Skip to main content

SNR a plătit un milion de euro pentru trei multiplexuri. Licitaţia de televiziune digitală s-a finalizat

 
Televizor
Televizor

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Publicitate

ACTUALIZARE. ANCOM se va consulta cu industria asupra destinaţiei viitoare a celor două multiplexuri neadjudecate, şi în funcţie de rezultate, Autoritatea va organiza o nouă licitaţie pentru alocarea acestora la nivel naţional sau regional.

În urma licitaţiei de televiziune digitală, au fost adjudecate trei multiplexuri de către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. contra sumei de 1.020.002 € reprezentând taxă de licenţă, potrivit unui comunicat ANCOM.

Compania a câştigat multiplexul acordat condiţionat „free to air” şi alte două multiplexuri din banda UHF.

Taxa de licenţă trebuie achitată în următoarele 90 de zile calendaristice, după care, ANCOM va acorda Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii licenţele de utilizare a frecvenţelor radio în vederea operării celor trei multiplexuri naţionale de televiziune digitală.

Licenţele sunt acordate pentru o perioadă de 10 ani şi vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015.

Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) „free to air”, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va avea obligaţia de transmitere în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, a posturilor publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016.

Pentru celelalte multiplexuri adjudecate, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va avea obligaţia ca, până la 1 mai 2017, să pună în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

În România, procesul de tranziţie de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi Strategiei adoptate de Guvern.

La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune şi servicii multimedia suplimentare.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mm Mm
    RCS nu mai pare dispusa sa arunce cu bani doar pentru blocarea DVB-T, s-au cam terminat banii.Buna si criza asta la ceva.
  • concorenta CABLU TV concorenta CABLU TV
    Unde e RDS-ul ... Nu au avut bani pentru celelalte 2 multiplexuri ? Sau nu le-a iesit pasienta ... cu licitatia ...

Trimite un comentariu

sus