Skip to main content

CNA a decis: Antena 3 nu a făcut campanie electorală pentru Diaconu. Reprezentatul Antenei 3: Este o campanie socială

 
antena 3 - mircea diaconu
antena 3 - mircea diaconu

antena 3 - mircea diaconu

Consiliul Naţional al Audiovizualului a considerat că postul Antena 3 nu a făcut campanie electorală în promovarea făcută pentru atragerea de semnături pentru candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare, ca independent. „Nu este om politic, este independent”, au spus mai multe voci din CNA. „Este o campanie socială”, a spus la rândul său reprezentantul postului, Mirela Bomboe

Subiectul a ajuns pe masa CNA în urma unor sesizări în care era reclamat faptul că Antena 3 face campanie de strângere de semnături pentru Mircea Diaconu

Narcisa Iorga a propus o amendă de 20.000 de lei pentru postul Antena 3, dar propunerea nu a întrunit decât două voturi.

Mirela Bomboe, reprezentantul Antenei 3 la CNA, a declarat că nu se pune problema unei campanii electorale:

- „E mai mult o campanie socială. A şi explicat în declaraţiile făcute că a folosit acest prilej pentru a obţine încă o confirmare asupra nevinovăţiei sale cu privire la acuzaţiile de incompatibilitate şi mai ales cu privire la faptul că nu i s-a interzis dreptul de a candida şi de a ocupa alte funcţii publice.

- Aţi văzut de altfel că Tribunalul s-a pronunţaţ în primă instanţă şi i s-a dat dreptate lui Mircea Diaconu. Am apărat practic dreptul fundamental al fiecărui cetăţean de a alege şi de a fi ales, de a candida la o funcţie publică.

Aţi văzut că realizatorii, invitaţii au fost convinşi de faptul că Mircea Diaconu are dreptate în demersul său şi că s-a comis un abuz atunci când i s-a interzis să candideze pe listele unui partid. Din acest punct de vedere nu este nicio încălcare a prevederilor legale şi nu se susţin reclamaţiile formulate."

Radu Călin Cristea, membru CNA: 

- Uitându-mă foarte atent peste plângerile care au fost formulate, între ele este şi un redactor-şef al unui cunoscut cotidian, iar textul este formulat în câteva propoziţii. Nu cred că tehnic vorbind i-a luat mai mult de două minute.

- Eu încerc să reflectez la reacţia pe care o consider disproporţionată a instituţiei noastre care pornind de la o reclamaţie pe care o expediezi în câteva minute, s-au făcut monitorizări, s-a trecut pe ordinea de zi, noi am vizionat şi paravizionat fluvii de emisiuni.

Adică mie mi se pare o reacţie disproporţionată, este ca şi cum cineva s-ar plânge că s-a distrus o margaretă, iar atunci reacţie este să vezi pajiştea întreagă, dacă nu s-au distrus alte margarete, dealul, regiunea şi aşa mai departe.

- În momentul în care validitatea dorinţei domnului Diaconu de a candida a primit două accepturi în instanţă, practic se închide un cerc care a însemnat intenţia unui om de a-şi apăra drepturile împotriva unui sistem.

- Nu este vorba despre o campanie electorală, atâta vreme cât s-a făcut o campanie pentru strângerea de semnături a unui cetăţean pe nume Mircea Diaconu.

- Nu e o campanie pentru că nu s-a vorbit despre europarlamentare pentru că nu s-a susţinut vreun program sau o strategie legată de europarlamentare. 

De cealaltă parte, Narcisa Iorga, membru CNA a spus că este vorba despre o campanie electorală:

- "Personal, nu mă interesează proceduri parlamentare, europene sau româneşti. Art. 139 din codul audiovizual pe care l-am adoptat noi, nu altcineva spune că „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.”

- „Eu am obligaţia morală să vă aduc aminte că este exact aceeaşi situaţie cu OTV. Este promovat un site, o adresă de Facebook şi foarte multe adrese unde se strâng semnături, pentru un candidat la alegerile europarlamentare”, a mai spus aceasta.

Răsvan Popescu - Nu este publicitate politică. 

Florin Gabrea - Nu candidează la şefia FRF, ci candidează la Parlamentul European, care este o funcţie eminamente politică. 

Răsvan Popescu - Dar toată disputa este dacă poate sau nu candida. Urmează să dea justiţia un răspuns. La fond l-a şi dat, că da. 

Cristina Trepcea - Până la urmă este dreptul unei instituţii de presă să lupte împotriva unei instituţii a statului, este o anchetă jurnalistică. 

Narcisa Iorga:

- Nu spune nicăieri în Codul Audiovizualului că trebuie să fie promovată o platformă politică şi atât. Spune că este interzisă publicitate cu privire la oameni politici, mesaje politice cu excepţia perioadelor de campanie.

- Dacă dumneavoastră nu vreţi să ţineţi cont de precedentul OTV, e treaba dumneavoastră. Nu cred că este vorba de investigaţie atâta vreme cât în emisiuni este promovat un site, o adresă de Facebook şi foarte multe adrese de locuri unde se strâng semnături pentru un candidat la Parlamentul European. 

- Am constatat că la BEC s-au înscris 15 partide şi 11 candidaţi independenţi. De ce niciunul nu au fost susţinut, nu de Antena 3, dar de orice alt post TV?

Monica Gubernat, membru CNA:

"Ştiţi ce nu am înţeles? Care este omul politic şi mesajul politic? Cred că am văzut toţi candidaţii independenţi la Realitatea TV, cu CV, cu ce vrea fiecare să facă." 

Cristina Trepcea:

Atâta vreme cât candidatura lui nu a fost acceptată, el nu este candidat. Până la momentul când candidatura lui va fi fost acceptată, el este un om în luptă cu establismentul. Cât despre program, nu a fost nicio secundă vorba despre program. Nu s-a vorbit nicio clipă de vreun partid, un program sau o persoană politică.

Narcisa Iorga - În cod nu se vorbeşte de program, ci se vorbeşte despre mesaje sau oameni politici. 

Cristina Trepcea: El nu este un om politic până nu este acceptat în joc. 

Pasaje din emisiunile vizate: 

  • Radu Tudor: S-a creat acum mai puţin de o oră o pagină de Facebook pe care a creat-o familia lui Mircea Diaconu, se numeşte ”Pentru Mircea Diaconu”, aici găsiţi formularul pe care puteţi să-l semnaţi ca Mircea Diaconu să devină europarlamentar independent.
  • Oana Stancu şi-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Mircea Diaconu: Îmi pare rău că nu sunt în situaţia fizică de sănătate să ies eu cu măsuţa, undeva în lumea asta,în România asta, să-i strâng semnături, voi face, însă gestul de a semna alături de dumnealui” .
  • Radu Tudor: “Încă o dată, pentru cei care vor să semneze tabelul de susţinere a candidaturii lui Mircea Diaconu la Europarlamentare, pe face-book familia lui Mircea Diaconu a creat o pagină, se numeşte „Pentru Mircea Diaconu”, şi de acolo puteţi să descărcaţi tabelul acesta care trebuie semnat, care trebuie completat cu datele personale ale fiecăruia,şi familia o să anunţe probabil, tot prin Antena 3, tot prin noi cum se vor strânge aceste tabele.
  • Maria Coman: “ Mircea Diaconu are la dispoziţie 5 zile ca să strângă semnăturile pentru candidature ca independent la  europarlamentare. Pentru  cei care vor să-l ajute, Mircea Diaconu a anunţat la Antena 3, că  se strâng la Teatrul Nottara aceste semnături şi e coadă acolo, nu-i aşa Iosif Buble? “
  • Iosif Buble (în direct de la Teatrul Nottara): E coadă acum, şi a fost şi  de dimineaţă,mă rog, în acest moment sunt destui oameni care sunt la aceste mese la intrare în teatru, care au venit împreună cu buletinele, au venit împreună cu familiile lor, cu copii, cu soţii, cu nepoţii chiar au venit aici şi încearcă cu toţii să semneze pentru a face rost de acele semnături necesare pentru înscrierea la Biroul Electoral Central. Foarte mulţi, vreau să fac precizarea, au plecat acasă cu formularele pentru a le da prietenilor de bloc, prietenilor de acasă familiilor şi tuturor celor care vor să semneze.
  • Mihai Gâdea:  Acesta e site-ul MIRCEA DIACONU2014.EU.

În plus, postul a difuzat mai multe ştiri cu burtiera „Diaconu, independent la europarlamentare”.  

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • CNA iartă Antena 3 în cazul Mircea Diaconu, dar amendează postul
    […] Explicaţia reprezentantului Antenei 3 a fost susţinută fără prea mari rezerve de majoritea membrilor CNA. Cât despre reclamaţia făcută la adresa postului din trustul Intact, s-au  spus vrute şi nevrute, susţine unul dintre membrii CNA, citaţi de jurnaliştii de la Pagina de Media.   […]
  • Mm Mm
    Inainte era invers si toata lumea aplauda CNA.Folositi telecomanda.
  • Razvan Razvan
    Tu stii macar ce inseamna campanie electorala?Ca vad ca te dai stiutor.Daca nu stii mai bine taci,ca te faci de ras.
    Ce treaba are OTV-ul si ce a facut el cu semnaturile lui Diaconu???
  • mona mona
    In curand este cazul ca justitia sa faca curat in media romaneasca si sa inceapa cu CNA. Au fost multi hoti si mai sunt de prins dar asta nu inseamna ca nu vine si randul "celor care interpreteaza legea dupa cum vor ei". Rusine membrilor care fac interpretari pro Antene.
  • nelu nelu
    :)))))))))
  • Mihai Mihai
    Jalnic CNA ul. Muma pentru unii, pentru unii ciuma. Posturile mizerabile, scutite de orice emotii. OTV la tot cartierul, si RTV, antena3 la tot romanul. Sa ne fie de bine!
  • Andrei Andrei
    OTV-ul a fost inchis pentru campanie electorala, iar astia nu primesc nici macar o avertizare? Astia de la CNA vor putrezi in puscarie, daca vor fi anchetati pentru mizeriile pe care le-au facut timp de 24 de ani.

Trimite un comentariu

sus