Skip to main content

Legea ”Big Brother”, prin care furnizorii de telefonie şi internet erau obligaţi să reţină date ale abonaţilor, declarată neconstituţională

 
internet
internet

Sursa foto: es.123rf.com
Sursa foto: es.123rf.com

Publicitate

Curtea Constituţională a decis, astăzi, că Legea 82/2012, cunoscută drept legea ”Big Brother”, este neconstituţională, hotărârea fiind luată în unanimitate, scrie Mediafax.

Conform unui comunicat al CC, cu unanimitate de voturi, Curtea ”a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale”.

Decizia CC vine în urma ridicării în instanţă a excepţiei de neconstituţionalitate.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională.

Potrivit Constituţiei, ”dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 12 iunie 2012, Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, cunoscută şi ca "Legea Big Brother".

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • radu radu
    @andrei, Basescu a facut legea, nu? Ia pune mana si citeste Constitutia, poate intelegi si tu cum este cu legile, cu promulgarea, cu constitutionalitatea/neconstitutionalitatea!
    -27 aprilie 2012 cade Guvernul MRU, deci basismul este invins in Parlament;
    -22 mai 2012: plenul Camerei Deputaţilor (noua majoritate usl-ista) adoptă propunerea legislativă privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.
    Deci, cum e cu Basescu?
  • vasile snowden vasile snowden
    asta inseamna ca aia asculta ce vor fara sa mai implice telecomurile. Legea a picat pentru ca nu mai au nevoie de ea. Nu fiti naivi.
  • andrei.ro andrei.ro
    cum sa nu promulge Basescu,legi de interaceptare sunt favoritele lui interceptarile. Falicitari Curtii Constitutionale ! I-au dat peste bot lui Basescu si celorlanti comunisti care au sustinut legea asta.

Trimite un comentariu

sus