Skip to main content

Dosarul MediaPro. 11 angajaţi ai instituţiei media, reţinuţi de procurori

 
Pechezitii
Pechezitii

Pechezitii
Foto: Adevarul

Publicitate

În urma audierilor maraton făcute de procurorii Parchetului Capitalei în dosarul MediaPro au fost reţinuţi 11 angajaţi al instituţiei media. Opt dintre aceştia au primit ordonanţe de reţinere în cursul zilei de joi, în timp ce alţi doi au fost reţinuţi în această dimineaţă, scrie Digi24.ro.

Alte 32 de persoane sunt urmărite penal în acest dosar, în care prejudiciul se ridică la 15 milioane de lei.

Printre cei reţinuţi se află fosta directoare economică a trustului, un fost manager al platourilor din Buftea, dar şi actualul director general al studiourilor MediaPro.

Potrivit digi24.ro, cei 11 angajaţi reţinuţi pentru 24 de ore de procurori vor fi trimişi în faţa judecătorilor cu propunere de arestare pentru 30 de zile. În total, au fost audiaţi 32 de suspecţi, iar 27 dintre ei au fost audiaţi la Poliţia Capitalei.

Printre aceştia s-a aflat şi Andrei Boncea, soţul Loredanei Groza, cel care a fost directorul trustului timp de mai mulţi ani. Boncea a fost lăsat însă în libertate, arată sursa citată.

Procurorii Parchetului Capitalei şi poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au efectuat ieri 41 de percheziţii în Bucureşti, judeţele Dâmboviţa, Ilfov, Argeş şi Brăila, în dosarul de evaziune fiscală în care este vizat trustul Mediapro. Percheziţiile au avut loc la societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane care au legătură cu dosarul Mediapro.

Peste zece persoane au fost arestate în acest caz

În acest dosar, pe 9 iulie au fost arestate unsprezece persoane. Asta după ce cu o zi înainte fuseseră reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc la mai multe adrese din Bucureşti şi din Ilfov, inclusiv la studiourile MediaPro din Buftea, scrie Adevarul.ro.

Tudorel Bilciurescu, Valentin Şoachete, Silviu Ştefan Dorobanţu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vişinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduţiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu şi Puiu Prescure au primit atunci mandate de arestare pentru 30 de zile de la judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Procurorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală. Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.

Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

O altă modalitate de operare consta în faptul că suspecţii, în calitate de persoane fizice, ar fi prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Percheziţii la MediaPro în luna aprilie

Mai multe firme din trustul Media Pro au fost vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în urmă cu câteva luni. Procurorii au efectuat 28 de percheziţii, pe 1 aprilie, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au ridicat mai multe documente de la sediul Media Pro. Pro Tv SA a precizat atunci că nu este cercetată în acest caz, la sediul de pe Pache Protopopescu neavând loc nicio percheziţie.

„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile de sustragere de la plata obligaţiilor fiscale datorate către bugetul de stat, mecanism prin care s-a produs un prejudiciu estimat la suma de 5.400.000 lei”, se arăta într-un comunicat al Parchetului Capitalei.

De asemenea, anchetatorii susţineau că,există indicii rezonabile că sumele de bani spălate se ridică la aproximativ 23.000.000 lei.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alin alin
    Offtopic: misto de tot varianta mobila a site-ului.
  • Comunicarea! Comunicarea!
    Draga Carmen,
    "Comunicatele" organelor sunt tufa la capitolul...comunicare!
    Asta se vede tot timpul, desi au angajati purtatori de cuvant, absolventi ai diverselor faculati de comunicare.
    O stire ar trebui sa contina informatii REDACTATE ,cum crezi tu mai potrivit, nu preluarea unor fraze cu 90 de cuvinte/prepoziti/ semne , pe care nici macar autorul nu poate pretinde ca ar avea vreun inteles.
    Avem pretentii de la paginademedia!
  • ghinion ghinion
    ghinion

Trimite un comentariu

sus