Skip to main content

Digi 24 nu se va vedea pe UPC. CNA a aprobat grila cablistului, care nu conţine postul de ştiri

 

digi 24 (2)Postul Digi 24, deţinut de operatorul de cablu RCS&RDS, nu va fi retransmis de UPC, deşi televiziunea de ştiri s-a declarat liberă la retransmisie şi a fost inclusă pe lista "must-carry", publicată de CNA pe 4 februarie.

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat, în şedinţa de astăzi, grila distribuitorului UPC fără ca Digi 24 să se regăsească printre posturile retransmise.

Grila a fost votată la pachet cu a altor sute de cablişti. CNA a aprobat cu unanimitate de voturi nu doar modificările din grilele UPC, conform noii grile must-carry, ci a votat, "la pachet" un total de 236 de avize de retransmisie ale distribuitorilor de cablu, care au fost depuse până la acest moment.

Reprezentanţii UPC s-au prezentat în faţa membrilor Consiliului pentru a le fi aprobată grila care conţine noile posturi intrate în "must-carry". Potrivit acestora, grila de programe a pachetului analogic a UPC nu conţine mai mult de 51 de canale.

"La baza analogică (grila de programe analogică - n.r.) care cuprinde 51 de canale, Digi 24 nu se califică. 25% din 51 de programe înseamnă 12 şi un pic, iar Digi 24 s-a calificat pe locul 13 din lista must-carry (...) În legătură cu listele de programe considerăm că am aplicat principiul must-carry, în privinţa celorlalte canale care nu s-au încadrat în limita a 25% suntem deschisi la discutii. (....) Nu introducem Digi 24 pentru că excede cota de 25%, conform bazei analogice.", a spus Bogdan Bucurei, director managementul produselor la UPC.

Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a remarcat că 25% din 51 înseamnă peste 12,6 şi normal ar fi fost ca această cifră să fie "rotunjită în sus".

Narcisa Iorga, un alt membru CNA, a spus "scuza reprezentantului UPC nu are nicio logică, nici măcar una matematică".

Mai mult decât atât, Narcisa Iorga, membru CNA, a propus o somaţie publică în cazul UPC pentru că nu a respectat articolul 82 din Legea audiovizualului, mai exact pentru că nu a introdus în grila sa postul Digi 24. Sancţiunea propusă de Iorga a primit doar trei voturi (Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Christian Mititelu).

Conform legii, operatorii de cablu au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la adoptarea listei (4 februarie 2014), să facă toate demersurile necesare pentru a include în grilele lor noile posturi incluse în "must carry".

Ce spune articolul 82 din Legea audiovizualului cu privire la obligaţiile distribuitorilor?

ART. 82
(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    eu in locul abonatilor UPC analogic m-as revolta: de ce imi scadeti nr de programe din grila, de la 60 la 51...pai ieftiniti si abonamentul cu cel putin 15 %
  • upcist upcist
    lucrezi la upc?
  • dizident dizident
    paguba-n ciuperci. se dubla spectatorul.
  • dan dan
    in momentul de fata pe analogic la upc sunt peste 60 deci vor scadea la 51 numAi sa nu bage digi 24,cata corectitudine
  • Ted Ted
    Doamna Iorga nu stie matematica! Nici cu limba romana si cu logica nu sta mai bine. In lege scrie clar: "...în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă..." Matematic asta insemana <= 25% (mai mic sau egal 25%).
    - 12 din 51 inseamna 23,5294% 25%, deci excede regulii impuse de lege.
    Domna Iorga n-ar face rau sa mai puna mana pe manualele din scoala generala, daca nu a facut-o la timpul potrivit.
  • Borda Borda
    51 de canale in analogic e o scuza penibila exact ca sa nu intre Digi24. De fapt au peste 51 in analogic. Bineinteles ca nu au socotit digitalul ca acolo au peste 100 :))
  • banatan de pusta banatan de pusta
    Pacat ca au procedat asa. Nu lasa abonatii sa poata alege din gama de canale de stiri. Cind Rds a scos programele intact,au sarit toti la gitul Rds,ca sint unguri sovini,ca Teszari in sus,in jos....
  • Patrik Fecheta Patrik Fecheta
    51 posturi in grila analogica, dar cea digitala?
  • geo geo
    astia de la UPC - dar si f multi cablisti mici si f mici - nu mai asteapta acum raspunsul de la Consiliul Concurentei si au gasit alta modalitate de a fenta decizia CNA referitoare la principiul must-carry, si au ajustat numarul de programe din grila, adica au mai scos citeva ,contrar intereselor propriilor abonati, ptr a nu introduce Digi 24...un post de stiri obiectiv, destul de bun, as zice...
  • dada dada
    CNA = o adunatura de bosorogi care n-au nicio treaba cu comunicatiile
  • andreea andreea
    Iertati-ma, dar nu inteleg. Dupa ce i-au aprobat in must carry, acum ii scot? Care e logica?! Si tare mult trebuie sa se teama unii de Digi24 daca au ajuns la nivelul asta. Ce UPC si Romtelecom au televiziuni de stiri proprii, ca sa intre in competitie cu ele? Daca era vorba de Digi Sport intelegeam, dar asa? Un lucru e clar, in Romania un canal de stiri nepolitizat e o amenintare grava pentru politicieni!! Bravo voua, astora de la Digi24, daca ati reusit sa ii speriati asa pe toti, inseamna ca, intr-adevar, contati.
  • iRunaway iRunaway
    OK, pe analogic au 51 de programe. Dar pe digital au peste suta. Acolo de ce nu intra?

Trimite un comentariu

sus