Skip to main content

Spoturile CEC Bank, cu Brâncuşi, interzise de CNA la o lună după ce şi-au încetat difuzarea

 
brancusi
brancusi

brancusi

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să interzică spoturile la CEC, în care apare un actor care îl interpretează pe Constantin Brâncuşi pe motiv că induce publicul în eroare. Spoturile cu Brâncuşi nu mai sunt difuzate pe TV de la sfârşitul lunii septembrie, însă membrii au hotărât să dea acestă decizie pentru ca „lucrurile acestea să nu se mai întâmple”.

Toţi membrii CNA au votat propunerea de intrare a legalitate a spotului cu Brâncuşi, făcută de Răsvan Popescu, membru CNA. Măsura de intrare în legalitate presupune oprirea reclamei de la difuzare până când este modificată astfel încât să numai fie încălcată legea.

„Am înţeles că nu se mai difuzează (reclamele cu Brâncuşi - n.r.). Pentru ca lucrurile acestea să nu se mai întâmple, propun intrarea în legalitate.”, a declarat Răsvan Popescu, membru CNA. Propunerea a fost făcută în baza articolului 93 din Codul de Reglementare în Audiovizual: „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”.

Un alt membru CNA s-a declarat scandalizat de spoturile în cauză. „Este o minciună, un fals. O deturnare de la realitate. Nu i-a dat nimănui prin cap să nu dea acest spot”, a declarat Florin Gabrea, membru CNA.

CNA a primit şase reclamaţii pe subiectul CEC Bank - Brâncuşi, printre care s-a numărat Asociaţia Proiect Urban. „A creat o falsă confesiune a marelui artist prin mijloace electronice”, se arată în reclamaţia instituţiei.

Spoturile cu Brâncuşi, două de câte 70 de secunde, şi două de câte 30, şi-au încetat apariţia la sfârşitul lunii septembrie.

Spotul CEC Bank:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ted Ted
    Ce nu au inteles membrii CNA si din pacate nici multi cititori de pe aici, este ca reclamele, din punct de vedere al legislatiei, sunt corecte.
    Urmariti atent in spot-uri ce anume este transmis ca fiind "vorbe ale lui Brancusi". Nu veti gasi nimic care sa poata fi dovedit ca nu ar fi putut fi spus de Brancusi. Nicio referire la vreun brand comercial actual, decat aprecieri despre sculptura, arta, viata si Romania in general. E corect ca o reclama nu are voie sa minta, dar cel care acuza ca Brancusi nu ar fi putut spune acele lucruri trebuie sa si demonstreze asta.
    Legal, textele atribuite lui Brancusi ar mai putea fi atacate pe motiv ca defaimeaza imaginea publica a artistului. Dar surprinzator pentru unii, oricat ai "invarti" textele respective, nu sunt deloc defaimatoare si nici nu lezeaza imaginea lui Brancusi, ba din contra. Eu chiar cred ca publicului tanar ii sunt folositoare reclame care lauda preocuparea pentru arta si pentru frumos.
    Este evident ca autorii reclamelor nu pot dovedi ca textele respective au fost spune ad literam de catre Brancusi, dar nici contestatarii nu pot dovedi contrariul. De incalcat nu incalca nicio lege si asta se va vedea in timp, daca va ajunge vreodata in instanta cazul.
    Eu apreciez ca sunt reclame inteligente, din categoria celor de laudat.
    Despre realizarea tehnica a spoturilor numai de bine, foarte greu iti dai seama unde se imbina imaginile de arhiva cu cele prelucrate digital.
  • Yo Yo
    Acum, 03.11.2014 ora 10:35 e reclama pe B1.
    Ce interzis?

Trimite un comentariu

sus