Skip to main content

CNA a votat noua grilă Romtelecom, fără Digi 24 în grilă. UPC a rămas nesancţionat pentru refuzul de a introduce Digi 24 în grilă

 

televiziune_telecomanda_capital

Publicitate

A doua şedinţă CNA pe subiectul Digi 24 rămâne neschimbată. După o oră şi jumătate de discuţii pe acest subiect, majoritatea din CNA a decis că UPC nu trebuie sancţionat pentru că nu a introdus în grila analogică şi digitală postul de ştiri al RCS&RDS.

Totodată, Consiliul a aprobat şi noile grile Romtelecom, care nu includ postul Digi 24, în ciuda faptului că NextGen are în grilă un număr de 65 de posturi.

Narcisa Iorga, membru CNA, a fost cea care a propus somarea Romtelecom şi UPC Digital pentru că refuză să introducă în grilă postul Digi 24, aflat pe locul 13 în lista must carry. Propunerea a avut doar două voturi „pentru” (Narcisa Iorga şi Florin Gabrea) şi opt împotrivă (Lorand Turoş, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Potrivit şefului direcţiei autorizări, până în prezent au fost trimise grilele spre aprobare de un număr de 95 de societăţi de cablu dintr-un total de aproximativ 390.

Narcisa Iorga – Am solicitat revenirea asupra acestui punct pentru că data trecută am observat că s-a înţeles că odată ce am aprobat avizele de retransmisie, am aprobat inclusiv grilele societăţilor care nu respectă art 82. Cred că prin acest vor, dacă l-am asuma aşa cum a trecut el, am deschide un precedent extrem de periculos. O societate de cablu poate să nu includă un post din lista must carry şi să aibă acordul CNA pentru acest lucru. De aceea am sol să revenim asupra acestui punct. Eu nu pot să înţeleg cum se poate să sară peste locul 13 şi să introducă alte posturi de la locul 22.

Monica Gubernat – Acum problema este dacă rămâi la 12 sau rotunjeşti la 13, dar cred că acest lucru poate fi stabilit de instanţă.

În timpul discuţiilor, Narcisa Iorga a amintit şi cazul RCS&RDS care în urmă cu câţiva ani, a fost amendată pentru că a refuzat să introducă postul GSP TV, deţinut de Antena Group, în grila sa de programe, deşi postul era în lista must carry. „E adevărat, se întoarce bumerangul, dar nu putem să aplicăm un dublu standard. Digi este un post liber la retransmisie şi aflat în lista must carry. Cred că consideraţiile ce ţin de concurenţă nu sunt de competenţa CNA”, a declarat Narcisa Iorga.

Monica Gubernat – „Aş ţine să vă contrazic că protejarea liberei concurenţe este de competenţa CNA. Nu se referă la un post ci la serviciile de programe pe care ei le oferă. Ei îşi fac publicitate la abonamentele pe care le oferă”.

Lorand Turoş - Votul dat asupra unui aviz de retransmisie nu trebuie să fie influenţat de anumite probleme privind conţinutul unui radiodifuzor. Dacă îndeplineşte condiţiile trebuie să fie inclus, dacă nu, nu. Privind publicitate şi eu propun să facem o monitorizare. Mi se pare puţin anticoncurenţial ca la fiecare ştire sportivă vedem referiri la diferite competiţii care în mod evident vor fi difuzate de Digi Sport. Trebuie să analizăm dacă e autopromovare sau dacă e publicitate. Eu am propus să ne adresăm Consiliului Concurenţei pentru a avea un punct de vedere. Eu cred că şi acum ar fi bine să ne adresăm Cons Concurenţei pentru că e o speţă care e şi de competenţa lor.

Narcisa Iorga – La Realitatea TV, la ştirile din sport se face referire la Dolce Sport. Nu cred că asta e problema şi atunci chiar că intrăm în conţinut. Nu e un caz special la Digi 24 cu Digi Sport.

Viorel Vasile Buda – Această discuţie trebuia să o avem când am publicat lista must carry. Acum trebuie să vedem avizele de retransmisie nu dacă e absurd sau nu să fie în must carry.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • costel costel
    Eu, sa fiu in locul celor de la RCS-RDS, in momentul de fata as scoate Antena 3 din grila si as astepta cu nerabdare discutarea problemei in sedinta CNA. Ca as avea de spus una-alta...

Trimite un comentariu

sus