Skip to main content

PRESA DE AZI. Adevărul: Organizaţia secretă a lui Ion Creangă

 
Presa de azi, 17 aprilie
Presa de azi, 17 aprilie

Presa de azi, 17 aprilieZiarul Adevărul îşi deschide ediţia de astăzi cu un articol despre un act inedit descoperit de cercetătorii ieşeni, potrivit căruia Ion Creangă făcea parte dintr-o organizaţie de tip masonic.

Publicitate

Actul găsit de cercetătorii ieşeni este semnat de Ion Creangă, alături de alţi 11 mari oameni de cultură moldovenit din anul XIX-lea, printre care Neculai Culianu, Nicolae Gane şi Alexandru Lambrior.

Alături de aceştia, Creangă jura: "Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect şi să execut toate hotărârile luate de comitetul de care fac parte".

O altă teorie a cercetătorilor este că jurământul face parte din proiectul junimiştilor de a înfiinţa un partid moderat-liberal. Articolul din Adevărul este intitulat "Organizaţia secretă a lui Ion Creangă".

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, principalele subiecte ale presei de astăzi:

  • ROMÂNIA LIBERĂ scrie pe prima pagină că Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat ieri, în unanimitate, o solicitare către Parlamentul rus şi preşedintele Vladimir Putin de recunoaştere a independenţei regiunii transnistriene şi alipirii la Rusia. "Cu tentativele de încercuire în est şi sud a Ucrainei şi cu pretenţiile trnsnistriene, perspectiva ca gurile Dunării să fie a doua ţintă a lui Putin, aşa cum se temea Traian Băsescu, pare să se confirme", scrie România liberă. "Se apropie Rusia de gurile Dunării?", este titlul de pe prima pagină a cotidianului.
  • JURNALUL NAŢIONAL are pe prima pagină un articol despre conflictul dintre preşedintele Traian Băsescu şi senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea. "Firea îl bagă pe Băsescu în Parchet", titrează JN de astăzi. "Confruntarea cu Băsescu a arătat în Gabriela Firea un caracter puternic, o femeie care îşi apără cu mult curaj şi demnitate familia şi imaginea", scrie Jurnalul Naţional pe prima pagină.
  • GAZETA SPORTURILOR scrie despre moartea lui Dumitru Neagu, jucător şi masor în Ghencea vreme de jumătate de secol. "S-au stins 50 de ani de istorie". "Steaua a pierdut cel mai longeviv şi mai titrat om din toată istoria sa", mai scrie GSP. Ziarul de sport a publicat în ediţia de astăzi mai multe fotografii cu Dumitru Neagu, unele dintre ele în premieră.
  • ZIARUL FINANCIAR  titrează pe prima pagină "Firmele locale au luat credite de 11 miliarde de euro direct de la bănci din străinătate". Cotidianul economic scrie că mai mult de jumătate din creditele externe ale companiilor sunt contractate de la băncile austriece, respectiv aproape 6,8 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut.
  • LIBERTATEA scrie despre despărţirea lui Keo de Andreea Bălan după o relaţie de opt ani. Potrivit tabloidului, artistul vrea să închirieze jumătate din vila pe care cei doi şi-au contruit-o în Băneasa. "Vrei să dormi în casă cu Andreea? Te costă 2.000 de euro pe lună!", este titlul dat de Libertatea pe prima pagină de astăzi.
  • CLICK! titrează pe prima pagină "'Lunetistul' Ştefan Stan, chemat la război". Tabloidul mai scrie că din cauza situaţiei explozive din Ucraina, sute de români au primit ordin de prezentare la unităţile militare unde au făcut armata. Cântăreţul se va duce după Paşte la Predeal, la vânători de munte.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus