Skip to main content

Tolontan: Întrebarea e dacă TVR merită ţinută în funcţionare aşa cum e ea acum

 

tolontan

Publicitate

Cînd a fost TVR incomod la adresa Puterii, indiferent de cine a fost la Guvern sau la Cotroceni? Nu o dată să fie incomozi, ci în mod consecvent!”, se întreabă, retoric, Cătălin Tolontan, pe blogul lui. "Cînd au coalizat angajaţii nemulţumiţi de azi forţe jurnalistice din TVR în jurul lor pentru a-şi apăra libertatea de opinie şi pentru a crea o distanţă critică faţă de Putere, condiţia vitală a oricărei instituţii media?!"

De ce pune Tolontan aceste întrebări?

Reacţia lui Tolontan vine, pe de o parte, în contextul în care Stelian Tănase a anunţat intenţia de ştergerea a datoriilor şi, pe de altă parte, după ce angajaţi ai TVR au contestat “lotul” de jurnalişti Cristoiu, Nistorescu, Dinescu & co adus de preşedintele interimar pentru talk-show-urile TVR.

Din materialul lui Tolontan:

  • "În ultimele zile, televiziunea publică şi-a expus datoriile de 180 de milioane de euro, dintre care 122 de milioane sînt restanţe la stat. A rugat să-i fie şterse. În afara graţierii fiscale, prin vocea preşedintelui Stelian Tănase s-a insistat pentru indexarea taxei radio TV.

La cum e organizată acum televiziunea publică, cele două măsuri cumulate par, într-adevăr, singurele capabile să o ţină în continuare în priză.

  • Lista celor care vor realiza emisiuni îi cuprinde, printre alţii, pe Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu, Florin Iaru, Mircea Dinescu, Ion M. Ioniţă… Aceste nume l-au făcut pe realizatorul TVR Mihai Rădulescu să-l acuze pe promotorul lor, Stelian Tănase, de ”interese clientelare”.

Supărarea lui Mihai Rădulescu vine şi din faptul că ”pentru prima data in istoria postului public de televiziune, toti moderatorii emisiunilor de dezbateri pe teme de actualitate, programate in prime-time, sunt colaboratori externi”.

  • Nu e, într-adevăr, onorant ca din segmentul cel mai important de emisie să lipsească numele jurnalistice proprii.

Dar nici felul în care şi-a folosit TVR uriaşele resurse pentru îndeplinirea misiunii publice nu e onorant.

Ce-i deranjează pe cei din TVR la listă? Că au fost mobili profesional? Asta nu e o culpă. Că au avut preferinţe şi atitudini polemice? E normal, cine nu are într-o carieră întreagă? Varianta propusă de Stelian Tănase reprezintă oameni care au făcut ceva în meseria asta. Putem fi de acord cu ei sau nu.

  • Dar, de fapt, pe bune!, în reacţia celor din TVR nu e vorba de aceste nume.

Măcar dacă ar fi doar teama omenească pentru locul de muncă. Dar, mai adînc, e vorba de izolaţionism şi de superioritate.

Să ceri clemenţă şi să dovedeşti spirit inchizitorial, iată o formă nouă de comunicare cu societatea care te finanţează şi care are nevoie disperată de tine.

Articolul complet, la Cătălin Tolontan.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • nadia nitov nadia nitov
    cum e acum, nu merita! :( dar sunt oameni acolo cum cu greu sa vor mai gasi in lumea asta care nu citeste, nu se documenteaza, nu-si doreste sa evolueze! oameni care sunt enciclopedii ambulante, profesionisti cu care poti ridica de la 0 un imperiu tv, oameni care oricand pot face documentare ca cele de pe discovery sau national geograpfic! acum, toata lumea ii acuza ca n-au latrat cand au fost calcati in picioare! oamenii de arta si de cultura nu prea au stofa de soldati! pentru tvr ar trebui facuta o selectie PUBLICA a personalului actual! o transmisie in DIRECT! atunci sa vedeti cine stie si cine-i tufa de venetia! toti cei care vor sti au salarii meschine si toti idiotii au salarii imense! asta este tvr la ora actuala. contine hahalere vocale si genii tacute! :(

Trimite un comentariu

sus