Skip to main content

Comisia de Etică a TVR, decizie în cazul prezenţei Monicăi Ghiurco la Antena 3: „reprezintă o posibilă abatere disciplinară”

 
Comisia de Etică a TVR, decizie în cazul prezenţei Monicăi Ghiurco la Antena 3:  „reprezintă o posibilă abatere disciplinară”

monica ghiurco_antena 3

Publicitate

Comisia de Etică din TVR a analizat la începutul acestei luni participarea Monicăi Ghiurco, jurnalist al postului public, la o emisiune a Antenei 3, difuzată în data de 8 august, ziua în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Comisia a fost sesizată de către Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1.

Astfel, comisia a decis că jurnalista Monica Ghiurco a participat la emisiunea Antenei 3 fără acordul prealabil al Comitetului director sau al Preşedintelui-Director General, aşa cum prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare al SRTv. „Aceasta înseamnă că, potrivit procedurilor şi practicii din TVR, fapta - sesizată pe cale ierarhică - reprezintă o posibilă abatere disciplinară a cărei eventuală sancţionare se află în sarcina administraţiei, şi nu una de natură deontologică, prevăzută în Statutul ziaristului din SRTv;”, se arată în concluziile comisiei.

De menţionat că această comisie are doar rol consultativ.

Pe de altă parte, Comisia a constatat că Stelian Tănase s-a antepronunţat încă din data de 19 august pe cazul Monicăi Ghiurco într-un interviu pentru ziarul Ring, în care a declarat: „Personal, nu mi se pare că e un caz. (...) doamna Ghiurco poate să facă ce crede de cuviinţă.”

„În aceste condiţii, este evident că orice concluzie a comisiei care ar contrazice argumentat şi pe baza regulamentelor opinia prezentată public şi prematur de către domnul Stelian Tănase ar deveni inutilă prin lipsa oricăror consecinţe”, se mai arată în raportul Comisiei de Etică.

Concluziile comisiei, în continuare:

Prezenţi: Horia Gruşcă (preşedinte); Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Bogdan Tomulică, Ruxandra Ţuchel (membri);

Absenţi: Sorin Hobana, Bogdan Tomulică (şedinţa din 3 septembrie);

Ordinea de zi:

Nota domnului Gabriel Gherghescu, coordonator cu atribuţii de director TVR 1, prin care se solicită punctul de vedere al Comisiei de etică şi arbitraj în legătură cu participarea doamnei Monica Ghiurco, jurnalist senior detaşat la TVR 1, la ediţia specială din 8 august a.c. pe care postul Antena 3 a consacrat-o pronunţării sentinţei în cazul domnului Dan Voiculescu.

Concluzii:

1. Din informarea prezentată de directorul TVR 1 în şedinţa Comitetului director din data de 13 august a.c., a cărei copie a fost transmisă comisiei, rezultă că jurnalista Monica Ghiurco a participat la emisiunea postului Antena 3 fără acordul prealabil al Comitetului director sau al Preşedintelui-Director General, aşa cum prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare al SRTv (cap. V.3, art.6). Aceasta înseamnă că, potrivit procedurilor şi practicii din TVR, fapta - sesizată pe cale ierarhică - reprezintă o posibilă abatere disciplinară a cărei eventuală sancţionare se află în sarcina administraţiei, şi nu una de natură deontologică, prevăzută în Statutul ziaristului din SRTv;

2. În ceea ce priveşte zona de competenţă a Comisiei de etică şi arbitraj (eventualele aspecte de natură deontologică ale intervenţiei doamnei Monica Ghiurco la postul de televiziune Antena 3), membrii comisiei constată cu regret că domnul Preşedinte-Director General s-a antepronunţat încă din data de 19 august a.c., într-un interviu publicat de ziarul Ring sub titlul «Şeful TVR o APĂRĂ pe „protestatara” Monica Ghiurco»: „Personal, nu mi se pare că e un caz. (...) doamna Ghiurco poate să facă ce crede de cuviinţă.”

În aceste condiţii, este evident că orice concluzie a comisiei care ar contrazice argumentat şi pe baza regulamentelor opinia prezentată public şi prematur de către domnul Stelian Tănase ar deveni inutilă prin lipsa oricăror consecinţe;

3. În legătură cu dezideratul cunoaşterii şi respectării regulamentelor din TVR de către toţi angajaţii, indiferent de poziţia deţinută, membrii Comisiei de etică şi arbitraj salută iniţiativa conducerii instituţiei de a le reaminti salariaţilor, printr-o postare pe Intranet, prevederile din regulamentele interne (Regulamentul de organizare şi funcţionare, Regulamentul intern şi Codul de conduită) referitoare la relaţionarea cu presa şi dezvăluirea informaţiilor confidenţiale. Aparent, oportunitatea acestor precizări a fost dictată de apariţia recentă în presă a câştigurilor salariale ale unor persoane cu funcţii de conducere. Considerăm că ar fi fost la fel de potrivită, având în vedere expunerea publică a cazului prezenţei jurnalistei Monica Ghiurco într-o emisiune a unui post concurent, şi menţionarea obligaţiilor din R.O.F. în asemenea situaţii, precum şi a exigenţelor stabilite de Codul de conduită în ceea ce priveşte activitatea din afara instituţiei: „Personalul de specialitate şi de conducere al SRTv nu trebuie să (...) susţină o temă care face obiectul unei dezbateri curente sau a unei controverse publice. (...)Dacă îşi exprimă public opiniile personale în afara emisiei în legătură cu unele subiecte controversate, atunci rolul lor editorial şi în cadrul emisiei poate fi grav compromis.”

În baza regulamentului său de funcţionare, membrii Comisiei de etică şi arbitraj au decis, în unanimintate, să trimită concluziile de mai sus şi Comitetului director al SRTv. Considerăm necesară această informare, având în vedere că subiectul menţionat - abordat în şedinţa CD din 13 august a.c. – a dat naştere la diverse interpretări ale regulamentelor în vigoare în TVR, inclusiv în ceea ce priveşte rolul şi atribuţiile Comisiei de etică şi arbitraj.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • o curajoasa o curajoasa
    Ce.o mai dau si astia din comisia de etica la intors...Auzi, daca Tanase a zis....noi de ce sa ne mai pronuntam? Sa intelegem ca vreti un acord cu pdg.ul? Voi ar trebui sa va faceti treaba indiferent de ce spune conducerea. Niste lasi

Trimite un comentariu

sus