Skip to main content

Cel mai grav atac terorist din Franţa, la redacţia Charlie Hebdo. 12 persoane au fost împuşcate mortal în urma atacului

 
Screen Shot 2015-01-07 at 1.26.59 PM
Screen Shot 2015-01-07 at 1.26.59 PM

Screen Shot 2015-01-07 at 1.23.17 PM

ACTUALIZARE 3: Acesta este atentatul cu cei mai mulţi morţi comis în Franţa în ultimii 40 de ani. Stéphane Charbonnier (Charb), directorul revistei satirice, şi caricaturiştii Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski) au murit în atentatul de astăzi. 

ACTUALIZARE 2:  BILANTUL MOMENTULUI. Potrivit ultimelor informaţii date publicităţii de Parchetul din Paris, 12 persoane au murit, dintre acestea zece jurnalişti şi doi poliţişti. Aceste informaţii se pot modifica pe parcurs. Găsiţi mai multe detalii privind acest atac terorist pe site-ul itele.fr.

ACTUALIZARE. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a ajuns la sediul publicaţiei unde a avut loc atacul. El a nunţat că 11 persoane au murit şi patru au fost rănite în urma unui atac terorist. În tot Parisul a fost lansată o alertă maximă anti-teroristă, atacatorii sunt încă în libertate.

"Suntem astăzi într-o stare de şoc care fără îndoială este un atac terorist. Trebuie să facem dovadă că suntem calmi şi uniţi în astfel de momente. În această ultimă săptămâna au fost dejucate mai multe atentate teroriste pregătite pe teritoriul Franţei. Mă gândesc în acest moment la aceste victime", a spus Francois Hollande.

Focuri de armă automată au fost semnalate miercuri de martori la sediul săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo, cunoscut pentru publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed, relatează HotNews.ro. Caricatura despre care se vorbeşte că ar fi pretextul unui astfel de atac a fost publicată în urmă cu trei ani de Charlie Hebdo.

Potrivit Reuters, care citeaza iTele, 10 oameni ar fi murit in urma atacului, iar AFP scrie ca exista un numar neprecizat de victime.

Cotidianul francez Le Parisien relatează că ar fi murit 11 angajati ai acestei publicaţii din Paris.

Un tir intens a izbucnit pe bulevardul Richard-Lenoir, aflat în centrul Parisului, unde funcţionează redacţia Charlie Hebdo. AFP relatează că printre cei atinşi de tir se numără şi un poliţist.

Atacatorii ar fi doi bărbaţi cu cagule negre, care au pătruns în sediul ziarului cu puşti automate Kalasnikov. La jumatate de oră după intrarea lor în clădire au început să se audă focurile de armă, iar ulterior atacatorii au părăsit clădirea.

Cei doi atacatori au reuşit să fugă cu o maşină neagră în nordul Parisului, potrivit Le Parisien.

CONTEXT. 

Ce este Charlie Hebdo:

În noiembrie 2011 sediul parizian al publicaţiei satirice Charlie Hebdo, care publicase o ediţie dedicată legii islamice sharia, cu "Mahomed redactor-şef", a fost distrus după ce a fost atacat cu cocktailuri molotov, iar site-ul săptămânalului sau a fost piratat.

Ulterior, în septembrie 2012, Charlie Hebdo a publicat noi caricaturi cu profetul Mahomed "în poziţii îndrăzneţe". Ca urmare, directorul publicaţiei a anunţat că site-ul a fost "blocat deoarece a fost piratat".

Charlie Hebdo difuzase, cu puţin înaintea atacului, o caricatură cu liderul grupului Stat Islamic

Revista satirică Charlie Hebdo difuzase pe Twitter, cu doar câteva minute înainte de atacul terorist, o caricatură care îl ironiza pe Abu Bakr al-Baghdadi, liderul reţelei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria (SIIS), scrie Mediafax, care citează site-ul L'Internaute.com.

Revista satirică Charlie Hebdo s-a remarcat de-a lungul timpului prin ironizarea Profetului Mahomed şi a altor elemente religioase, în principal islamice, publicaţia primind, ca reacţie, o serie de ameninţări teroriste, mai scrie Mediafax.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus