Skip to main content

Autorul seriei The Romanians are coming: "Dacă dumneavoastră credeţi că în film am arătat numai partea rea a românilor, nu am cum să vă schimb această impresie"

 
James Bluemel, realizatorul The Romanians are Coming
James Bluemel, realizatorul The Romanians are Coming

James Bluemel, realizatorul The Romanians are Coming.  FOTO: timisplus.ro
James Bluemel, realizatorul The Romanians are Coming. FOTO: timisplus.ro

Publicitate

"Dacă dumneavoastră credeţi că în acest film am arătat numai partea rea a românilor, nu am cum să vă schimb această impresie. Românii sunt oameni de treabă, amuzanţi. Filmul meu este un amestec de umanitate, de tragedie, de comedie, este un film pozitiv", a declarat James Bluemel, autorul documentarului The Romanians are coming, la o dezbatere care a avut loc vineri în Timişoara, potrivit Mediafax.

James Bluemel a participat la o dezbatere la Timişoara, împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, pe marginea serialului difuzat de Channel 4 în Marea Britanie, The Romanians are coming (Vin românii), care a creat controverse în rândul românilor stabiliţi acolo.

Participanţii la dezbatere au comentat pe marginea titlului seriei despre care au afirmat că este unul "nefericit".

"Titlul se referă la un fenomen şi niciun serial nu poate reda în integralitatea sa acest fenomen. Am vrut să arătăm care sunt temerile şi prejudecăţile britanicilor. Titlul este intenţionat controversat, pentru a atrage publicul", a mai spus Bluemel.

Regizorul documentarului Romanians are coming a mai spus că seria a avut parte de multe comentarii, însă cele negative au venit doar din partea românilor.

"Este interesant, au fost o grămadă de comentarii despre acest film. Toate comentariile pozitive au venit din partea britanicilor. Nu am văzut niciun comentariu negativ din partea lor, toate au venit de la români. Britanicii au fost de partea personajelor din film, habar nu aveau că aceşti oameni au făcut atâtea sacrificii ca să ajungă în Anglia. Nu ştiam că au fost nevoiţi să îşi ia rămas-bun de la copiii lor pentru a căuta un loc de muncă", a explicat James Bluemel.

Cât despre faptul că românii le-ar fura locurile de muncă britanicilor, Bluemel a precizat că nu a vrut să scoată în evidenţă acest aspect.

"Locuri de muncă sunt… Este şi o lene a britanicilor, care spun: eu nu am de gând să fac munca asta, nu mă duc să culeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim. Dar sunt oameni care trebuie să facă şi asta. În film apare un fermier din Kent, care spune că, dacă n-ar fi românii, nu ar găsi pe nimeni care să lucreze pe terenurile lui", a mai spus britanicul.

Ca o concluzie, James Bluemel a declarat că îi place România, iar despre români a spus că "sunt oameni de treabă, amuzanţi".

James Bluemel a fost invitat la Timişoara de Asociaţia Documentor, care proiectează integral seria în cadrul acţiunii Open Documentary Session 2015, un eveniment susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Consiliul Judeţean Timiş.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus