Skip to main content

Digi 24 nu se va vedea pe UPC. CNA a aprobat grila cablistului, care nu conţine postul de ştiri

 

digi 24 (2)Postul Digi 24, deţinut de operatorul de cablu RCS&RDS, nu va fi retransmis de UPC, deşi televiziunea de ştiri s-a declarat liberă la retransmisie şi a fost inclusă pe lista "must-carry", publicată de CNA pe 4 februarie.

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat, în şedinţa de astăzi, grila distribuitorului UPC fără ca Digi 24 să se regăsească printre posturile retransmise.

Grila a fost votată la pachet cu a altor sute de cablişti. CNA a aprobat cu unanimitate de voturi nu doar modificările din grilele UPC, conform noii grile must-carry, ci a votat, "la pachet" un total de 236 de avize de retransmisie ale distribuitorilor de cablu, care au fost depuse până la acest moment.

Reprezentanţii UPC s-au prezentat în faţa membrilor Consiliului pentru a le fi aprobată grila care conţine noile posturi intrate în "must-carry". Potrivit acestora, grila de programe a pachetului analogic a UPC nu conţine mai mult de 51 de canale.

"La baza analogică (grila de programe analogică - n.r.) care cuprinde 51 de canale, Digi 24 nu se califică. 25% din 51 de programe înseamnă 12 şi un pic, iar Digi 24 s-a calificat pe locul 13 din lista must-carry (...) În legătură cu listele de programe considerăm că am aplicat principiul must-carry, în privinţa celorlalte canale care nu s-au încadrat în limita a 25% suntem deschisi la discutii. (....) Nu introducem Digi 24 pentru că excede cota de 25%, conform bazei analogice.", a spus Bogdan Bucurei, director managementul produselor la UPC.

Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a remarcat că 25% din 51 înseamnă peste 12,6 şi normal ar fi fost ca această cifră să fie "rotunjită în sus".

Narcisa Iorga, un alt membru CNA, a spus "scuza reprezentantului UPC nu are nicio logică, nici măcar una matematică".

Mai mult decât atât, Narcisa Iorga, membru CNA, a propus o somaţie publică în cazul UPC pentru că nu a respectat articolul 82 din Legea audiovizualului, mai exact pentru că nu a introdus în grila sa postul Digi 24. Sancţiunea propusă de Iorga a primit doar trei voturi (Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Christian Mititelu).

Conform legii, operatorii de cablu au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la adoptarea listei (4 februarie 2014), să facă toate demersurile necesare pentru a include în grilele lor noile posturi incluse în "must carry".

Ce spune articolul 82 din Legea audiovizualului cu privire la obligaţiile distribuitorilor?

ART. 82
(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sd sd
    Banuiesc ca cei care critica digi24, sunt tocmai cei care nu il au in grila si deci, nu-l pot vedea. Nu cred ca e normal sa critici fara sa cunosti, n-ai cum sa compari. Eu la rds am toate canalele de stiri, si pot spune ca este cel mai echidistant si dedicat post de stiri din Romania, urmat la distanta de Realitatea,RTV ANT3. Nu este un post de propaganda politica cum sunt celelalte.
    In ceea ce priveste expresia "sluga la unguri" mai trebuie sa treaca multi ani ca unii dintre noi sa ...
  • Adrian Adrian
    Pacat ca nu are toata lumea posibilitatea sa vada un canal cu adevarat civilizat si cu subiecte care ar mai spala un pic din tampenia la care esti supus de celelalte canale.
  • jeanvalejean jeanvalejean
    O mizerie. Sunt cat de cat obiectivi si nu place CNA-ului . Lor place A3. Un cacao cu lapte si trompeta infipta in el.
  • iry iry
    discutiile sunt de prisos, realitatea e alta

    UPC sustine ca are 56 Canale analogice disponibile in orasul Bucuresti, doar ca eu receptionez numai 47 dupa ultima modificare de frecvecnte de la sfarsitul lunii aprilie.
    No comment
  • gabi gabi
    Degeaba va omorati cu Digi ca atunci cand vine vorba de stiri, tot la Realitatea sau la ProTV va uitati.
  • dan dan
    mie mi se pare perfect normala decizia lor si in plus nu e corect ca o companie de cablu sa puna postul lor must-carry. asa ii obliga pe ceilalti sa transmita si sa promoveze un canal care nu este al "tuturor", cum e Tvr-ul, de exemplu.
  • @florin @florin
    Iti dau dreptate Florin. Nu inteleg tam-tam-ul asta cu Digi24. Un alt canal tampit de stiri. Degeaba ii fac toti reclama ca e "cel mai profesionist canal de stiri", pentru mine ghilimelele raman si nu imi doresc Digi 24. Nu are decat sa ramana la Erdeesh. Semnat, un client UPC.
  • Mihai Mihai
    Este absurd!! Astept programul asta ca sa pot vedea stiri! Nu sezatori!! Cum putem reclama asta? Sau pot rezilia contractul???
  • florin florin
    Mai bine ca mine decat sluga la unguri ca tine ! Din banii dati de tine pe abonamentul de la RCS ungurului bulan isi face de cap Garda Maghiara si Oastea Haiducilor in judetele din secuime !
  • gigi gigi
    40 de canale ar ajunge la toate societatile de cablu. si asa la restul nu se uita nimeni. primele 10 ca audienta, tvr-urile si in rest ce vrea fiecare cablist. si ar trebui aplicata regula si pe satelit
  • iRunaway iRunaway
    E, uite de-asta se intampla ce se intampla prin tara asta. Pentru ca majoritari sunt oameni ca "florin".
  • florin florin
    Da mai terminati dracului cu digi 24 asta ca m-am saturat... Este uun canal infect pe care RDS/RCS isi face toata ziua reclama la canalele proprii si la serviciile sale ! Cum dracu sa il bage alti operatori la ei in grila cand acolo se petrece asa ceva ? Voi sunteti in toate mintile sau ce draq ? Este exact cum RCS ar introduce in grila canalul de INFO al UPC in care se prezinta ofertele lor.
  • parerea mea parerea mea
    Asa se intampla cand legea este neclara si aplicarea ei este optionala. In plus, CNAu este condus de o duduie complet partinitoare, pentru ca numai o asemenea persoana afirma public ca ca este "solidara" cu afirmatiile politice ale anumitor ziaristi.
    Depinde cum interpretam acel "in limita a 25%", si aici CNA trebuia sa precizeze clar : este vorba de minim 25% sau este vorba de aproximativ 25%, (pentru ca nu poti transmite 0,5% dintr-un canal).
    Daca trebuie minim 25% sa fie must carry, atunci trebuiau sa fie 13 canale. 12 canale inseamna 23,53 % din grila de baza.
    Cred ca abonatii UPC la pachetul de baza vor vedea tot 60 de canale. Vor fi 51 in programul de baza iar 10 vor fi "la oferta", adica gratuite pentru ... ani. La fel si chestia cu analogic/digital.
    Ceea ce nu stiu cei de la UPC & madam georgescu, este ca in acest fel au deschis cutia Pandorei. Ce se face CNAul daca cei de la RDS vor veni cu o noua grila de baza, de 10-15 programe, si astfel vor elimina A3.
  • Kius Kius
    Maestre, "este obligata in limita a 25%" inseamna ca trebuie sa atinga 25%. Pentru ca in mod contrar, ar insemna ca nu este obligata nimic, pentru ca si 0 e mai mic decat 25, iar legea ar fi spus ca "ii este permis in limita a 25%". In ceea ce priveste matematica ai dreptate: 23.5% nu inseamna ca s-a atins 25%. Legea nu zice cu cate zecimale trebuie calculat. Deci 23.5% inseamna ca obligatia nu a fost indeplinita. Da, doamna Iorga sta mai rau la capitolul exprimare, si aici sunt de acord.
  • Raul Raul
    haha, deci abonatii vor avea cu 9 canale mai putin doar ca sa nu introduca digi24? ce oameni :)))

Trimite un comentariu

sus