Skip to main content

ActiveWatch şi CJI, despre noile reguli CNA: ştirbesc credibilitatea şi aşa puternic diminuată a Consiliului. Restrâng accesul publicului la informaţii

 
CNA
CNA

Foto: Paginademedia.ro
Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent îşi exprimă dezaprobarea faţă de modificările aduse de CNA propriului Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF) în şedinţa de ieri.

Cele două organizaţii spun, într-o scrisoare deschisă, că prin această decizie Consiliul "restrânge nejustificat accesul publicului la informaţii privind activitatea Consiliului".

ONG-urile cer membrilor CNA să revină asupra deciziei, readucâd ROF-ul în linie cu obligaţiile legale şi în respectul statutului de garant al interesului public pe care CNA îl are prin lege.

Organizaţile semnatare critică decizia CNA de a îngreuna accesul jurnaliştilor şi al publicului la şedinţele publice, prin introducerea acreditărilor şi a anunţului prealabil, considerând că acesta este un pas înapoi faţă de regimul actual.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, reacţia organizaţiilor ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent la modificările aduse de CNA propriului Regulament de Organizare şi Funcţionare.

CNA se ascunde de public

"ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent îşi exprimă dezaprobarea faţă de modificările aduse de CNA propriului Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF) în şedinţa din 19.06.2014 deoarece restrâng nejustificat accesul publicului la informaţii privind activitatea Consiliului. Organizaţiile cer membrilor CNA să revină asupra deciziei , readucâd ROF-ul în linie cu obligaţiile legale şi în respectul statutului de garant al interesului public pe care CNA îl are prin lege.

Conform modificărilor, “Şedinţele publice ale Consiliului sunt înregistrate prin sistemul propriu al instituţiei. Înregistrările pot fi consultate, la cerere, dar nu pot fi copiate sau reproduse.” ; “Este interzisă transmisă în direct a şedinţelor Consiliului, fără acordul pracestea ealabil al CNA. Acordul se dă prin vot, în situaţii speciale, cu respectarea prevederilor art. 15 alin. (1) din Legea 504/202.” Majoritatea membrilor au votat împotriva transparenţei şi a deschiderii instituţiei faţă de public.

Organizaţile semnatare critică decizia CNA de a îngreuna accesul jurnaliştilor şi al publicului la şedinţele publice, prin introducerea acreditărilor şi a anunţului prealabil, considerând că acesta este un pas înapoi faţă de regimul actual. Raportul MCV a recomandat CNA consolidarea activităţii, iar aceste măsuri vin împotriva unei astfel de recomandări, cu atât mai mult cu cât nu există o justificare obiectivă pentru impunerea unor astfel de restricţii.

Restrângerea şi condiţionarea dreptului presei de a transmite live sau de a difuza imagini din cadrul şedinţelor nu are altă justificare decât teama membrilor de a lăsa publicul să le judece activitatea, modul de a vota şi comportamentul în cadrul şedinţelor. Aceste măsuri ştirbesc credibilitatea şi aşa puternic diminuată a instituţiei şi vor alimenta suspiciunile privind modul de funcţionare a instituţiei.

Discuţiile din şedinţele publice ale CNA sunt acoperite de legea liberului acces la informaţiile de interes public, fiind informaţii care rezultă din activitatea instituţiei publice. Limitarea multiplicării şi reproducerii lor contravine spiritului legii 544/2001 şi angajamentului României faţă de principiile guvernării deschise.

În solicitarea transmisă în urmă cu două zile Consiliului prin care solicita transmiterea live, pe site-ul propriu a şedinţelor CNA, ActiveWatch suţinea că “este în interesul instituţiei să dea dovadă de cât mai multă transparenţă în faţa publicului, iar membrii Consiliului trebuie să accepte că statutul de demnitari publici presupune şi o protecţie mai redusă a dreptului la propria imagine. Transmiterea live a şedinţelor poate fi şi un instrument de responsabilizare a membrilor CNA, de creştere a calităţii dezbaterilor din cadrul acestor şedinţe, precum şi un instrument prin care publicul poate judeca obiectiv argumentele expuse şi modul în care membrii votează, contribuind astfel la creşterea credibilităţii acestei instituţii.”

Reluăm cererea adresată în urmă cu două zile instituţiei, ca şedinţele Consiliului să fie transmise live pe site-ul instituţiei."

ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus