Skip to main content

ActiveWatch, despre concedierea lui Cristi Citre pentru o postare pe Facebook: „Această decizie a fost una abuzivă, disproporţionată şi arbitrară”

 
cristian citre
cristian citre

cristian citreActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei a reacţionat după ce zilele trecute Cristi Citre, jurnalist la Digi24, a fost concediat pentru o postare pe Facebook, în care îl critica pe premierul Victor Ponta.

Publicitate

„ActiveWatch consideră că această decizie a fost una abuzivă, disproporţionată şi arbitrară, de natură să încalce drepturile angajatului media şi libertatea de exprimare a acestuia”, au precizat reprezentanţii ONG-ului într-un comunicat.

În plus, ActiveWatch readuce în atenţie lipsa reglementării în presa. „Acest caz demonstrează încă o dată cât de mult vulnerabilizează statutul jurnalistului în redacţie - contractele pe drepturi de autor şi lipsa unor documente de autoreglementare (coduri etice, regulamente interne, certificate de bune practici jurnalistice etc.)”, se mai arată în comunicatul celor de la ActiveWatch.

Comunicatul integral, în continuare:

Jurnalistul Cristian Citre, de la Departamentul Politic al televiziunii Digi 24, a fost concediat de redactorul şef Cosmin Prelipceanu, în urma publicării pe Facebook a unor mesaje critice la adresa premierului Victor Ponta.

ActiveWatch consideră că această decizie a fost una abuzivă, disproporţionată şi arbitrară, de natură să încalce drepturile angajatului media şi libertatea de exprimare a acestuia. Mai mult, acest caz demonstrează încă o dată cât de mult vulnerabilizează statutul jurnalistului în redacţie - contractele pe drepturi de autor şi lipsa unor documente de autoreglementare (coduri etice, regulamente interne, certificate de bune practici jurnalistice etc.). În măsura în care aceste coduri etice etc. nu sunt negociate şi agreate de angajatorii şi angajaţii media, orice măsură administrativă luată ca reacţie la exprimarea unei opinii, indiferent de forma pe care aceasta o ia, la adresa unor politicieni, echivalează cu o formă de cenzură.

Deşi Digi 24 nu are un protocol de comunicare publică agreat cu angajaţii săi, Cosmin Prelipceanu le-a cerut luna trecută jurnaliştilor să fie rezervaţi în exprimarea opiniilor pe reţelele de socializare. Redactorul şef a ales să le comunice acest lucru verbal, fără a negocia limitele exprimării publice a angajaţilor Digi 24 împreună cu aceştia. Deşi deplângem derapajele în media, insistăm asupra faptului că limitele în exprimare nu pot fi stabilite unilateral, ci împreună cu jurnaliştii.

Săptămâna aceasta, luni, jurnalistul Cristian Citre a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj despre Victor Ponta: „Mai are cineva vreun dubiu că omul e bolnav, nesimţit şi fără discernământ? Că îşi bate joc, că îţi râde în faţă, că te minte fără să clipească? După ce azi la Cotroceni îşi curăţa scamele de pe sacou şi îşi dădea ochii peste cap de plictiseală, după ce că a dovedit că este un habarnist total în materie de economie, iată ce declară Victor Ponta (la RTV, of course) (...)”.

A doua zi după publicarea acestui text, Cristian Citre a fost anunţat de redactorul şef Cosmin Prelipceanu că „a sărit calul pe Facebook” şi că este concediat. „Nu există nicio clauză în contractul pe care l-am semnat cu Digi24 care să fi putut fi invocată drept justificare a concedierii mele. Drept urmare nici nu a fost invocată vreo clauză contractuală.”, a declarat jurnalistul Cristian Citre (angajat de Digi 24 pe contract de cesiune a drepturilor de autor) pentru ActiveWatch. „Ne vom despărţi de oricine nu împărtăşeşte valorile în care noi credem – echilibru, echidistanţă, imparţialitate”, a declarat Cosmin Prelipceanu pentru ReporterVirtual.ro.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • NEMESIS NEMESIS
    CITRE SĂ SE DUCĂ SĂ CULTIVE CITRICE !!
  • simona simona
    Dar acum adriana nedelea nu mai prezinta deloc la digi,de ce oare a disparut de pe ecrane ? Prezenta la stirile de la19seara.ce s-a intamplat?????
  • simona simona
    Dar acum adriana nedelea nu mai prezinta deloc la digi,de ce oare a disparut de pe ecrane ? Prezenta la stirile de la19seara.ce s-a intamplat?????
  • Mariana Mariana
    @Anca Ai mai primit bonus 6 luni de contract cu postarea asta limbista.
  • Santos Dumont Santos Dumont
    Draga Cosmin,
    Daca esti atat de preocupat de ce este just, corect si ca la carte, poate rezolvi cu conducerea RCS RDS si problema contractelor de munca. Stii, e cam nasol ca dupa 3 ani de lucrat pentru Digi24, zi de zi, cu trup si suflet, peste program si in weekenduri daca e nevoie, fara niciun repros din partea conducerii, sa iti fie prelungit contractul (aditional!) iar si iar pe 6 luni, ca unui incepator. Ce zici, Cosmine, iti iese sa rezolvi chestia asta? Sa avem contracte pe perioada nedeterminata? Ca asa ar fi corect, nu? Ce parere ai? Poate am si eu nevoie de un credit, o oarecare stabilitate, ca avem familii multi dintre noi. Ce zici, crezi ca reusesti?
  • Simona D. Simona D.
    http://www.dcnews.ro/ana-iorga-mihail-de-la-digi24-a-fost-concediata-din-cauza-unui-mesaj-postat-pe-facebook_449019.html
  • Anca Anca
    De data asta salut decizia Digi 24. Un profesionist impartial nu poate pastra aceste calitati doar 8 ore pe zi, la munca. Mai ales din pozitia domnului, el reprezinta postul in orice moment. Apoi, daca doreste sa se exprime pasional, presupun ca Antena 3 sau B1 il pot primi oricand!
  • Livia Pila Livia Pila
    Dl. Prelipceanu a mai avut un comportament abuziv si fata de jurnalista ANA IORGA MIHAIl. Dl, Prelipceanu supravegheaza conturile de fb ale subordonatilor. Mai sa fie! OARE NU E CEVA SECURISTIC IN COMPORTAMENTUL DOMNULUI PRELIPCEANUI? Asa se explica multe. Inclusiv amicitia lui dovedita cu doamna colonel RODICA CULCER! La ordina sa traiesti, Prelipcene!
  • marian marian
    offtopic,scuze: Nu mai pot sa aud reporteri de la toate televiziunile care spun "se pare ca avionul...", "se pare ca Xulescu..." CUI I SE PARE ? De unde a intrat cliseul asta in redactiile de stiri ? Se preda la o scoala de presa ?
  • jiji jiji
    De unde stiu domnii papagali de la activuaci ca a fost ceva abuziv? Au citit ei contractul semnat de citre asta cu digi24?

Trimite un comentariu

sus