Skip to main content

Libertatea, ediţie de colecţie. Cum arăta ziarul acum 25 de ani, în ziua lansării

 
libertatea
libertatea

libertatea

Publicitate

Ziarul Libertatea scoate astăzi o ediţie specială, de colecţie, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluţie şi tot atâţia ani de la lansare. Publicaţia a reeditat astăzi ziarul apărut în chiar zilele de foc ale Revoluţiei, pe 22 decembrie’ 89, când România striga la unison “Libertate!”.

Informaţia Bucureştiului dispărea, Libertatea apărea.

Marian Cioba, membru fondator al ziarului Libertatea, rememorează orele care au precedat apariţiei ziarului, prezentat pe 22 decembrie.

Marian Cioba: „În după-amiaza lui 21 decembrie 1989, împreună cu Horia Tabacu şi Sorin Roşca Stănescu, am urmărit firul evenimentelor dintr‑un apartament de la Hotelul Intercontinental, am văzut de acolo ce se întâmpla în stradă, inclusiv când au început să tragă în Spitalul Colţea. Îmi amintesc şi cum, undeva pe la miezul nopţii, străzile au început să fie ocupate, uşor şi pe tăcute, de utilajele trimise să şteargă dârele de sânge. Am plecat de la Intercontinental pe la 7.00 dimineaţa şi am mers la redacţie. Nu dormisem deloc. Oamenii începuseră deja să se adune la birou, era agitaţie mare. Eram la secretariat, la etajul doi, unde era şi biroul redactorului-şef, mă uitam la TV, când am văzut că imaginea se mişcă, mi-am dat seama că era începutul sfârşitului. Am început să scriem ce simţeam, o parte dintre oameni erau la birou, alţii, pe stradă, printre oameni, vorbeau, făceau poze.”

Extrase din primul număr

Primele ore ale Libertăţii. În clipa în care scriem aceste rînduri, în faţa redacţiei ziarului, acum liber, se cîntă Hora Unirii. Sub această emoţie profundă relatăm întîmplările petrecute ieri în piaţa Eroismului, de la Universitate, unde am fost martori oculari începînd cu primul moment şi terminînd cu odiosul genocid, declanşat din ordinul «celui mai iubit fiu al poporului»”.

La ora 14 erau deja peste 2.000. “Dinspre Piaţa Unirii veneau mereu, în coloane, alţii şi alţii. Primele lozinci: «Sîntem studenţi», «Vrem guvern democratic», «Ceauşescu, cine eşti? Criminal din Scorniceşti», «Timişoara », «Braşov», «Şi voi sînteţi români», «Fără violenţă », «Armata e cu noi»”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Parca era mai decent atunci.
    Ce a fost si ce este...acum trebuie sa iei o doza de calmante si sa trimitii copii la culcare inainte de a il rasfoi...ca nu prea ai ce citi.

Trimite un comentariu

sus