Skip to main content

ANALIZĂ CAMPANIE (1). Efectele post-campanie acum cinci ani. Ce s-a întâmplat în media după alegerile din 2009

 
media-freedom-newsfirst
media-freedom-newsfirst

Freedom Press
Freedom Press

Publicitate

Cât contează alegerile pentru viitorul presei din România? Istoria arată că, în perioadele post-campanie, media a fost măcinată de schimbări, parte din ele legate de noul context politic. Paginademedia.ro vă propune o privire retrospectivă: ce s-a întâmplat după alegerile din 2009, în urma cărora Traian Băsescu a fost reales pentru al doilea mandat la Cotroceni.

Efectele perioadei electorale s-au făcut simţite în următorul an, când mai multe publicaţii şi-au sistat apariţia pe hârtie sau au fost vândute. Preşedintele TVR Alexandru Sassu a fost schimbat la câteva luni după alegeri. Cel mai afectat mogul a fost, în perioada de după 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, proprietarul grupului Realitatea Caţavencu

Pe scurt, din sinteza Paginademedia.ro:

- au dispărut de la tarabe publicaţii precum Business Standard şi Cotidianul, iar trustul lui Sorin Ovidiu Vîntu s-a destrămat.

- Academia Caţavencu a ajuns să fie ruptă în mai multe echipe, iar titlul a fost vândut.

- Realitatea TV a fost dinamitată: Sebastian Ghiţă a plecat cu o parte din echipă şi a făcut RTV, iar la Realitatea şi acum e incert acţionariatul.

- preşedintele TVR Alexandru Sassu a fost demis, după ce Parlamentul a respins raportul de activitate al televiziunii publice.

- Evenimentul zilei şi Capital au fost vândute lui Bobby Păunescu. Ulterior, publicaţiile au ajuns la Dan Andronic.

- compania elveţiană Ringier a plecat din zona serioasă, păstrând însă tabloidul Libertatea.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, cele mai importante evenimente medi care s-au produs în perioada noiembrie 2009 (după alegeri) - toamna lui 2010.

ULTIMUL NUMĂR DIN BUSINESS STANDARD. Ultimul număr al cotidianului Business Standard a apărut pe 23 decembrie 2009. Cotidianul economic din grupul Realitatea – Caţavencu a fost închis la numărul 664.

ULTIMUL NUMĂR DIN COTIDIANUL. Directorul ziarului Cotidianul, Cornel Nistorescu, şi-a anunţat demisia din funcţie începând cu 1 ianuarie 2010. Acesta i-a anunţat pe toţi angajaţii că pe 2 ianuarie se tipăreşte ultimul număr. Nistorescu a spus că ziarul nu a putut fi salvat din cauza datoriilor mari, de 350.000 de euro pe care le are către editura Univers, în contul cărţilor din colecţiile Cotidianul.

9 Decembrie. Revista Money Express, parte a grupului Realitatea Caţavencu, a fost preluată, de la 1 ianuarie 2010, de compania de proiecte speciale M&C Strategy. Firma M&C Strategy era deţinută de către Dragoş Nedelcu (95%) şi Sorin Freciu (5). Tot la sfârşitul anului, se desprindea din grup şi agenţia NewsIn.

PRELUARE. La începutul anului 2010, revistele 24 Fun şi Tabu au trecut la noii proprietari. Reţeaua de ghiduri 24Fun a fost preluată de o companie deţinută de Alex Săndulescu, iar lunarul de femei Tabu a fost cumpărat de DBV Mediahouse (Brânduşa Vlanga).

DISPARIŢIE. (5 Ianuarie 2010) Angajaţii de la Ziua au fost informaţi printr-o scrisoare semnată de directorul general Mihai Pâlşu, că ziarul îşi suspendă apariţia în format tipărit începând din 7 ianuarie, "până la echilibrarea balanţei financiare.

TRANSFORMARE. (7 Ianuarie). N24 s-a transformat, începând din 7 ianuarie, din televiziune de ştiri în televiziune generalistă cu specific românesc. N24 Plus este noua denumire a postului.

ACHIZIŢIE. (Cotidianul Evenimentul zilei şi Capital au fost vândute de către Ringier lui Bobby Păunescu, cel care deţine posturile B1 TV, Vox News şi ziarul Gazeta de sud. ÎN acelaşi an, Ringier a decis să închidă publicaţia pentru celebrităţi Diva şi a făcut o serie de restructurări.

DEMITEREA ŞEFULUI TVR. Alexandru Sassu a fost nevoit să plece de la conducerea TVR, în primăvara anului 2011. Comisiile de Cultură ale Parlamentului au respins raportul de activitate pe 2008 al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), în luna februarie. O lună mai târziu, raportul era respins şi de Parlament, iar conducerea TVR era oficial demisă.

RUPTURĂ. Ruptură în redacţia Academia Caţavencu. În martie,Aproximativ 20 de redactori, în frunte cu redactorul şef Marius Borţea, au decis să părăsească săptămânalul satiric, urmând să lanseze un nou săptămânal cu titlul Kamikaze.

NUMIRE. (26 Martie) Sorin Alexandrescu, director executiv al Antenei 1, a fost numit director general al postului de televiziune deţinut de familia Voiculescu.

PRESIUNI. (3 Iunie) ANAF a sesizat Parchetul în cazul controlului pe care îl efectuează la Realitatea Media SA, pentru infracţiunea de evaziune fiscală, dupa ce a constatat că "societatea nu a evidenţiat, calculat şi plătit obligaţiile fiscale datorate, prejudiciind în acest fel bugetul general consolidat. În replică la comunicatul ANAF, Realitatea spune că este “ţinta unor presiuni constante din partea actualei puteri politice”.

ÎNCHIDERE. (14 Iunie) Ziarul Adevărul a închis ediţia magazin de duminică. Magazinul apărea pe hârtie lucioasă, integral color, în 32 de pagini, împreună cu Adevărul.

DESCINDERE. (21 Iunie) Procurorii DNA, însoţiţi de jandarmi şi mascaţi, au descins pe 21 iunie la sediul OTV şi la locuinţa lui Dan Diaconescu, patronul postului. Anchetatorii cautau mai multe casete ce ar constitui probe în dosarul “clarvăzătorului" Doru Pârv, care a fost prezent în mai multe ediţii ale emisiunii Dan Diaconescu Direct. La momentul respectiv, Doru Pârv era cercetat pentru trafic de influenţă.

IEŞIRE DIN ACŢIONARIAT. (28 Iunie) La finalul lunii iunie, Adrian Sârbu a ieşit complet din acţionariatul companiei Pro TV SA din România. Sârbu, în prezent preşedinte şi CEO al companiei Central European Media Enterprises - CME (acţionarul Pro TV SA), mai deţinea 5% din afacerea din România.

ÎNCHIDERE. (16 August) Postul de radio Realitatea FM a fost închis de la 1 septembrie. Decizia a fost luată după ce Robert Turcescu l-a anuţat pe Sorin Enache, directorul general al grupului Realitatea Caţavencu, că demisionează.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • arcadefire arcadefire
    Primele care se vor inchide : EVZ si Capital. La revedere!

Trimite un comentariu

sus