Skip to main content

B1 TV, amendat cu 20.000 de lei pentru mai multe emisiuni, printre care și un comentariu al lui Banciu pe subiectul Charlie Hebdo

 

Screen Shot 2015-01-12 at 11.31.02 AMPostul B1 TV a fost sancționat de Consiliul Național al Audiovizualului cu 20.000 de lei pentru o emisiune a Sorinei Matei și două ale lui Radu Banciu. În cazul emisiunii Sorinei Matei, membrii CNA au considerat că moderatoarea nu a stăpânit suficient de bine o ceartă între invitații săi, printre care și jurnalistul Sabin Orcan.

Publicitate

În cazul emisiunilor lui Banciu, a fost inclusă și o ediție recentă în care realizatorul a făcut referiri la atentatele de la Paris, emisiune în care acesta a spus că islamul este o „cretinitate de religie” și o altă ediție în care acesta critica obiceiurile de Crăciun al românilor.

Sancțiunea a fost acordată la propunerea lui Valentin Jucan, după discuții lungu în care unii membri s-au poticnit în a se decide în ce articole de lege s-ar încadra mai bine încălcările din emisiunile discutate. Propunerile au plecat de la 15.000 de lei, din partea luI Valentin Jucan, respectiv, 50.000 de lei, amendă propusă de Gabriel Tufeanu. Niciuna dintre propuneri nu a reușit să întrunească numărul minim de voturi, șase, așa că s-a făcut o propunere intermediară, de 20.000 de lei, care a trecut cu șase voturi pentru.

„Dacă ne batem joc de Crăciun și așa învățăm copiii, mie nu mi se pare în regulă”, a spus Gabriel Tufeanu când a făcut propunerea de amendare.

Membrii CNA au fost duri în declarații cu privire la emisiunea lui Radu Banciu referitoare la cazul Charlie Hebdo.

Reprezentantul B1 TV, Rareș Anița, s-a prezentat în fața CNA cu o foaie de hârtie pe care scria „Je suis Charlie”.

Din discuțiile purtate astăzi în fața CNA:

Rareș Anița, reprezentantul B1 TV: „După cum ați observat, nu cred că se poate reproșa nimic moderatoarei, pentru că așa cum prevede legea a intervenit în momentul în care discuția a degenerat. Pe parcursul emisiunii a avut loc schimburi de replici mai aprinse, eu cred că moderatoarea și-a îndeplinit onorabil misiune, aceea de a păstra caracterul civilizat al emisiunii. Nu cred că există vreo încălcare a legi. În ceea ce privește emisiunea lui Radu Banciu, nu există subiect tabu, orice poate fi discutat, inclusiv religia sau religiile. Adevărurile trebuie spuse chiar dacă acestea deranjează. Sigur, da, e adevărat, o face într un mod destul de dur din punct de vedere al limbajului, dar aceasta este o modalitate prin care consideră Radu Banciu de a atrage atenția asupra unor subiecte pe care le consideră importante.

Valentin Jucan, membru CNA – În ceea ce am vizionat, nu cred că este vorba de libertatea de a fi sau nu alături de un fenomen. Fiecare este liber să-și exprime opinia, problema este cum o faci. Eu sincer îl consider pe Radu Banciu de ceva vreme, exact așa cum mă consideră el pe mine, și anume că-i consideră pe români niște „căcați”. Opinia mea este că dl Banciu habar nu are despre islam. Niciun drept nu poate fi exercitat în mode excesiv și nerezonabil. Liberateta mea se încheie unde începe libertatea dumneavoastră. (...) Noi de aceea suntem aici, nu pentru a nu lăsa un moderator să se exprime, dar există anumite limitări ale limbajului. Poți să ai o opinie, dar nu trebuie să spui că poate sau nu să existe o religie. Cred că dl Banciu a depășit cu mult limitele bunului simț.

Monica Gubernat, membru CNA – Nimeni nu contestă dreptul la liberă exprimare, dar cred că în vocabularul domnului Banciu este mai mult decât „căcați” și „ștoarfă”.

Florin Gabrea, membru CNA – Problema aceasta cu islamul este foarte delicată, foarte complicată. Ați observato tot evenimentele care s-au petrecut. Întrebați-l pe dl Banciu dacă a văzut cumva emisiunile de la TV5 sau France 2. Ați văzut pe vreunul acolo să spună „căcatul ăla”? Eu nu înțeleg, domnul Banciu pe ce lume trăiește. Dacă știe ce e caricatură, mi-aș dori să nu fie caricatură de moderator. Pentru că a trecut pe locul trei la audiențe, s-a gândit să arunce niște înjurături și poate ajunge pe doi. Vă rog, spuneți-i să-și revină, pentru că de la o vreme a devenit insuportabil. Nu poți să fii în halul ăsta de jos și de ordinar.

Laura Georgescu, președintele CNA – Cu tot respectul domnule Gabrea, dl Banciu nu este moderator. Aș vrea să pledez pentru multă chibzuință pentru că este un moment foarte sensibil pentru libertatea de exprimare.

Membrii CNA au considerat că au fost încălcate art 40 din lege, 40, alineat 3 din Codul audiovizual și 47, alineat 2 din Codul Audiovizual.

Art 40 din Legea audiovizualului - „Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală.”

40 (3) - Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

47 (2) - Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • In ultima saptamana am avut ocazia sa il aud pe Banciu fabuland intr-un mod ingrozitor. De exemplu, ieri a sustin ca un cetatean francez care s-a bucurat de uciderile la CH a fost condamnat la 7 ani de inchisoare. Google nu poate gasi decat 54 de arestati preventivi - nici un condamnat. E firesc, de vreme ce e vorba de un timp atat de scurt. Ar fi preferabil ca CNA-ul sa se ocupe de minciuni, in loc sa fie interesat de 2-3 cuvinte pe care orisicum numai oameni de o anumita factura (clovni si interlopi) le rostesc in gura mare catre mii de telespectatori.
 • Daca se intampla un "incident" similar la A3 sau RTV cred ca dura minim vreo 6 luni sa se ia o decizie ...
 • Bai, pazitorii onoarei stapinilor vostri, uite-aici ce inseamna si cojones si o tara libera (e de azi):

  "Ahmed Abutaleb, edilul Rotterdamului, care trăiește în Olanda din 1976, și-a manifestat în timpul emisiunii NewsHour de la BBC mânia că mulți musulmani refuză să se adapteze noului lor mediu social.
  „Este de neînțeles să te revolți împotriva libertății... Dar dacă nu-ți place libertatea, pentru numele lui Dumnezeu, fă-ți calabalâcul și pleacă.”
  Primarul nu s-a oprit: „Trebuie să fie un loc pe lumea asta unde să fii tu însuți, fii cinstit cu tine și nu te duce să ucizi ziariști nevinovați. Iar dacă nu-ți place aici pentru că umoriștii care nu-ți plac scot un ziar, atunci îți spun să te cari dracu’ de aici.”

  In traducere pentru straluminatii vizuali: "pack yor bag and fuck off". E, o luat BBC-ul amenda?
 • Interesant...ce repede a venit amenda...in schimb pentru alte iesiri mult mai grave - a se vedea Mircea Badea versus motociclistii turbulenti - nu s-a luat nicio decizie nici acum, desi speța este din august 2014.
 • „pe subiectul Charlie Hebdo”. Nu ți-e rușine să scrii așa? Folosim limba română. Corect era „despre subiectul Charlie Hebdo.” Vai de capul tău...
 • Asa cum spunea Radu Banciu aseara, amenda este in logica discursului 'politically correct', asa ca nu ma mira nici comentariile membrilor CNA cu referire la subiect.

Trimite un comentariu