tirg la obor, tot timpulin calduri, tipi, nu vorbesti, nu estri profesionista, ragi pentru o punguta de bani.
  • ana ana
    O nevertebrata pe numele sau Dragos Patraru angajat al lui Ghita patronul postului de tv PSD-ist( noul OTV )vorbeste despre jurnalisti fara coloana vertebrala.Sa mori de ras nu alta.Oare gandeste ce spune acest "pamfletar " care vorbeste de funie in casa spanzuratului.Tot ce ai spus in acest clip vi se potriveste manusa
  • frc frc
    hai sorina las-o balta. Ii place baiatului de tine si asta e. Nu e asta cea mai proasta emisiune a lui. N-a zis mare lucru. Cred ca te simti flatata in sinea ta

Trimite un comentariu

sus