Skip to main content

ActiveWatch a sesizat CNA şi Combaterea Discriminării după ce Radu Banciu a făcut afirmaţii grave la adresa maghiarilor din Ţinutul Secuiesc

 
Radu Banciu
Radu Banciu

Radu Banciu

Publicitate

Debut cu scandal pentru emisiunea lui Radu Banciu. ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei a decis să sesizeze Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Consiliul pentru Combaterea Discriminării, după ediţia din 27 august a emisiunii Lumea lui Banciu.

În cadrul emisiunii, realizatorul a luat în discuţie proiectul de autonomie teritorială iniţiat de UDMR. Potrivit ActiveWatch, Radu Banciu a prezentat consecinţele ipotetice ale aprobării proiectului de lege privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, „făcând o serie de afirmaţii grave şi alarmiste menite să inducă o panică nejustificată în rândul opiniei publice româneşti”:

  • „[Dacă ar fi aprobat proiectul de lege] ar fi un măcel. Cetăţenii români n-ar mai avea nici cel mai mic drept în viaţa lor de zi cu zi.
  • Este absolut o tragedie ca acei cetăţeni [cetăţeni de etnie română din Ţinutul Secuiesc] să devină dintr-odată vasali ai guvernului maghiar şi ai acestui guvern secuiesc.”
  • „Ce vor face ei acolo [maghiarii] după bunul lor plac pentru că acolo nu vor exista legi, nu se va respecta nimic. Avem deja exemplele în reşedinţele de judeţ ale Harghitei şi Covasnei unde s-au întâmplat atâtea atrocităţi dintr-astea. Daţi-vă seama ce va fi în momentul în care guvernul de la Bucureşti nu va avea decât un titlu consultativ faţă de ce se întâmplă acolo. Poţi să-ţi dai cu părerea [ca guvern central] că nu te mai ascultă nimeni. Cam la nivelul ăsta va fi. Totuşi acum ce se întâmplă cu drapelul, cu însemnele româneşti, cu tricolorul, cu vorbitul în limba română pe stradă, cu nerăspunsul la salut în limba maghiară. Dacă asta se întâmplă în condiţiile în care acele judeţe aparţin numai de România […], vă daţi seama ce s-ar întâmpla în această parte a României dacă aceste lucruri [proiectul autonomiei] vor fi puse în aplicare.”
  • „În aceste judeţe [Harghita, Covasna şi Mureş] nu se poate aplica această convieţuire [între maghiari şi români]. Este ca şi cum ai pune nişte căprioare în cuşca leului. Asta este, de fapt, Ţinutul Secuiesc.”
  • „Eu ştiu că la noi se va da în cap pe stradă. Oamenii nu vor mai putea să vorbească în limba română, vor fi atacaţi pe stradă, vor fi batjocoriţi.”
  • „Dacă vreodată va exista această regulă cu preşedinte, ăştia vor stăpâni exact ca pe vremuri acel Ţinut, acolo va fi cel mai mare măcel posibil. Va fi un dezastru, nu există cuvinte. Ce autonomie? Ce Ţinut Secuiesc? Va exploda toată zona aia. Este incalificabil. Cum justifici tu de la Bucureşti, un politician efemer faptul că ţi-ai bătut joc de nişte oameni? Ce vină au ăia [românii din Harghita şi Covasna][…] pur şi simplu să-i trimiţi la tăiere printr-o asemenea decizie. Acolo nu există prietenie, astea sunt de suprafaţă. Nu există compatibilitate, astea sunt de suprafaţă. În momentul în care ei [maghiarii] vor fi stăpâni pe zona respectivă, România a luat foc în acea parte.”
  • „Cât trebuie să vă explic mai clar că acolo e un dezastru? N-am avut cazul Iugoslaviei? Asta ar deveni centrul Transilvaniei.”
  • „Judeţul Mureş este un judeţ absolut epocal în România. A fost unul dintre bastioanele care au ţinut cel mai bine steagul sus. Şi pe vremea lui Ceauşescu, şi înainte. Deci nu este un judeţ oarecare. Sunt oameni, români serioşi, extraordinari, excepţionali care au trăit de-a lungul veacurilor nu de 20 de ani şi care tocmai rămânând în acea regiune n-au permis să fie invadată pur şi simplu numai de maghiari.”
  • „Ceea ce vor face ei [maghiarii] acolo, va fi fără precedent. Vor veni, bineînţeles, străini […] din UE acolo să vadă ce se întâmplă acolo la un moment dat, pentru că, evident, nu mai suntem într-o lume asuprită – există voci care vor duce mai departe semnalul ăsta „Bă, e pogrom acolo” şi se va vedea ce se va întâmpla. […] Şi se va vedea ce se va întâmpla. […] Vor găsi gropi comune, ăia acolo, mă. Deci, atenţie. Va fi o răzbunare de secole. Maghiarii nu puteau să o pună legal în aplicare. Ei bine, vor avea şi legea de partea lor. Nu va mai exista picior de tradiţie românească în acea zona. Atenţie mare, la această chestiune.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sapte sapte
    la manifestarile iesite din bun simt ale maghiarilor nu se sesizeaza agentia aia?
  • rusine rusine
    ASA ESTE !!!
    Cum sa ingradesti 2-3 orase de restul tarii si sa le consideri ce ? Anexa a Ungariei ? Sunt teritoriu romanesc, nu conteaza cine locuieste acolo, cate etinii.. etc.
    Daca acum romanii care stau acolo sunt obligati sa vorbeasca in maghiara si nu au voie sa arate steagul romanesc, va imaginati ce va fi atunci, cad vor fi ei pe tarlaua lor !
    PSD-ul are nevoie de UDMR pentru alegeri, probabil aici e treaba...
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Mircea Toma e pe fata, gata cu vrajeala, raspunde la comenzi "tovarasu' gradu'". Facem pariu ca e "Privirea imprastiata" e in primele rinduri pe lista ONG-urilor cu subventie de la guvern? Ati pierdut, este! Bine, care-i problema cu un guvern care si-a facut el insusi o "organizatie non-guvernamentala" (ONG, iti sta mintea-n loc!), Fundatia Ferentari, cu care umfla europarlamentarul psd draghici banii pentru "integrarea" romilor...
  • Andrei Andrei
    Subscriu taberei care se intreaba unde este discriminarea in spusele amaratului asta.
  • paul S paul S
    Daca tot raspandesti cugetarile Active Watch, spune si sursele de finantare. Teoretic sunt publice. Numele pare americanesc, nu? Finantarea cred ca e CIA, ca sa punem punctul pe I.
  • Marin Marin
    Nu inteleg unde este "discriminarea", in ce spune Banciu. Se ia si de maghiari si de politicienii romani. Cum ii discrimineaza?

    Se dovedeste inca o data ale cui interese le apara active watch si Mircea Toma.
  • Slick Slick
    Bine ca nu se mai sesizeaza nimeni cand maghiarii dau foc la steagul romanesc de ziua nationala, injura imnul sau fac alte chestiuni anti romanesti. Si ungurii si tiganii au mai multe drepturi in Romania decat romanii. E de bine.
  • mark mark
    Si ce ar fi grav din aceste afirmatii? Eu cred ca asta se va intampla
  • Flavius Flavius
    Are dreptate Radu Banciu!

Trimite un comentariu

sus