Skip to main content

Pro TV, amendat cu 10.000 de lei pentru difuzarea unei înregistrări cu Andreea Bălan fără acordul acesteia. Forul a considerat că i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată al vedetei

 
foto cancan_andreea balan_maruta
foto cancan_andreea balan_maruta

foto cancan_andreea balan_maruta

Publicitate

Postul Pro TV a fost amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru o ediţie La Măruţă în care a fost difuzată o înregistrare telefonică dintre Andreea Bălan şi un alt bărbat, prezentat drept „vărul lui Keo”.

Emisiunea, care a fost difuzată în septembrie 2014, a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei sesizări venite din partea Andreei Bălan, care a explicat în document că convorbirea a fost înregistrată „în mod nelegal”, fără voia ei.

„Respectiva persoană, vărul lui Keo, a realizat înregistrarea în complicitate cu realizatorii emisiunii mai sus menţionate, care „coincidenţă” se aflau împreună cu interlocutorul  meu la momentul la care acesta m-a apelat. Materialul respectiv a fost ilustrat cu o serie de imagini difuzate, de asemenea fără acordul meu şi fără a indica sursa de provenineţă (...). Pro TV a făcut publice o serie de aspecte care ţineau de viaţa mea privată şi care au fost de natură a-mi aduce atingere imaginii, reputaţiei, onoarei şi vieţii private”, se arată în sesizarea trimisă de Andreea Bălan.

Sancţiunea de 10.000 de lei a fost propusă de Monica Gubernat, membru CNA, pentru încălcarea articolelor 3 (1) din Legea audiovizualului ce prevede că „Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului"

La acesta se adaugă şi art 33, alineat 1 şi 3 din Codul Audiovizual şi 36, alineat 1 din Cod.

Art 33: (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei. (3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

ART. 36
Înregistrările audio şi/sau video destinate programelor de divertisment, inclusiv cele cu camera ascunsă, nu pot fi difuzate decât cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) persoanele care au făcut obiectul filmării/înregistrării să îşi dea acordul scris pentru difuzare;
b) să nu provoace iritare sau suferinţă ori să nu pună persoana în situaţii înjositoare sau de risc.

Propunerea de sancţionare a fost aprobată cu şapte voturi „pentru” - Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turoş, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Răsvan Popescu şi unul „împotrivă” - Radu Călin Cristea.

Adriana Părpureanu, reprezentantul Pro TV

Ascultând cu atenţie înregistrarea, am observat că petenta este cea care îi sugerează interlocutorului ce să spună „tu să le spui”, „tu să le zici”, „să le povesteşti că”, ceea ce poate să ducă la ideea că ea este cea care furnizează informaţiile. La momentul când a povestit treaba asta este o formă de acord tacit. Ce a făcut-o să se răzgândească şi să reclame asta nu pot să mai ştiu. Partea de ilustraţie este realizată cu imagini care au fost înregistrate chiar de către colegii emisiunii La Măruţă în momentul când au fost făcute apariţii publice.

Radu Călin Cristea, membru CNA – E un caz lipsit de spectaculozitate. E vorba de o emisiune cu caracter tabloid care nu se poate realiza decât prin prezenţa unor personaje care să întărească acest caracter tabloid. Cert este că am şi eu senzaţia că acolo s-a întâmplat ceva. E un soi de joc foarte jos şi mizerabil uneori cu dedesubturi pe care nu le putem afla. Cred că ar trebuie să-i lăsăm în pacea lor şi să nu ne amestecăm în asemenea lucruri care îmi par suburbane.

Gabriel Tufeanu, membru CNA – Avem o reclamaţii şi cu nişte articole pe care le stipulează reclamanta şi noi trebuie să vedem dacă se susţin sau nu. Trebuie să luăm măsuri şi să răspundem reclamatei dacă ce ne-a solicitate este întemeiat sau nu.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Giany Giany
    Atunci CNA-ul ar trebui sa amendeze toate emisiunile de pe Antena, Kanal D, Pro TV...la ce s-ar mai uita poporul?la Discovery? nooo....plictisitor....
  • iulia1 iulia1
    CNAul doarme, sanctioneaza doar ce vrea si acnd are chef. Nu au sanctionat "plimbarea" Antenelor din august, care au reprezentat un atentat la siguranta civica.
  • geo geo
    Ne-am saturat de asa zisele emisiuni de divertisment in care se construiesc scenarii de proasta calitate ptr a scoate in fata indivizi din patura de jos a societatii, precum Arhur de la Ceptura, Mihai de la Berceni ori Loredana Pastrama @Cristi - la Kanal D ori Mexicanul de la Măruță...Dacă și Măruță s-a coborît la așa ceva, în speranța că își va recupera publicul pierdut în toamnă...mă dezamăgește Pro Tv.
    CNAul chiar nu are nimic de spus despre aceste mizerii?
  • Vasile Vasile
    Iulia Bunea, incearca un titlu din colectia "nu o sa iti vina sa crezi". Au fost inventate fix pentru tine. Daca pui prea multe cuvinte de la tine devine prea complicat si imi incalci "dreptul la exprimarea corecta al cititorului"
  • iulia1 iulia1
    corect, dar totusi aceste emisiuni tabloide sunt regizate si sunt multi care cred.
  • alex alex
    Doar pentru atat , hai sa nu exageram . Daca facem o analiza constatam ca antena ar merita oprirea emisiei o saptamana si protv vreo 3 zile
  • blondinaad blondinaad
    Mai bine iti oprea tie comentarile.Pai emisiuea lui MARUTA are o ora si jumatate cu tot cu reclame,cum sa i opreasca emisiunea 2 ore ,mai ''iulia1''.Aberezi mult.
  • iulia1 iulia1
    Cam mica amenda. Mai bine era oprirea emisiei vreo 2 ore.

Trimite un comentariu

sus