Skip to main content

GUEST WRITERS. Adelin Petrişor: Chiar cred că dictatura este reversibilă în România. Chiar cred că sunt destui politicieni de toate culorile care ar vrea să nu mişcăm în front

 
Adelin Petrisor
Adelin Petrisor

Sursa foto: Adevarul
Sursa foto: Adevarul

Publicitate

GUEST WRITERS. Chiar cred că dictatura este reversibilă în România", scrie Adelin Petrişor, invitatul Paginademedia.ro la secţiunea Guest Writers.

"Chiar cred că sunt destui politicieni de toate culorile care ar vrea să nu mişcăm în front, să fim doar o masă amorfă, o mare bucată de plastilină pe care să o modeleze după bunul lor plac", notează Adelin Petrişor.

Sunt concluziile unui jurnalistă după o experienţă memorabilă în Coreea de Nord şi după ce a tulburat apele diplomatice realizând un interviu cu Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean născut într-un lagăr şi care a reuşit să fugă în lumea liberă.

Adelin Petrişor:

"În orice democratie sunt cateva mecanisme care trebuie sa pastreze societatea in echilibru. Justitia, presa, societatea civila ar fi cateva dintre ele. La noi primele doua sunt extrem de fragile, iar societatea civila practic nu exista.

In democratia emergenta numita Romania singurele garantii reale se numesc Bruxelles şi Washington DC. Sper sincer ca intr-un viitor cat mai apropiat si la noi echilibrul sa vina din interior."

 Adelin Petrişor, Guest Writer Paginademedia.ro, despre un interviu care a zguduit ambasada Nord-Coreeană şi despre pericolele care ne pândesc atunci când lăsăm istoria să se repete:

ADELIN PETRIŞOR: Un protest diplomatic ce ma onorează

În urmă cu o luna, ambasadorul nord-coreean a mers la MAE ca sa protesteze fata de difuzarea la Televiziunea Publica a unui interviu cu Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean nascut intr-un lagar si care a reusit sa fuga în lumea libera. Ministerul de Externe nord-coreean “şi-a exprimat nemulţumirea şi surprinderea” şi a considerat că mărturiile cutremurătoare ale lui Shin “nu au nicio legătură cu realităţile din R.P.D. Coreeană”. Pentru mine protestul guvernului de la Phenian are greutatea unui premiu.

Am muncit foarte mult pentru interviul acesta. Nu mă gândesc doar la stabilirea contactelor, aranjarea interviului, ci inclusiv la finantare. Data fiind situatia financiara precara a TVR, am fost nevoit să caut o sponsorizare, am gasit o firma dispusa sa plateasca, am urmarit contractul, ca nu cumva sa se piarda prin hatisul birocratic din televiziunea publica, am fost un fel de producator executiv.

De ce am luptat atat de mult pentru un subiect? Nu doar pentru ca inainte Shin ii acordase un interviu doar lui Andreson Cooper, pentru 60 Minutes, ci şi pentru ca am fost convins ca povestea aproape incredibila trebuie sa fie auzita de cat mai multi romani. Si asta nu a fost un simplu orgoliu de jurnalist.

In 2012, vizita in Coreea de Nord a fost pentru mine un adevarat dus rece, un semnal de alarma. Mi-am dat seama ca asa ar fi putut arata si Romania fara revolutia din decembrie 1989. Poate nu chiar la fel, dar sigur undeva pe acolo.

Marturiile cutremuratoare ale lui Shin trebuie sa ne dea fiori si sa ne faca sa nu uitam dictatura comunista, mai ales ca istoria ne-a demonstrat de atatea ori ca greselile se repeta.

Chiar cred ca dictatura este reversibila in Romania. Chiar cred ca sunt destui politicieni de toate culorile care ar vrea sa nu miscam in front, sa fim doar o masa amorfa, o mare bucata de plastilina pe care sa o modeleze dupa bunul lor plac.

In orice democratie sunt cateva mecanisme care trebuie sa pastreze societatea in echilibru. Justitia, presa, societatea civila ar fi cateva dintre ele. La noi primele doua sunt extrem de fragile, iar societatea civila practic nu exista. In democratia emergenta numita Romania singurele garantii reale se numesc Bruxelles şi Washington DC. Sper sincer ca intr-un viitor cat mai apropiat si la noi echilibrul sa vina din interior.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • nadia nitov nadia nitov
    in 2012 toamna cand 1800 de angajati semnau scrisoarea catre parlamentul romaniei supunand atentiei lui abuzurile desantului saftoiu-zgabercea-andras,adelin petrisor nu se vedea pe nicaieri. 2 saptamani in care in curtea tvr a fost constant greva cu luari de cuvant, cu sprijin din afara, cu delegatii din afara venite sa discute cu desantul, petrisor nu se zarea si nu se simtea nicaieri. a fi erou printre straini si un fricos care-si adora salariul si prefera sa pupe mana nasului mafiot decat sa si-l piarda, pentru mine este o rusine. eu fiind un om care a infruntat desantul distrugator de tvr, care si-a luat portia de disponibilizat colectiv AVAND evaluarea profesionala notata cu 10 si care si-a castigat drepturile in justitie. pentru mine adelin petrisor nu exista pentru ca am vazut de ce nu-i in stare la el in tara cand e ceva cu adevarat grav. cu siguranta stie cum e sa nu miste in front. dar ce bine stie! :( cine accepta un sef incult aburcat politic si economic pentru ca a dus plosca lui nicusor constantinescu nu are voie sa scrie despre dictatura. eu am dreptul asta pentru ca am infruntat raul total adus de saftoiu-zgabercea-andras suportand consecintele indraznelii de nu ma supune unor inculti fiecare incult fiind un fost: un fost securist, un fost cameraman, un fost actor. am fost data afara dupa 37 de ani de munca. asta CURAJ! marele reporter de razboi statea ascuns dupa jaluzelele de la stiri, in timp ce eu am avut curajul sa refuz mizeria aia de sortare! el s-a "prezantat" supus recunoscand ca valabila cea mai nenorocita conducere de televiziune din toata istoria ei si cea mai ilegala si abuziva triere de valori. oi fi eu mica pe scara politica si sociala dar sunt mare la caracter si verticalitate! dupa "mareata" sortare, au ramas in tvr producatoare fudule care cred ca fusei se scrie fuse-i! colege cu adelin petrisor. :)
  • Brusc Willis Brusc Willis
    100 de academii de media de rahat ale lui Felix nu fac mai mult jurnalism decat Adelin.

Trimite un comentariu

sus