Skip to main content

Romica Jurca: „Nu mai am contract cu TVR, deoarece nu mai vrea directorul Directiei Stiri”. Claudiu Lucaci: i s-a propus un nou contract, de consultant meteo, pe care l-a refuzat motivand ca doreste o suma de trei ori mai mare

 
romica-jurca-
romica-jurca-

"romica-jurca-

Publicitate

După opt ani neîntrerupţi la prezentarea rubricii Meteo de la TVR, Romica Jurca nu mai are contract cu televiziunea publică. Ea spune că, în primă fază, a rămas fără contract în urma deciziei conducerii TVR de tăia colaboratorii. Ulterior, conducerea TVR a fost de acord să reia colaborarea, dar, spune Romica Jurca, Claudiu Lucaci, directorul ştirilor, nu a acceptat-o.

De cealaltă parte, oficialii TVR spun că “TVR şi Direcţia Ştiri se află într-un proces prelungit de reducere drastică a cheltuielilor”.

Ce spun reprezentanţii TVR: „Consiliul de Administraţie al TVR a decis reducerea substanţială a bugetului destinat colaboratorilor şi am fost nevoiţtă să renunţăm la mare parte din personalul extern care nu este indispensabil producţiei de televiziune.
În aceste condiţii, nu a mai fost posibilă prelungirea contractului d-nei Romica Jurca, domnia sa nefiind angajată a TVR.”

Directorul Ştirilor TVR, Claudiu Lucaci, spune că “doamnei Jurca i s-a propus un nou contract de colaborare, de consultant meteo, pe care domnia sa l-a refuzat motivând că doreşte o sumă de trei ori mai mare.”

Romica Jurca spune că nu era vorba de o sumă de trei ori mai mare:

"Am trimis un mail în care aş fi acceptat propunerea lor de a fi consultant, dar cu câteva condiţii: fie să încheiem contractul de consultanţă pe trei luni, în condiţiile financiare propuse de ei şi să mi se plătească zilele restante fie renunţam la sumele restante, dar să se dubleze oferta financiară. Suma pe care am precizat-o nu era însă de trei ori mai mare, aşa cum spune domnul Claudiu Lucaci. Nu am primit niciun răspuns, în legătură cu aceste condiţii."

Romica Jurca despre relaţia cu TVR:

„Nu mai am contract cu TVR, deoarece nu mai vrea directorul Direcţiei Ştiri, Claudiu Lucaci. Pe 22 septembrie 2014, jurnalistul Adrian Bucur a introdus în Consiliul de Administraţie al SRTv o hotărâre prin care se interzicea încheierea de alte contracte, pana la 31 decembrie 2014. Aceasta hotarare nu îi excludea pe cei care lucrau in televiziune, fie si cu contract de colaborare, ci bloca accesul altor persoane, din afara.

Nu am avut contract nici in octombrie 2014, timp in care altora li s-au reinnoit contractele, atunci si dupa aceea. Mi-a luat ceva timp sa inteleg ce se intampla si de ce acea initiativa este valabila doar in cazul meu.

Claudiu Lucaci s-a prevalat de initiativa jurnalistului Adrian Bucur ca sa scape de mine. Astfel de intentii a avut de cand a ajuns sef la Stiri, iar de fiecare data motiva ca „nu se mai accepta colaboratori”, ceea ce era si este o foarte mare minciuna.

Intr-un astfel de caz, Presedintele – Director General, Stelian Tănase, nu putea sa-si asume riscul de a incalca acea hotarare, introdusa in Consiliul de Administratie, dar a pus in discutie situatia mea. C.A. a aprobat sa fiu mentinuta in TVR si sa mi se incheie alt contract.

In acest sens a fost emisa o hotarare, nr. 95 / 14 octombrie 2014, pe care, directorul Lucaci a refuzat sa o puna in aplicare pana la inceputul lunii noiembrie 2014. Motivatiile: nu au fost anuntati oficial (minciuna), nu citesc intranetul (minciuna), nu s-a specificat cu ce data trebuie incheiat un nou contract, din ce buget voi fi platita, etc., etc…

Mai rau este ca, la inceput de octombrie, am lucrat cateva zile, fara contract, pe care refuza sa mi le plateasca; am mai lucrat in plus, fata de programul stabilit de sefi si refuza sa-mi plateasca.

In plus, nu am primit niciodata, niciun exemplar de contract, pe motiv ca nu se poate, ca nu au voie, iar cel pe care il am, pentru noiembrie-decembrie, l-am obtinut cerand ajutorul D-lui Presedinte-Director General, Stelian TANASE, catre care Claudiu LUKACSI a incercat sa indrepte vina, de fiecare data.

Pentru plata orelor (zilelor) restante, am depus o cerere la Directia Stiri, trecuta prin Registratura Generala a SRTv, la care am primit raspuns, negativ si extrem de usurel motivat, iar la o alta cerere – contestatie, depusa in data de 8 ianuarie 2015, nu am primit niciun raspuns.

Direcţia de ştiri i-a propus Romicăi Jurca fă fie consultant, până în luna martie, variantă respinsă de realizatoarea rubricii Meteo.

„Personal, eu nu cred nici macar o litera din ce spune acest director de Stiri, ii cer demisia si o fac in calitate de contribuabil, cetatean onest al acestei tari, umilit de acest individ care se erijeaza in patron pe bani publici”, a mai spus Romica Jurcă

Romica Jurca a lucrat în TVR începând din 1986 şi până în 1997. Ulterior, a prezentat rubrica Meteo la Obsevratorul Antenei 1. Din 2006, a revenit la TVR. Este angajată a Adiministraţia Naţională de Meteorologie din 1978.

Claudiu Lucaci: doamnei Jurca i s-a propus un nou contract de colaborare, de consultant meteo, pe care domnia sa l-a refuzat motivand ca doreste o suma de trei ori mai mare

Oficialii TVR spun că motivul ţine de “reducerea drastică a cheltuielilor”.

Poziţia TVR:

"TVR şi Direcţia Ştiri se află într-un proces prelungit de reducere drastică a cheltuielilor. Consiliul de Administraţie al TVR a decis reducerea substanţială a bugetului destinat colaboratorilor şi am fost nevoiţă să renunţăm la mare parte din personalul extern care nu este indispensabil producţiei de televiziune.
În aceste condiţii, nu a mai fost posibilă prelungirea contractului d-nei Romica Jurca, domnia sa nefiind angajată a TVR.

Directorul Direcţiei Stiri, Claudiu Lucaci, a propus încheierea unui nou contract de colaborare cu doamna Jurcă, în cursul lunii octombrie 2014.

Consiliul de Administraţie a aprobat prelungirea contractului până la data de 31.12 2014. La acestă dată a expirat şi aprobarea expresă a Consiliului de Administraţie pentru toate contractele de colaborare.

Astfel, în data de 31.12 2014 au încetat contractele încheiate cu mai mulţi colaboratori ai Direcţiei Ştiri, printre care şi doamna Jurca."

Claudiu Lucaci, directorul ştirilor TVR, spune că Romicăi Jurca i s-a propus un contract de consultanţă, cu care aceasta nu a fost de acord.

Claudiu Lucaci:

„Cu toate acestea, doamnei Jurca i s-a propus un nou contract de colaborare, de consultant meteo, pe care domnia sa l-a refuzat motivand ca doreste o suma de trei ori mai mare. In conditiile financiare prin care trece televiziunea publica si avand in vedere ca doamna Jurca are un loc de munca, am apreciat ca este imoral sa angajam astfel de cheltuieli, mai ales ca ANM ne pune la dispozitie gratuit informatiile meteo.

În plus, ca urmare a faptului ca TVR are obligatia legala sa preia comunicarile si anunturile ANM in baza unui Acord, orice angajat al ANM abilitat de aceasta institutie poate asigura gratuit, la solicitarea TVR, informatii despre starea vremii.”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Veste tristă despre Romica Jurcă
    […] Ulterior, conducerea TVR a fost de acord să reia colaborarea, dar, spune Romica Jurcă, Claudiu Lucaci, directorul știrilor, nu a acceptat-o, scrie paginademedia.ro. […]
  • RMC Info RMC Info
    PS: Am mai fost perioade cu meteo din off la TVR. Și era foarte în regula. Pe-atunci jurnalele nu durau o ora ca acuma: scurt și la obiect (la pupitru era Anca Toader)
  • RMC Info RMC Info
    Dar fără prezentatoare nu se poate?

    S-ar vedea mai bine harta. Ca oricum nu se omoară ele cu aratatul la harta din motiv ca li se strica toaleta.

    O animație cât mai explicită și o voce din off cu discurs clar ar face cat zece figurante prin fața harții!
  • Iulia Marin Iulia Marin
    Buna seara,
    Nu cunosc dedesubturile afacerilor TVR si nici nu ma intereseaza jocurile de culise, insa ca si contribuabil ma gandesc la faptul ca doamna Romica Jurca se identifica in mod apriori cu stirile meteo! Este un simbol si pentru mine si pentru toti telespectatori! Dincolo de reducerile de buget (care se pot face printr-o taiere de un x% din salarile unora, cel putin) TVR este al oamenilor,al cetatenilor. Atunci cand alungi simbolurile ce ramane?
  • iosif iosif
    Asta teapa pai cite locuri de munca avea la bugetari si la institut si la tvr si tot ea se plingea ca au dato afara sa mearga in pensie cu 700 de lei ca tot romanu.
  • Bogdan Bogdan
    TVR-ul oricum trece printr-o perioada prost financiara, este normal sa se renunte la personal
  • maria maria
    Oare daca Busu la PRO TV ar cere un salariu de trei ori mai mare pt acelasi volum de munca - ar fi pastrat, sau ar fi pus pe liber? Doamna Jurca - tot respectul pt vechimea si experienta sa - ar trebui sa puna in balanta lucrurile pro si contra inainte de a acuza TVR. Tocmai pentru zecile de ani petrecuti la televiziunea publica. Personal, nu agreez nici gagicutele in mini de pe alte posturi, nici prezenta doamnei Jurca - cu eterna sa vestimentatie anosta. Nici nu se compata cu mult mai tanara sa colega - Cristina Soare (care chiar daca nu are fata de Hollywood) prezinta ok, cu stil, are corp fain si se misca bine.
  • adi adi
    Face cineva pariu ca va aparea in curand si la TVR o pitipoanca prezentatoare la meteo? Eventual din lotul prostituatelor de lux? Prietene cu Cruduta care are DOUA emisiuni la Antena 1?
  • Georgiana Georgiana
    Lucaci e un smenar securist. Isi tine langa el numai pilele si obligatiile. In rest, ce nevoie are de cea mai longeviva prezenta feminina de pe micul ecran, la Televiziunea Nationala?! Cand sunt atatea fatuci de 20 de ani...Rusine TVR!
  • mihai mihai
    offtopic : un interviu cu Rares Nastase care are o noua serie de reportaje despre romanii din Sicilia nu faceti ? Din cand in cand mai vedem la tv si alt gen de stiri in afara de asistente si degete la nas . Poate si niste audiente pe reportajele respective daca nu e greu .
    Cat despre Lucaci ...daca a castigat concursul cu un poriect pt stiri si TVR angajeaza consultanti externi nu inteleg de ce mai e in functie si e platit ?
  • geo geo
    Chiar ca nu mai stiu pe unde dreptatea.
    Adevarul este ca TVRul trece printro perioada de greutati financiare.
    S-a renuntat la o parte din colaboratori, s-au redus cheltuielile cu colaboratorii. Nimeni nu este legat de ecran, asta toata lumea trebuie sa inteleaga, la fel si cum dl Lucaci trebuie sa aiba o alta modalitate de abordare. Sau, poate, se doreste promovarea pe ecran la rubrica Meteo TVR a vreun pile, fatuca fusta scurta ce trebuie promovata...

Trimite un comentariu

sus