Skip to main content

Liga Profesionistă de Fotbal, amendată de Consiliul Concurenţei cu 185.000 de lei pentru pentru că nu a organizat licitaţie pentru vânzarea anumitor drepturi TV

 
LPF
LPF

Foto: Sport.ro
Foto: Sport.ro

Publicitate

Consiliul Concurenţei a amendat cu 185.664 lei (peste 40.000 de euro) Liga Profesionistă de Fotbal pentru că nu a respectat angajamentele pe care şi le-a asumat, referitoare la drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal în sezoanele competitionale 2011-2014.

Consiliul Concurenţei a constatat că LPF a încălcat angajamentele prin faptul că nu a vândut drepturile de televiziune aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 şi 9 prin intermediul unei licitaţii deschise, transparente şi nediscriminatorii, ci sub forma unui singur pachet de drepturi. 

De asemenea, LPF a cesionat anumite categorii de drepturi cu caracter exclusiv, deşi angajamentele asumate prevedeau cesionarea cu titlu neexclusiv a acestor categorii de drepturi.

În ceea ce priveşte drepturile de transmisie directă radio, LPF le-a cesionat exclusiv către Societatea Română de Radiofuziune, printr-un contract încheiat pe o perioada de 3 (trei) ani, neexistând o pachetizare a meciurilor.

În prezent, Consiliul Concurenţei derulează o nouă investigaţie asupra modului în care LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul competiţiei Liga I. Această investigaţie a fost declanşată în urma unei plângeri.

Liga Profesionistă de Fotbal a vândut drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal ce se desfăşoară în cadrul competiţiei Liga I către compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioadă de 5 ani. Compania a decis să le valorifice prin intermediul a două posturi de televiziune în regim “cu plată”. Investigaţia nu vizează modalitatea în care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifică aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF.

Autoritatea de concurenţă acceptă angajamente doar în situaţia în care acestea sunt o măsură mai eficientă decât continuarea investigaţiei. Neîndeplinirea angajamentelor devenite obligatorii prin decizie a Consiliului Concurenţei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bogdan Bogdan
    Aveam o liga de fotbal foarte slaba, din ce in ce mai multe echipe intra in faliment si nimeni nu mai pare interesat sa investeasca in fotbal
  • gogaie gogaie
    Daca e adevarat - http://www.rcs-rds.ro/liga1, UPC si LOOK TV nu se mai pot lauda cu "exclusivitate" pentru Liga 1 si Cupa Ligii.
  • mih mih
    40000€ o gluma de amendata la cati bani o sa obtină.
  • geo geo
    Nu e nicio chestie ilegala, desteptule. LPFul a vindut drepturile de televizare unei firme care, la rindul ei, le revinde oricui, oricind doreste si la orice pret doreste.
  • Ghionea Ghionea
    La fel o sa se intample si acum, de cand s-a anuntat ca digi iarasi a preluat meciurile. Eu cred ca tot o chestie ilegala s-a facut si acum, pentru ca daca vroiau sa fie totul transparent si corect, semnau de la bun inceput, cum a facut upc, chiar daca in pachet separat
  • Vasile Vasile
    Treaba cu "drepturi exclusive de transmisie radio" doar in Romania se poate intampla. In definitiv e un om care povesteste meciul. Deci daca povestesti meciul trebuie sa cotizezi la LPF. Aceeasi hotie din banul public pe care au facut-o si la Gala Bute.

    Chiar ma intreb daca Tolontan plateste drepturi la LPF ca sa scrie despre "Dodel". :)
  • geo geo
    Consiliul Concurenței a fost amendat ...scrieti in primul rind din text.
    Poate a amendat.

Trimite un comentariu

sus