Skip to main content

Ambasada Rusiei, supărată pe un articol publicat în România liberă şi pe Contributors: Nu e necesar ca pe paginile publicaţiilor să se dea cuvântul la orice bădăran

 
Oleg Malginov
Oleg Malginov

Oleg Malginov - Foto: Gandul
Oleg Malginov - Foto: Gandul

Publicitate

Ambasada Rusiei a reacţionat printr-un comunicat după apariţia unui articol semnat de Vladimir Tismaneanu şi Marius Stan pe platforma contributors.ro şi preluat în România liber.

În textul Ispita fascistă a tovarăşului Putin (Un eseu de Vladimir Tismaneanu şi Marius Stan) se spune despre preşedintele Rusiei că „a devenit campionul global al barocului comunisto-fascist”.

Articolul se referă la organizarea ”Forumului Conservator”, sub patronajul partidului Rodina, despre care autorii atrag atenţia că ”sunt prezenţi reprezentanţii unor formaţiuni extremiste, neo-naziste, nostalgicii “Ordinii Europene” proclamate de Hitler şi maniacii suprematismului alb, antisemiţi de toate culorile, xenofobi isterici şi alte creaturi pe care, în chip normal, le numim crackpots. Cei care au încercat să protesteze au fost ridicaţi de poliţie”.

Reacţia ambasadorului Rusiei a fost una dură: „Pentru mine portalul informaţional Contributors.ro şi ziarul România Liberă au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect. (...)Nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran.”

Contributors.ro a reacţionat după mesajul ambasadorului:

„Consideram ca domnul ambasador Oleg  Malginov a recurs la jigniri inacceptabile intr-o lume civilizata,  iar limbajul utilizat il dezonoreaza. Nici un diplomat care se respecta nu poate spune despre coordonatorul raportului de condamnare a comunismului in Romania ca este “orice badaran” fara sa riste un blam general.”, se arată într-un mesaj postat pe contibutors.ro

Poziţia integrală a Ambasadei, în continuare:

Am primit cu surprindere şi dezamăgire articolul publicat în ziarul România Liberă din 26 martie cu titlul «Ispita fascistă a tovarăşului Putin» luat de pe Contributors.ro.

Am considerat întotdeauna şi consider că presa poate şi trebuie să prezinte păreri diferite asupra problemelor actuale, inclusiv a celor de politica externă. Este absolut normal când mass-media exprimă opinii şi evaluări care nu coincid cu punctul tău de vedere. În acelaşi timp, lumea contemporană a surselor informaţionale este un spaţiu în care se relevă principiile morale ale societăţii şi valorile specifice oamenilor dintr-o ţară sau altă.

În decursul a puţin mai mult de trei ani de lucru în România în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse am făcut cunoştinţa mai multor oameni foarte buni, educaţi, pricepuţi, care îşi cunosc în detaliu meseria, cei cu care deseori nu am căzut de acord, am polemizat, discutând despre probleme destul de complicate ale politicii europene şi mondiale. Cred că nu mă voi înşela dacă voi spune că în acest răstimp am reuşit să simt sufletul poporului român în care s-au păstrat şi sunt păzite cu grijă valorile ortodoxe şi devotamentul faţă de idealurile umaniste şi europene.

Bineînţeles, fiecare societate consistă din oameni diferiţi. Dar nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran. Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale. E foarte regretabil că asemenea text i-a stârnit interesul. Iar pentru mine portalul informaţional Contributors.ro şi ziarul România Liberă au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect.

Îmi închipui ce ecouri le poate provoca reacţia mea destul de emoţională. Cu toate acestea, sunt convins că raţiunea şi moralitatea societăţii romăneşti în sfărşit vor prevala.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • nadia nitov nadia nitov
    un ambasador nu are voie sa foloseasca asemenea cuvinte. poate in gand sau cand sta pe veceu. nu in public. este o grava incalcare a prerogativelor diplomatice. nu mai spun ca nu exista strop de diplomatie in asemenea afirmatii. e o declaratie de scandal. de razboi. sunt uluita ca inca nimeni nu i-a raspuns. ma refer la inalti functionari publici.

Trimite un comentariu

sus