Skip to main content

Campionii amenzilor CNA în 2014: Antena 1 şi Antena 3. B1, pe trei. Acces Direct, Sinteza zilei, Badea şi Banciu, în topul amenzilor

 
CNA
CNA

CNA

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat în primele şase luni ale acestui an amenzi totale de aproape 1,7 milioane de lei (390.000 de euro) posturilor TV naţionale, locale, radiourilor sau companiilor de cablu.

Paginademedia.ro vă prezintă în continuare bilanţul amenzilor CNA în perioada ianuarie – iunie.

Campionul amenzilor a fost grupul Intact. Antena 1 şi Antena 3 a avut printre cele mai multe sancţiuni, dar şi cel mai mare cuantum. Din ce cauză?

Antena 3 a atras nouă sancţiuni, dintre care 1 somaţie şi opt amenzi care au totalizat 200.000 de lei (47.000 de euro). Sancţiunile au fost atrase în general de emisiunile Sinteza zilei şi În gura presei, dar şi pentru programe de ştiri.

Cea mai mare amendă primită anul acesta de Antena 3 a fost de 50.000 de lei pentru denigrarea Andreei Pora (detalii AICI). Postul a mai fost taxat, cu 20.000 de lei şi pentru atacuri la şeful ANI, Horia Georgescu, şi cu 30.000 de lei pentru atacuri la Andrei Pleşu.

Televiziunea de ştiri este urmată de postul Antena 1, cu şase sancţiuni (două somaţii şi patru amenzi), care au totalizat 170.000 de lei (40.000 de euro). Cele mai grele amenzi au fost atrase de Acces Direct.

Cea mai mare sancţiune primită de Antena 1 a fost de 80.000 de lei pentru 16 ediţii ale emisiunii Acces Direct (detalii AICI). O altă amendă de 70.000 de lei a fost dată tot pentru Acces Direct şi circul din viaţa manelistului Nicolae Guţă.

B1 TV este a treia televiziune în topul amenzilor, cu 9 sancţiuni care au totalizat 145.000 de lei (34.000 de euro). Cea mai mare amendă a fost atrasă de Robert Turcescu şi a fost în cuantum de 70.000 de lei (detalii AICI). Patru dintre acestea au fost atrase de Lumea lui Banciu.

Emisiunea lui Banciu a luat o sancţiune de 10.000 de lei în urma unei monitorizări de linie făcută de CNA. Producţia a fost amendată la pachet cu Antena 3 şi cu România TV (detalii AICI). Banciu a mai luat o amendă de 10.000 de lei, tot după o monitorizare de linie, pentru limbaj injurios la adresa lui Gigi Becali, Radu Mazăre şi Grigore Cartianu (detalii AICI).

Pro TV s-a ales cu două amenzi, care au însumat 120.000 de lei (28.000 de euro). Ambele au fost pentru emisiunea La Măruţă şi au fost date la pachet cu Acces Direct de la Antena 1.

România TV este pe locul şase în topul amenzilor (după cuantum), fiind sancţionată cu 75.000 de lei pe parcursul primelor şase luni ale acestui an. Cele mai mari sancţiuni primite de postul de ştiri au fost de 20.000 de lei (două la număr). Una a fost dată pentru emisiunea lui Dragoş Pătraru, iar cea de-a doua pentru limbajul vulgar folosit de Corneliu Vadim Tudor, la o emisiune.
Realitatea TV a fost sancţionată de cinci ori, totalizând amenzi de 26.000 de lei (6.000 de euro). Pătraru a mai fost sancţionat cu 15.000 de lei, tot ca urmare a unor monitorizări de linie a emisiunilor-pamflet.

De menţionat că multe dintre sancţiunile date de CNA în acest an au fost contestate în instanţă, la Curtea de Apel, iar unele au fost anulate sau micşorate. Totuşi, deciziile instanţei nu sunt definitive şi au fost atacate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Găsiţi AICI topul televiziunilor amendate în 2013. 

Topul amenzilor în perioada ianuarie - iunie 2014:

Post Nr sanctiuni Somatii Total amenzi (lei)
Antena 3 9 sanctiuni 1 somatie 200.000
Antena 1 6 sanctiuni 2 somatii 170.000
B1 TV 9 Sanctiuni 2 somatii 145.000
Pro TV 2 sanctiuni 120.000
Mynele TV 1 sanctiune 100.000
Romania TV 6 sanctiuni 75.000
Nasul TV 3 sanctiuni 70.000
TVR 2 sanctiuni 1 somatie 70.000
Realitatea TV 5 sanctiuni 3 somatii 26.000
Prima TV 3 sanctiuni 1 somatie 20.000
Taraf TV 1 sanctiune 15.000
Antena Stars 1 sanctiune 10.000
Kanal D 2 sanctiuni 1 somatie 10.000
Neptun TV 2 sanctiuni 1 somatie 10.000
Digi24 1 sanctiune 1 somatie
Look TV 1 sanctiune 1 somatie

Datele au fost centralizate de Paginademedia.ro pe baza informaţiilor postate pe site-ul cna.ro

Topul a fost realizat după cuantumul amenzilor. 

La capitolul radiouri, şase dintre posturile cu acoperire naţională au fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Acestea au fost taxate, în total, cu 150.000 de lei în prima jumătate a anului. Cele mai dure sancţiuni au fost date posturilor la şedinţa din 27 iunie, când Gold FM, Kiss FM, Pro FM şi Radio ZU au fost amendate cu câte 25.000 de lei pentru limbaj vulgar în cadrul emisiunilor de dimineaţa.

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Justitiarul Justitiarul
    Laura Georgescu, DEMISIA. Esti principalul responsabil ca audiovizualul a ajuns o latrina de santaj si linsaj. Scala IsLaura, da-ti demisia. Semnati petitia pentru demisie, oameni buni:

    http://www.petitieonline.com/demisia_laurei_georgescu_presedinte_cna
  • mile mile
    trebuie suspendata emisia acestor tv timp indelungat
  • ziaristiilu'peste ziaristiilu'peste
    Astept comentariul unui binecunoscut antenist:" A3 domina topul amenzilor date de CNA"!:)))
    lasand gluma la o parte, amenzile date A3 au fost pentru abuzuri grave, as spune fara precedent in media romaneasca. O sa spuna unii ca nici banciu nu-i departe, si au partial dreptate, dar el are fraze,momente ordinare, nu emisiuni intregi dedicate linsajului mediatic-vezi cazul Plesu sau Pora.
    De aceea se poate pune intrebarea: oare cate amenzi luau cei de la Intact daca CNAul nu era condus de Laura Georgescu(porecla "sclava IsLaura" este o geniala sinteza a caracterului ei in contextul ultimelor evenimente), cea care nu a ezitat sa se declare solidara cu jurnalistii A3, secondata punctual de un multi premiatul rapidist de la Urzica, anume RC Cristea?
    As raspunde, citandu-l pe clasicul mircea badea (vizualizati-l cu gadea zgaltaindu-se-ntr-o masina si dand cu "carata" dreapta peste bratul stang): fara numar, fara numar!
  • Justitiarul Justitiarul
    Acest articol mi se pare o incercare de "spalare" a Laurei Georgescu si acolitilor ei. Ce vreti sa spuneti cu acest articol? Ca, vezi doamne, Georgeasca nu a favorizat televiziunile de partid, ci, dimpotriva, sunt cele mai amendate? Cazul cu antena 3 e asa: un interlop il bate pe unu de il zvanta in fata unui politist. Ala spera sa intervina politistul. Daca vede ca nu intervine ii cere ajutorul. Politistul sta si se uita. A doua zi se repeta scena, si tot asa, vreme de o saptamana. Dupa o saptamana, când ala e lat in sange, se apropie politistul de interlop si ii spune: sa vii la politie sa discutam cazul, da nu acu, ca suntem ocupati cu altele, peste vreo luna doua. Si vine ala peste o luna si ii da amenda 100 de lei ”pentru tulburarea linistii publice”. Poate ca ar fi meritat niste parnaie, sau macar o amenda de niste zeci de miii sa simta, dar ii da 100 de lei. In paralel, acelasi politist asita la unu (realitatea TV sau B1) care a ramas pe afara si o striga din fata blocului pe nevasta-sa sa ii deschida. Politistul se duce prompt, si ii da si lui amenda tot 100 dei, eventual chiar 200, tot pentru tuburarea linistii publice. In final, ambii sunt amendati, poate batausul chiar mai mult. Si ce vreiti sa ne spuneti cu asta, pagina de media? Ca CNA-ul e impartial si vezi doamne isi face treaba? Sunteti jenanti.

Trimite un comentariu

sus