Skip to main content

Pro TV, Antena 1, Mona Segall şi un eseu remarcabil: “Dacă ai fi o muscă pe umărul managerilor de la Antena 1 sau Pro TV, ţi-ai da demisia din meseria de telespectator”

 
Dorothea Vanau
Dorothea Vanau

Dorothea Vanau

Publicitate

GUEST WRITERS. “Dacă ai fi o muscă pe umărul managerilor de la Antena 1 sau Pro TV, ţi-ai da demisia din meseria de telespectator!” Un sfat pentru telespectatori care vine la finalul unui eseu remarcabil despre ce este televiziunea. Sau, mai precis, despre cum trebuie să vedem televiziunea, dar ne încăpăţânăm să nu o facem, orbiţi de mecanismele din spatele unui brand TV. Indiferent că se numeşte Pro TV, Antena 1, Kanal D sau OTV.

Un articol semnat de un om care a lucrat, la nivel de management, şi la Pro TV, dar şi la Antena 1: Dorothea Ionescu Vânău.

Un "duş rece" pentru amatorii de programe TV. Epistola către telespectatori vine în contextul în care Mona Segall, producătorul general al marilor proiecte Pro TV a trecut la Antena 1. Ce se va schimba?

Din articol:

"Să nu uiţi că ai în jur numai ipocriţi. Dacă ai fi o muscă pe umărul managerilor din ambele locuri, ţi-ai da demisia de la meseria ta de telespectator, crede-mă.

Că să-ţi spun de ce: i-ai vedea pe protevişti cum aşteaptă înfriguraţi cifrele de audienţă, pentru că în realitate, în fiecare zi se simt atacaţi de competitorii lor, dar nu recunosc.
I-ai vedea cum tremură la fiecare succes al Antenei, la fiecare emisiune bine făcută (că sunt şi de-astea), la gândul că l-ar putea avea pe Negru.

I-ai vedea cum jinduiesc după salariile cu care îi plăteşte Antena pe oamenii veniţi din PROTV. I-ai vedea pe antenişti cum îşi storc creierii să creeze produse ca la PROTV.
I-ai vedea cum îşi doresc să aducă, dacă se poate, pe toată lumea din partea ‘ailaltă, la ei, nu se ştie exact de ce. I-ai vedea cum îşi doresc să înveţe şi ei să fie “smooth” Nici unii, nici ceilalţi n-o să-ţi dezvăluie chestiile astea, să ştii."

Mecanismele sunt aceleaşi, brandul este cel care construieşte percepţia. Dorothea Ionescu Vânău propune un exerciţiu simplu, pentru demonstraţie:

"Fă doi paşi înapoi şi gândeşte-te cum ar fi să priveşti animatorii, prezentatorii, cântăreţii preferaţi pe un ecran fără siglă. Acuma pune sigla OTV. Ce sentimente ai? Dacă nu-ţi place, schimb-o cu PROTV. Cu TVR, cu Prima.

Fă două capete de tabel, unul cu televiziunea, unul cu sentimentele. Notează atent ce sentimente ai. Pune şi Antena 1, acum. Pune şi Kanal D. Ce ţi-a ieşit?

Nu-i aşa că nu mai înţelegi nimic? Unde te regăseşti? Cum poţi să fii şi iubitor, şi plin de ură în acelaşi timp? Şi plin de satisfacţie, şi plin de scârbă, faţă de aceiaşi oameni, acelaşi conţinut, aceleaşi decoruri, aceleaşi lumini, aceleaşi microfoane, aceeaşi podea strălucitoare?

Nu ţi se pare că devii un pic psihopat? Cred că e momentul să-ţi dai seama unde greşeşti. E datoria ta, fă-o pentru copiii tăi.

De ce Pro TV “nu va dispărea”? Construcţia cinică din spatele brandului:

"PRO TV nu va dispărea, datorită ţie. Pentru că, acum mulţi ani, cu grijă paternă, a avut grijă să te câştige pe viaţă. Cu fiecare cuvinţel pe care ţi l-a spus, cu fiecare sunet din banca de sunete, ţi-a mai câştigat un mănunchi de neuroni şi încă unul, ca la jocul de go.

Prima dată te-a făcut să crezi că vei câştiga, uitându-te la el (fă şi tu un bilanţ acuma, vezi ce-ai câştigat). După care te-a făcut să crezi că trebuie să te eliberezi de toate lucrurile care te ţineau în loc, cum ar fi: credinţa în Dumnezeu, identitatea ta de român naţionalist, încrederea în Biserică, nevoia de onestitate, fidelitatea în căsătorie, cuminţenia în adolescenţă, simpatia pentru PSD, simpatia pentru PDL, simpatia pentru PNL – după caz, idiosincrazia faţă de lumea suburbană.

Ai început, timid, să păstrezi pe retină preoţi cu coarne de draci, curve rafinate, cocalari, ţoape, politicieni, mitocani, îngeri căzuţi, droguri, beţie şi sex, adulter, subcultură, umilinţă, fantezii cu inorogi generaţi pe computer, minciună, dans tribal. Ţi se par normale, aşa-i?"

"Dar să ştii că toată televiziunea e o minciună, oricum, deci n-ai greşit prea mult, nu te autoflagela acum. E foarte adevărat că a făcut-o într-un mod profesionist. Excelentă lumina, imaginea, montajul, ambalajul ideilor. Am participat şi eu la asta, acum mulţi ani, doar atât pot să-ţi spun. Deci consolează-te cu asta, de câte ori te simţi trădat de o televiziune; dacă o face frumos, fără durere, cu cap merită tot respectul, să ştii."

Esenţa marilor formate:

"Eu ştiu cum s-au făcut formatele astea. Tu, dacă ai afla, ai înnebuni, pentru că totul este despre cum să fascinezi clasa dominată, săracă, fără speranţe; despre cum s-o ţii în faţa televizorului făcând-o să creadă că va veni o zi în care ea va domina lumea."

“Stai calm şi aşteaptă să se schimbe sigla, ca să te uiţi la emisiunile Monei Segall. Nu te supăra pe ea. Apreciază că s-a pus cu toată fiinţa şi echipa ei în slujba salvării reputaţiei Grupului Intact, grup românesc. E un act de generozitate pe care ai să-l înţelegi altădată, într-o bună zi, când va veni vremea”, îşi încheie epistola către telespectatori Dorothea Ionescu Vânău.

Articolul a fost publicat pe blogul personal. Paginademedia.ro a obţinut acordul autoarei de a-l publica integral, sub genericul Guest Writers.

Carte de vizită Dorothea Ionescu Vânău:

Dorothea Ionescu Vânău a fost reporter la Pro TV, project manager la departamentul Promo, la acelaşi post, producător al matinalului cu Andi Moisescu, editor coordonator la matinalul cu Florin Călinescu.

A fost project managerul primei campanii de promovare internaţională a României cu ocazia eclipsei de soare din 1999.

A conceput strategii şi campanii online pentru branduri sonore precum Coca-ColaTVREvenimentul ZileiBeiersdorfBATDacia RenaultBanca Mondială.

În 2011, a fost numită project manager Marketing şi Comunicare al diviziei de ştiri, la Intact, grup în care a lucrat până la sfârşitul anului 2012.

Articolul, integral:

Dragă telespectatorule,

Cum a fost ziua de ieri, ai reuşit să gândeşti pozitiv? E groaznic atunci când eşti trădat, am păţit-o şi eu, de multe ori şi la un moment dat am devenit imună. M-am gândit la tine, să ştii, când am aflat cum au plecat oamenii din PROTV cu chiuvetele după ei, cum au vandalizat locul ăla pe care l-au iubit atât.

Trebuie să fie cumplit să te desparţi de pereţii în care s-au impregnat de-a lungul vremii toate mirosurile anilor trecuţi, ca în bucătăria strâmtă a unui fast food din Bronx. Fie vorba între noi, eu nu cred că au smuls chiuvetele, să ştii.

Să nu crezi tot ce ţi se spune, încearcă să te menajezi. În cel mai rău caz şi-au făcut nişte selfie-uri care să rămână martorii trecerii lor.

Iartă-mă că nu ţi-am scris ieri, dar s-a dezlănţuit Jihadul după ce ţi-am povestit preferinţele televiziunice. Abia am mai putut să mai fac faţă şuvoiului de contraargumente şi interpelări care m-au învăluit ca o pătură cazonă. Fiecare avea ceva de spus împotriva programelor şi a oamenilor pe care i-am numit… Era ca şi cum n-am dreptul să fiu subiectivă.

Toţi oamenii ăştia care m-au luat la bani mărunţi aveau impresia că trebuie să mă uit la ce le place lor. Mai mult, m-au tras de urechi fiindcă n-am dezvăluit la ce talent show-uri mă uit (că, dacă ai văzut, nu prea mai există divertisment, sunt doar nişte concursuri cu anonimi umiliţi, de cele mai multe ori îmbrăcaţi sexy). Păi nu mă uit, să ştii.

Am motive temeinice, eu ştiu cum s-au făcut formatele astea. Tu, dacă ai afla, ai înnebuni, pentru că totul este despre cum să fascinezi clasa dominată, săracă, fără speranţe; despre cum s-o ţii în faţa televizorului făcând-o să creadă că va veni o zi în care ea va domina lumea. (Să ştii că funcţionează şi pe tărâm metaforic, povestea asta.

Poţi să fii sărac şi când ai bani în cont şi mâncare pe masă. De pildă, un manager din clasa de mijloc, cu loc călduţ la corporaţie, care are bani, dar e sărăcit în suflet. Ăsta, când se uită la televizor, visează să poată şi el iubi ca Loredana, să poată şi el juca în reclame ca Smiley, să poată şi el merge la amiază în Herăstrău, cu copiii. Asta e casa lui cu iarbă în curte, asta e rochia lui de la Max Mara, asta e vacanţa lui pe yacht, asta e cina lui la Pullman).

Chiar spunea cineva ieri, un angajat din PROTV, că toate competiţiile astea de talente sunt programate minuţios, producătorii ştiu cine cine va fi câştigătorul de la început. Eu nu mai pot să mă uit la aşa ceva, îmi pare rău. Poate o fi şi deformaţie profesională, că am lucrat în televiziune. Poate o fi şi un exces de empatie, că mi se ridică părul pe mine când văd umanitatea călcată în picioare.

Sper să nu întorc cuţitul în rană, dar am auzit că la o emisiune din asta unde veneau oameni mai urâţi, mai deformaţi, mai ştirbi PROTV le făcea operaţii, grefe, dinţi doar de suprafaţă. Cică unora le-a căzut nasul, cu totul, la un moment dat şi s-a muşamalizat toată povestea. Eu sper să nu fie adevărat, dar cine mai ştie? E o lume nebună, uită-te şi tu pe stradă.

Ţi-am promis că te ajut să vezi partea bună a lucrurilor, că încerc să-ţi dau nişte hinturi despre cum să faci faţă schimbărilor care vor veni. Ţi-am pregătit nişte exerciţii şi nişte sfaturi.

Fă doi paşi înapoi şi gândeşte-te cum ar fi să priveşti animatorii, prezentatorii, cântăreţii preferaţi pe un ecran fără siglă. Acuma pune sigla OTV. Ce sentimente ai? Dacă nu-ţi place, schimb-o cu PROTV. Cu TVR, cu Prima.

Fă două capete de tabel, unul cu televiziunea, unul cu sentimentele. Notează atent ce sentimente ai. Pune şi Antena 1, acum. Pune şi Kanal D.

Ce ţi-a ieşit? Nu-i aşa că nu mai înţelegi nimic? Unde te regăseşti? Cum poţi să fii şi iubitor, şi plin de ură în acelaşi timp? Şi plin de satisfacţie, şi plin de scârbă, faţă de aceiaşi oameni, acelaşi conţinut, aceleaşi decoruri, aceleaşi lumini, aceleaşi microfoane, aceeaşi podea strălucitoare? Nu ţi se pare că devii un pic psihopat? Cred că e momentul să-ţi dai seama unde greşeşti. E datoria ta, fă-o pentru copiii tăi.

Eu îţi dau o veste bună: PROTV nu va dispărea, datorită ţie. Pentru că, acum mulţi ani, cu grijă paternă, a avut grijă să te câştige pe viaţă. Cu fiecare cuvinţel pe care ţi l-a spus, cu fiecare sunet din banca de sunete, ţi-a mai câştigat un mănunchi de neuroni şi încă unul, ca la jocul de go.

Prima dată te-a făcut să crezi că vei câştiga, uitându-te la el (fă şi tu un bilanţ acuma, vezi ce-ai câştigat). După care te-a făcut să crezi că trebuie să te eliberezi de toate lucrurile care te ţineau în loc, cum ar fi: credinţa în Dumnezeu, identitatea ta de român naţionalist, încrederea în Biserică, nevoia de onestitate, fidelitatea în căsătorie, cuminţenia în adolescenţă, simpatia pentru PSD, simpatia pentru PDL, simpatia pentru PNL – după caz, idiosincrazia faţă de lumea suburbană.

Te-a rezolvat. Ai început, timid, să păstrezi pe retină preoţi cu coarne de draci, curve rafinate, cocalari, ţoape, politicieni, mitocani, îngeri căzuţi, droguri, beţie şi sex, adulter, subcultură, umilinţă, fantezii cu inorogi generaţi pe computer, minciună, dans tribal. Ţi se par normale, aşa-i?

Dar să ştii că toată televiziunea e o minciună, oricum, deci n-ai greşit prea mult, nu te autoflagela acum. E foarte adevărat că a făcut-o într-un mod profesionist. Excelentă lumina, imaginea, montajul, ambalajul ideilor. Am participat şi eu la asta, acum mulţi ani, doar atât pot să-ţi spun. Deci consolează-te cu asta, de câte ori te simţi trădat de o televiziune; dacă o face frumos, fără durere, cu cap merită tot respectul, să ştii.

Tu te cunoşti cel mai bine, vezi ce mai poţi recupera din tine, că am impresia că ai început să gândeşti cu capul tău. Simt. Şi să ştii că Antena 1 a făcut acelaşi lucru. Atât şi-a dorit să fie PROTV, că şi-a pierdut identitatea, săraca. Dacă mă-ntrebi pe mine, cu toate achiziţiile astea din PROTV, ar trebui să-şi schimbe sigla, să fie măcar cu mai mult roşu, verde şi albastru, ca să-ţi facă şederea mai plăcută. Măcar din respect pentru tine, nu?

Oricum, sfatul meu e să nu cazi în capcana asta ispititoare de a te lăsa influenţat de aparenţe. Mie, de exemplu, mi-a spus, acum câţiva ani un producător de la Ştirile PROTV că da, şi ei fac propagandă politică, dar o fac mai “smooth”, aşa. Adică nu aşa vizibil. Trebuie să ştii asta, e esenţial.

Televiziunile sunt nişte mărci finanţate de persoane sau grupuri de interese, iar banii vin din politică, pentru că politica decide mersul afacerilor. Mărcile astea cară după ele ce vrea competiţia (economică sau politică) să crezi tu.

Ţine minte faptul că dincolo de mărci, de securişti, mafioţi, jagardele, moguli sau dictatura măsurătorilor, există nişte oameni minunaţi. În toate, dar toate televiziunile, de la cea mai josnică la cea mai fruntaşă, sunt oameni minunaţi. Oameni care te respectă, care gândesc ca tine, oameni de la care poţi învăţa, care-ţi pot deschide mintea, dacă vrei să caşti ochii.

Gândeşte-te mereu când îţi vine furia şi ura, că nu sunt sentimentele tale. Gândeşte-te că există mereu nişte oameni acolo, care n-au nicio vină. Fă-ţi o selecţie de programe cu care te simţi bine, nu te lua după ce apare într-un colţ de ecran, nu te ruşina să recunoşti că-ţi place ceva, dacă ai motivele tale pentru care-ţi place, atâta vreme cât nu te transformă într-un ţuţăr.

Nu te ruşina să priveşti emsiuni naţionaliste, că nu e nimic rău în asta. Nu te lăsa vaccinat cu imagini cu care, în forul tău interior, nu eşti de acord; vor ajunge normă, în scurt timp vei coabita cu groaza, cu moartea, cu pornoşagul, cu minciuna, cu blasfemiile. Nu te ruşina să recunoşti că-ţi place discursul cuiva care sună altfel decât al majorităţii, fiindcă democraţia e ca televiziunea: o minciună frumoasă.

Oamenii care schimbă lumea întotdeauna sunt minoritari. Dacă îţi place literatura poţi să-l citeşti pe Ibsen, să ştii. Sau pe Orwell, e alegerea ta. Schimbă canalul dacă vezi ţâţe, manipulare, propagandă, erezie, furie şi umilinţă, chiar dacă toate astea au paiete şi podele strălucite şi vecinii, şeful sau soacra stau ciorchine pe ele.

Ţi-aş mai spune multe, dar iar mă lungesc. Doar un sfat vreau să-ţi mai dau: când mai vezi titluri despre PROTV şi Antena 1, du-te direct la comentarii, jos de tot; conţinutul articolelor nu e important.

Dacă n-ai timp îţi fac, totuşi, un mic rezumat:

- “Buftea, pe care o transformasera intr o lume paralela plina de betivi, curvari sau curve, oameni lipsiti de scrupule capabili sa calce pe cadavre. Nu aveti idee ce cocina e acolo. Toti fura, si as avea cateva exemple…”

- “Mona Segall, în calitate de Producător General, coordona cu mână de fier echipele care au constituit, de-a lungul anilor, o adevărată fabrică de audienţă şi de bani pentru PRO TV.”

- “Am ales Antena 1 pentru ca avem aceeasi viziune despre ce inseamna spectacol, show, entertainment, televiziune si am convingerea ca impreuna vom crea cea mai mare platforma de divertisment de pe piata.” (Mona Segall)

- “Chiar daca pana acum a insemnat pentru noi competitie, nu am putut sa nu admir intuitia si rezultatele muncii acesteia. Productiile Monei au reprezentat mereu un impuls pentru noi, o competitie sanatoasa.” (Sorin Alexandrescu, şef la Antenă)
“

- Cu siguranta ProTV pregateste si productii noi care vor intari imaginea de inovator si trend-setter pe piata media din Romania.”

- “Hmmmm…pana la urma o sa fiu obligat sa ma uit la antene…ptiu, drace, rau am mai ajuns! Nici macar nu pot sa ma uit HD! Alo, domnu’ Voiculescu, daca ne fortezi sa tragem apa alaturi de tine la Intact, macar sa tragem apa HD!”

- “eu sigur nu o sa ma uit la closetele varanului, asta e, o sa ma uit la primatv, luktv este un post destul de interesant ci celelante televiziuni inafar de haznale intacte.”

 - “Te întreb pe tine doar: ai lucra pentru Trustul Intact? Jurnalist anti-Intact: – În situaţia de faţă spun nu, însă dacă aş fi activat în alt domeniu, de pildă în divertisment, cum este cazul despre care vorbim – probabil că aş fi răspuns da.”

Vezi ce concluzii tragi tu, dragă telespectatorule.

Aş vrea să închei rugându-te să nu uiţi că ai în jur numai ipocriţi. Dacă ai fi o muscă pe umărul managerilor din ambele locuri, ţi-ai da demisia de la meseria ta de telespectator, crede-mă. Că să-ţi spun de ce: i-ai vedea pe protevişti cum aşteaptă înfriguraţi cifrele de audienţă, pentru că în realitate, în fiecare zi se simt atacaţi de competitorii lor, dar nu recunosc.

I-ai vedea cum tremură la fiecare succes al Antenei, la fiecare emisiune bine făcută (că sunt şi de-astea), la gândul că l-ar putea avea pe Negru. I-ai vedea cum jinduiesc după salariile cu care îi plăteşte Antena pe oamenii veniţi din PROTV.

I-ai vedea pe antenişti cum îşi storc creierii să creeze produse ca la PROTV. I-ai vedea cum îşi doresc să aducă, dacă se poate, pe toată lumea din partea ‘ailaltă, la ei, nu se ştie exact de ce. I-ai vedea cum îşi doresc să înveţe şi ei să fie “smooth” Nici unii, nici ceilalţi n-o să-ţi dezvăluie chestiile astea, să ştii.

De-aia zic, stai calm şi aşteaptă să se schimbe sigla, ca să te uiţi la emisiunile Monei Segall. Nu te supăra pe ea. Apreciază că s-a pus cu toată fiinţa şi echipa ei în slujba salvării reputaţiei Grupului Intact, grup românesc. E un act de generozitate pe care ai să-l înţelegi altădată, într-o bună zi, când va veni vremea.

Succes!

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dorothea Vânău Dorothea Vânău
    Ala, dragă, îți mulțumesc că mi-ai citit articolele, sunt onorată că ai investit timp pentru asta. În rest... nu pot să spun că textele mele ți se adresează în egală măsură, cu toate diplomele pompoase pe care le ai în comunicare și broadcasting. Îți doresc numai bine :)
  • ala ala
    Am citit si textul asta, si replica lui Mandruta. Ii dau dreptate lu Mandruta. N-ai cum sa blamezi ProTV pentru toate relele pamantului. Daca citesti textul doamnei, zici ca Satana s-a intrupat intr-un post de televiziune si i-a lasat pe romani, un neam curat ca lacrima, in popoul gol. Patriotismul a fost aruncat in derizoriu de comunism, nu de ProTV (proTV chiar a incercat, mai mult decat alte posturi, sa instileze un soi de patriotism, cam artificial, dreptu-i, pentru ca era inspirat de la americani, adolescentii fac prostii de cand lumea, familiile se destrama tot de cand lumea, oamenii mai au amante, prostitutia e de cand lumea. Omenirea n-a asteptat neprihanita aparitia ProTV ca sa isi faca de cap. Cat despre popi, numai de bine. Credeti ca oamenii isi pierd credinta doar pentru ca vad un popa "spurcat" la televizor? Daca ai un duhovnic adevarat, daca preotul de la bisericuta ta de cartier nu e spagagiu, curvar sau betiv, omul ramane credincios si alaturi de biserica. Drept e, daca popa e un nenorocit (si sunt destui) televiziunea poate duce la crearea unui stereotip, dar nu poti blama televiziunea pentru ca reflecta ceea ce se intampla. E jenant ca un om care a lucrat la stiri sa vina cu un argument de tipul "dai in mine, dai in tine...". Eu stau in America. Televiziunile au dat la greu cazuri de preoti pedofili. Cu toate acestea, prietenii mei isi duc in continuare copiii la prima comuniune, merg la biserica si isi respecta preotii.
    Privind televizunile din Romania, pot sa va contrazic si in ceea ce priveste faptul ca diferenta e data doar de brand. Dupa cum chiar dumneavoastra spuneti, ProTV e mai "smooth". Nimic rau in asta, e un semn de civilizatie, daca imi permiteti sa va spun. Eu am invatat la cursurile de jurnalism de televiziune ca stirea obiectiva nu exista, e un ideal spre care tindem. Stirile Protv n-or fi ele pure din punct de vedere ideologic, dar macar mentin un ton civilizat. La alte televiziuni, se urla si se injura. Nicaieri in lumea asta nu se racneste la televizor in halul in care se racneste in Romania. Doar in Romania asa-zisii "moderatori" rag de zici ca i-a intepat musca tete si isi permit sa isi faca invitatii cum le vine la gura. Ca sa dau un exemplu, cand cu suspendarea lui Basescu, m-a pus naiba sa ma uit la Realitatea, pentru ca aveau live streaming. Cretuleasca si Rares Bogdan urlau din toti rarunchii. N-am rezistat mai mult de 10 minute. Eu vroiam informatie, nu balamuc. Nu mai spun de Dana Grecu, de Gadea sau de Mircea Badea (btw, si Banciu e absolut infect, asta ca sa nu ma suspectati de vreun partizanat, ceva). Din punctul asta de vedere, ProTV a fost si a ramas curatel.
    In ceea ce priveste divertismentul creator de sperante (mai mult sau mai putin desarte), reteta e veche, nu a inventat-o Protv, au inventat-o fratii Lumiere. Oamenii au nevoie sa viseze, dar asta nu inseamna ca si cred ca visele vor deveni realitate. Pur si simplu evadeaza si ei din cotidianul cenusiu pentru care nu televiziunile sunt vinovate. Doar n-o sa imi spuneti ca maica-mea, la peste 60 de ani, se viseaza concurent la "Dansez pentru tine". Oricum, e interesant cum vi se pare nekosher faptul ca Protv are productii care exploateaza emotiile oamenilor, dar il admirati pe Lazarov, care a adus primul "tear jerker" in Romania, "Surprize, Surprize" (si care a incercat sa aduca si cel mai jegos format posibil, o emisiune de tipul Jerry Springer, cu invitati si povesti false. N-a mers pentru ca era cam avant la lettre si pentru ca moderatoarea, viitoare nevasta, desi frumoasa, nu "trecea sticla"). Personal, nu sunt un fan al productiilor de gen, dar nici nu vad nimic rau in faptul ca televiziunile fac bani din asta. Ma deranjeaza mai tare cand televiziunile fac bani din ura. Cand la televizor sunt aduse, cu contract, prostituate pe care lumea sa le injure, persoane cu dizabilitati, tot soiul de scursuri ale societatii. Chiar ma gandeam, recent, ca in urma cu ceva ani, la televizor apareau oameni pe care ii admiram. Mai vedeai un actor, un regizor, un inventator, un cantaret cu voce, nu doar cu picioare lungi, ba la Teo, ba la Raduleasca... Acum vezi curve, cetateni si cetatene fara ocupatie clara, "modele" care prezinta chiloti prin cluburi, dansatoare la bara, care vin la televizor cu nimicurile vietii lor meschine, "regine ale magiei", lautari care isi pun poalele in cap... Spectatorul e invatat ca, in loc sa admire, sa urasca, sa vada oameni pe care sa ii poata barfi, sau invidia, sau de ale caror neputinte, fizice sau psihice, sa isi bata joc a doua zi, cu colegii de birou. De ce se intampla asta, nu stiu exact. Cred insa ca un psihanalist ar gasi o explicatie. Chiar si la capitolul asta ProTV sta un pic mai bine decat ceilalti. Maruta e mai curatel decat "Acces Direct". De Capatos, ce sa mai vorbim? Cand le vad pe asistentele alea, false din cap pana in picioare, needucate si cu tupeu, ma gandesc la fetele care stau in vitrina la Amsterdam. Singura diferenta e ca "vitrina" actuala le confera mai mult vizibilitate, asa ca in loc de o suta de euro se aleg cu masini scumpe.
    Oricum, citind articolul, mi s-a parut ca aveti o atitudine extrem de condescendenta fata de telespectatori. Va pozitionati ca un guru al televiziunii care predica multimii de idioti din fata ecranului. Impardonabil pentru un om de televiziune. Plus, cred ca nu va cunoasteti audienta (iarasi impardonabil).Nu cred ca aia care va citesc sunt din categoria celor care nu stiu ce se intampla dincolo de sticla. In conditiile astea, cui folosesc "adevarurile" dumneavoastra. Unei singure persoane: dumneavoastra. Insistati ca sunteti libera, in timp ce altii nu sunt. A fi liber nu e egal cu a nu avea un contract cu o televiziune. Poti sa nu ai contract, dar sa fii prizonierul propriilor tale frustrari (si, din pacate, asa suna articolul: ca o simpla rafuiala cu niste fantome ale trecutului). E dreptul dumneavoastra sa fiti cat de subiectiva doriti, dar incercati sa nu aveti pretentia de a da lectii.
    Cam asta. E parerea unui telespectator cu vreo 15 ani de experienta in presa scrisa si radio, o diploma in Broadcasting, Telecommunications and Mass-Media si cu ceva internshipuri si traininguri in televiziune si radio.
  • MaxiMilian MaxiMilian
    Greseşeşti profund, ştie să filmeze din unghiul subiectiv al pământului crăpat. Aici zace unicitatea sa. Restul nu mai e nici măcar în Oz.
  • Dorothea Vânău Dorothea Vânău
    Lamar, știu că nu sunt o noutate, dar uite, totuși, că nimeni nu vrea să vorbească despre ele :) Mulțumesc pentru încurajare, pentru mine înseamnă mult.
  • lamar lamar
    am lucrat pe vremuri la realitatea. stiu ce inseamna sa faci rating si nu televiziune. statea popa toata ziua cu ochii pe antena 3 si daca dadeau aia primii o flatulatie incepea sa urle. personal ma doare undeva de rating, nu m-a platit nimeni pentru audienta, nici cand am facut-o, nici cand nu am facut-o.
    privesc insa cu detasare acest asa zis razboi intre antena unu si protv. pentru ca nu prea ma uit la nici unul dintre aceste posturi. evit in special emisiunile de talente la cantat, gatit, dansat. de fapt, in afara de romania te iubesc si dupa 20 de ani, nu cred ca ma uit la ceva la pro. la antena ma mai uit din cand in cand la in premiera. restul emisiei lor imi e complet necunoscuta.
    doamna doroteea, multumesc pentru articol, dar lucrurile astea nu sunt o noutate: le stiam sau cel putin le intuiam. si toti cei care lucreaza in presa sau care citesc site-urile de profil le-au trait pe pielea lor sau le-au auzit de la colegi.
  • ileana lucaciu ileana lucaciu
    Mona Segall este un profesionist de excepție. Manevra mutării sale la trustul Intact rămâne discutabil însă, cât de repede va avea efect în audiență, atât pentru ProTv - negativ, cât și pentru Antenele strâmbe ale trustului Intact - pozitiv. Oare Mona Segall va da un ambalaj strălucit "păcătoaselor" emisiuni de divertisment gen "Acces direct" sau suratei de la miezul nopții ? Va da strălucire mocirlei dezinformării practicate consecvent la suratele cu pretenții de informare ? Trustul Intact este dedicat propagandei mascate sub diferite forme, cu vedete construite pe bani și mai puțin pe talent. Mona Segall va da strălucire propagandei ??
  • cornel cornel
    Cam adevarat ce spune
  • intrebare intrebare
    Poti te rog sa ne subliniezi cele 2 fraze care peste 15 ani o vor duce pe creatoarea Mirelei bugetara in manualele de teorie a tv-ului(greu de crezut ca exista asemenea manuale, dar pentru dorothea inventam unul, ca doar ne pricepem)?
    Nu de alta, dar nu vrem sa ratam sclipirile de geniu ale acestui articol vizionar.
  • Dorothea Vanau Dorothea Vanau
    Holy X, ești om de comunicare, se vede treaba din modul în care știi să gesitonezi comentariile. Felicitări pentru faptul că l-ai mai postat o dată, ca să pară ca și cum ar fi ultimul cuvânt. Cât privește povesta cu biata mirela și culpabilizarea mea, să știi că nu funcționează. Voi scrie despre asta când voi considera mai potrivit. Toate cele bune :)
  • Dorothea Vanau Dorothea Vanau
    Mulțumsc, albert!
  • Holy X si OMG Holy X si OMG
    Ce jenant.
    Mici chestii auzite pe ici, pe colo, aruncate ca mari dezvaluiri.
    Analize de semi-specialist, acum cica de partea telespectatorului. Oioioi

    Doamna Vanau ii raspunde unuia mai sus cum ca nu a inventat evenimente niciodata.
    Dar cum e posibil ca eu sa tin minte ca a aparat cu indarjire o stire ultra mincinoasa???

    Asta sincer nu pot sa admit, este prea prea. Cum publica paginademedia asa ceva? Cum? Un om care ar trebui sa faca recenzii la carti daca ii place sa scrie, si alea sa apara in presa, analizeaza un domeniu pe care l-a spurcat efectiv cu ceea ce a facut in scandalul ‘mirela bugetara’. Doamna, pai pornosagurile, pai manelismele sunt de blamat cand ati scris ce ati scris, de nu ne venea sa credem ca ati lucrat vreodata intr-un loc cu oameni destepti? Pai manelele sunt mici copii fara de certificarea si autentificarea pe care ati oferit-o in acel moment stirii mincinoase, mizeriei care nu aparea in program de divertisment, atentie, ci la vaideel ‘observator’, doamna. Ati ajutat net ca tv Antena sa mai decada un pic. Si trebuie sa va asumati. Si paginademedia sa dea microfonul unor oameni care chiar POT.

    In rest, nici extraterestrii nu salveaza Antena, hai sa fim seriosi.
  • Holy X si OMG Holy X si OMG
    Ce jenant.
    Mici chestii auzite pe ici, pe colo, aruncate ca mari dezvaluiri.
    Analize de semi-specialist, acum cica de partea telespectatorului. Oioioi

    Doamna Vanau ii raspunde unuia mai sus cum ca nu a inventat evenimente niciodata.
    Dar cum e posibil ca eu sa tin minte ca a aparat cu indarjire o stire ultra mincinoasa???

    Asta sincer nu pot sa admit, este prea prea. Cum publica paginademedia asa ceva? Cum? Un om care ar trebui sa faca recenzii la carti daca ii place sa scrie, si alea sa apara in presa, analizeaza un domeniu pe care l-a spurcat efectiv cu ceea ce a facut in scandalul 'mirela bugetara'. Doamna, pai pornosagurile, pai manelismele sunt de blamat cand ati scris ce ati scris, de nu ne venea sa credem ca ati lucrat vreodata intr-un loc cu oameni destepti? Pai manelele sunt mici copii fara de certificarea si autentificarea pe care ati oferit-o in acel moment stirii mincinoase, mizeriei care nu aparea in program de divertisment, atentie, ci la vaideel 'observator', doamna. Ati ajutat net ca tv Antena sa mai decada un pic. Si trebuie sa va asumati. Si paginademedia sa dea microfonul unor oameni care chiar POT.

    In rest, nici extraterestrii nu salveaza Antena, hai sa fim seriosi.
  • Liviu Liviu
    Mult timp însemnând maxim 3 luni.
  • Liviu Liviu
    Fara un producător foarte bun Pro-TV nu o sa mai reziste pe piață foarte mult timp.
  • oldman oldman
    parerea mea este ca Antena1 este o halta a celor care pleaca din ProTV, statia finala fiind Adrian Sarbu.
    Isi fac de cap un pic pe acolo, apoi se muta la fel, cu bagaje, in caruta de care vorbeam. ca sa nu tipe cme ca i-a luat mogulul oamenii.

Trimite un comentariu

sus