Skip to main content

Cabliştii independenţi, despre taxa pe Pro TV: "ne scot din marja de profit". Cum au fost afectaţi de ieşirea Pro TV din must-carry

 
Televizor
Televizor

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Publicitate

Cabliştii independenţi spun că ieşirea Pro TV din must-carry i-a afectat "grav" prin faptul că i-a "scos din marja de profit", acum fiind nevoiţi să subvenţioneze partea de conţinut cu veniturile din internet. Costul pe abonat pe care micii cablişti îl plătesc către furnizorii de programe TV a crescut de la 2,5 euro la 3,5 euro.

Paginademedia.ro a discutat cu reprezentanţii cabliştilor independenţi despre efectul taxei pe Pro TV, dar şi despre cazul Digi 24 (post nepreluat de majoritatea cabliştilor concurenţi ai RCS).

Cabliştii independeţi au decis să subvenţioneze creşterea taxei pe Pro TV. Altfel, spun ei, exista riscul să piardă clienţi.

"Dacă până acum ne costa partea de content 2,5 euro pe abonat, acum ne costă în jur de 3,5 euro", spune Adrian Neagu, proprietarul unor reţele din Buzău şi preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii Electronice din România - ACER.

ACER este o organizaţie care reuneşte 55 de cablişti independenţi (nu fac parte din ACER niciuna dintre marile companii).

Constantin Buzoi deţine reţele de cablu în oraşul Constanţa şi în judeţ. Până la taxa pe Pro TV, plătea în medie 2,5 euro pe abonat către furnzorii de programe TV. Care este situaţia acum?

"Ne scoate din marja noastră de profit. Acum suntem nevoiţi să subvenţionăm conţinutul prin pachetul de internet", a declarat Constantin Buzoi, care este şi vicepreşedinte al ACER.
"Punând încă un euro pe lângă cei 2,5 euro cresc preţurile către furnizori cu 40%. Trebuie să suvenţionezi din altă parte, aduci bani din net ca să susţii content-ul", spune el.

Cu alte cuvinte, marja de profit pe care cablistul o obţinea din serviciile pentru internet acoperă diferenţa din taxa către Pro TV.

Consumatorul final nu a resimţit creşterea, spun reprezentanţii cabliştilor. Toate costurile au fost suportate de operatori.

"Nu mai facem profit, dar nici nu putem mări abonamentele. Cum nu putem să concurăm cu marii operatori, am preluat noi acest efort", au spus ei.

Criteriile de audienţă, refuzate în contract

Cabliştii spun că, la ieşirea Pro TV din must-carry, au propus stabilirea unor criterii de audienţă în strânsă legătură cu preţul.

Adrian Neagu:

"Noi am încercat să-i convingem să treacă în contract să-şi menţină poziţia de rating, dacă ei scad din poziţia aceea să renegociem contractul şi să scadă tariful conform ratingului. N-au acceptat nicio condiţie din cele pe care le-am pus noi."

Cablistul spune că şi principiul de must-carry trebuie revizuit.

"Marea problemă care s-a întâmplat cu Pro TV a fost că au ieşit din must-carry atunci când au dorit ei, nu aşa cum se întâmplă cu intrarea în must-carry."

Legea spune că lista posturilor must-carry se face la începutul fiecărui an, dar nu conţine prevederi legate de ieşirea din lista posturilor libere la retransmisie.

"O altă problemă pe care o avem este că posturile locale ale Pro TV sunt free to air, deci omul le poate recepţiona cu orice, iar conţinutul este aproape acelaşi cu cel de la postul naţional, pentru că staţiile locale nu au decât 10 minute program propriu, buletinele de ştiri. Iar oamenii spun "ce îmi iei bani pe Pro TV, când postul local e liber?", a mai spus cablistul.

Problema cu Digi 24: numele trimite la celelalte canale ale lor

Digi 24, postul celor de la RCS a ieşit din lista must-carry, dar nu se regăseşte în grila celorlalţi cablişti. Problema? Publicitatea indirectă pe care o face celorlalte produse ale grupului, spune Adrian Neagu.

Adrian Neagu, cablist independent şi preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii Electronice:

"Nu deranjează postul Digi 24 în sine, cât deranjează numele Digi. Dacă te uiţi pe site-ul lor totul este Digi: DigiNet, Digi Cablu, Digi TV s.a. Ideea este sugerată, nici nu-i mai trebuie publicitate".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ana ana
    Hai sa nu calculam mere cu pere ca ne iese compot... Acasa TV si Acasa Gold sunt "pe bani", in schimb Euforia TV este in pachetul "must carry". Te las pe tine sa te prinzi pentru care platesti. ;)
  • eus eus
    dar de ce sa preia Digi sau alte programe? De ce sa nu faca pachete si consumatorul sa aleaga?
    Eu vreau sa platesc numai pentru programele la care ma uit. Sunt oameni care se uita numai la 6-7 canale.

    Vrei Protv, platesti, vrei Antena 1, baga banul...si tot asa.
    Sa fie toate ca pachetul MaxPak(de la UPC), pe bani.
    1 leu, 2 lei, 10 lei... :)

    De ce trebuie sa platesc eu pentru Acasa TV sau Acasa Gold sau Euforia, posturi la care nu ma uit deloc si pe care le-am "sters" din lista? :)
  • eus eus
    eu ca abonat nu vreau sa platesc nici 1 leu pentru Protv si nici pentru alte programe la care nu ma uit. Din pacate nu am de ales.
    As vrea sa imi fac propria grila de programe si sa platesc pentru asta. Exact cum fac cu HBO. L-am vrut, platesc.
  • gaby gaby
    Akta nu are la nivel national grila pe care o are firma asta la nivel local,
  • axl axl
    oricum lituanianul ala va pune pe butuci tot ce inseamna pro asa ca nu e nicio pierdere .........protv nu va mai fi ce a fost se va prabusi la fel ca toate canalele lor acasa,sport ro ,pro cinema etc........
  • Bogdan Bogdan
    Eu ca abonat sunt se acord sa plătesc 4,5 lei în plus pentru pro TV.
  • margau margau
    Pentru Geo ,cablisti astia de doi bani cum le spui tu tin preturile mici si blocheaza cresterea de preturi ,in curind marile compani vor face curatenie in piata prin achiziti directe sau indirecte si atunci ai sa simti pe propria piele ce inseamna sa platesti 20 ,30 de euro pentru net si la tv sa nu mai vorbim si ca sa te lamuresc ce doreste Rcs-ul cu Digi 24
    este urmatorul aspec ,micsorarea nr-ului de canale in baza stie ca,mari operatori vor micsora nr de canale ca sa se incadreze in ce-i 25% procentul must cary ,digi 24 aflinduse pe locul 13 UPC a micsorat grila la 51 de programe in baza si asa vor duce baza in jos ca nr de programe si vom plati din pacate tot aceasi suma lunar pentru CATV Rcs-ul are proprile programe micsorind baza nu va ma-i plati mare lucru furnizorilor de programe,,,ce spui de asta ..
  • alex alex
    Cu dolce sport e alta treaba . Aceste canale se afla in grilele a multor cablisti din tara
  • geo geo
    Deci cablistii astia de 2 bani ar dori Protv moka sau cu 0,5 lei per abonat insa cind vine vorba de obligatia CNA sa preia Digi24 in regim must-carry se dau dupa colt...cica e o chestie de concurenta. Ei solicita respect...insa mai intii sa respecte ei...in primul rind decizia CNA.
  • kkozoo kkozoo
    Hai sa vedem cat de mincinos este acest Adrian Neagu grila de cablu contine dolce sport1 si2 dovada http://www.tvsatrm.ro/televiziune.php
  • radu radu
    Neagu asta difuzeaza, prin firma lui de cablu, dolce sport???? de ce nu il deranjeaza si aici...
  • Nicu Necolae Nicu Necolae
    A iesit din lista must carry? Poate a intrat in lista aceea.
  • mirceA mirceA
    Nu le mai plangeti de mila ca au solutii: canalele Pro in pachet special.

Trimite un comentariu

sus