Skip to main content

ActiveWatch şi CJI: LPF şi Asociaţia Presei Sportive instaurează cenzura în presa sportivă

 
jurnalisti
jurnalisti

Sursa foto: animalnewyork.com
Sursa foto: animalnewyork.com

Publicitate

ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat astăzi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Consiliul Naţional al Audiovizualului în legătură cu Acordul încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) şi Asociaţia Presei Sportive din România (APSR) privind acreditarea reprezentanţilor mass-media la jocurile din Campionatul Naţional ”Liga I” şi Cupa Ligii, sezonul 2014/2015.

Acordul respectiv defineşte regulile acreditării jurnaliştilor la partidele din Liga1 la fotbal, aceste acreditări urmând a fi eliberate numai de APSR şi exclusiv jurnaliştilor membri ai APSR.

"Măsura este excesivă, discriminatorie şi anti-concurenţială, prin faptul că acordă unei singure entităţi (o asociaţie profesională a jurnaliştilor sportivi) dreptul de a elibera acreditări, acordându-i acesteia un privilegiu nejustiticat, atât în raport cu alte organizaţii profesionale, cât şi în raport cu jurnaliştii salariaţi/colaboratori ai unor entităţi media sau jurnaliştii independenţi (freelance). Practic, se condiţionează accesul la exercitarea profesiei de apartenenţa la o anumită organizaţie. Apartenenţa la o asociaţie profesională este un drept, nu o obligaţie", se arată în sesizarea ActiveWatch şi CJI adresată CNA, LPF, APSR.

De asemenea, Acordul defineşte condiţiile de retragere a acreditării. Acestea le impun jurnaliştilor să nu prejudicieze imaginea LPF, a cluburilor membre, jucătorilor şi oficialilor acestora.

Această prevedere din contract limitează abuziv dreptul constitutional la liberă exprimare în chestiuni ce pot fi de interes public şi constituie un precedent extrem de periculos pentru libertatea presei. De asemenea, este împiedicat liberul acces al publicului la informaţii şi opinii, precum şi libera formare a opiniilor. Rolul presei este de a veghea la bunul mers al societăţii, cu precădere de a expune abuzurile, ilegalităţile şi corupţia structurilor de putere, publice sau private. În cazul de faţă structurile de putere sunt reprezentate de o entitate privată (LPF).

ActiveWatch şi CJI spun că "este foarte grav că o asociaţie profesională de media cedează presiunilor venite din partea unor structuri de putere şi limitează tocmai acele drepturi pentru care ar trebui să militeze".

"Facem un apel către presa de sport şi către întreaga comunitate jurnalistică să respingă acest Acord care subminează independenţa editorială, exercitarea profesiei şi dreptul la liberă exprimare", scrie ActiveWatch.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dănuţu dănuţu
    să mănâncă şi gura lu dadi ceva! oameni ca ăsta ar fi trebuit să-i mai vedem doar în imagini de arhivă ale tvr-ului!
  • Daddy Cool Daddy Cool
    Spuneti Dumitru Graur (presedintele APSR) si trageti apa. (Ne)distinsul Dady (cel cu geaca din Suedia) crede ca nu mai sunt suficienti membri care sa-i dea cotizatia?

Trimite un comentariu

sus