Skip to main content

Proiectul Jucan bani de la cablişti pentru televiziuni: membrul CNA măreşte lista posturile de la 10 la 12. "Televiziunile sunt în pragul colapsului"

 
valentin-jucan-razvan-chirita (1)
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

După ce în urmă cu aproximativ două săptămâni, Valentin Jucan, membru CNA, propunea crearea unui „fond audiovizual” care să ajute televiziunile private din România cu bani proveniţi de la operatorii de cablu, acesta a revenit astăzi cu o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta şi Parlamentului.

Publicitate

În noua scrisoare, Valentin Jucan solicită Parlamentului şi lui Victor Ponta să nu accepte să asiste "la pervertirea consistenţei mentalului colectiv prin destructurarea presei audiovizuale".

Jucan vine şi cu o modificare, faţă de prima variantă propusă: de banii de la cablişti să beneficieze primele 12 posturi de televiziune libere la retransmisie (must-carry) şi nu 10, ca în varianta iniţială.

Cine ar beneficia de banii de la cablişti, potrivit propunerii lui Jucan? Primele posturi declarate libere la retransmisie în 2015 sunt:

  1. Antena 1
  2. Kanal D
  3. Antena 3
  4. Romania Tv
  5. Prima TV
  6. Naţional TV
  7. B1 TV
  8. Realitatea TV
  9. Antena Stars
  10. Digi24
  11. Favorit TV
  12. Euforia Lifestyle TV

"Mass-media audiovizuală rămâne principala sursă de informare şi, din păcate, principala zonă de viciere a moralităţii publice. Această decădere a normalităţii şi decenţei afectează major proiectele de ţară, indiferent de domeniul lor de aplicare. (...) Televiziunile din România sunt în pargul colapsului, atât din punct de vedere financiar, cât şi moral", atrage atenţia Valentin Jucan, membru CNA, în scrisoarea deschisă adresată lui Victor Ponta şi Parlamentului.

În scrisoarea deschisă de astăzi, Valentin Jucan vine cu o serie de explicaţii la proiectul de ordonanţă de urgenţă supus atenţiei preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta, pe data de 14 aprilie, despre care Paginademedia.ro a scris AICI.

Precizările aduse de Valentin Jucan proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr 504/2002

Explicaţia 1: Nu vor fi alocate fonduri către entităţi care nu au legătură cu operatorii de cablu.

"În propunerea iniţială, colectarea de taxe pentru eliberarea de licenţe audiovizuale sau alte taxe conexe contribuia la Fondul audiovizual. Aceste taxe, însă, erau plătite şi de radiodifuzori care nu fac obiectul prezentei propuneri. Prin urmare aceştia deşi plăteau, nu puteau să acceseze fondurile.
Articolul a fost modificat. Este exclusă teza discriminării deoarece sursa fondurilor nu permite alocarea de fonduri către entităţi care nu au legătură cu operatorii de cablu. (presa scrisă, radiourile, presa online). Pentru radiourile şi televiziunile locale şi regionale va fi propus un alt sistem de susţinere."

Explicaţia 2: Operatorii de cablu nu vor mări preţul abonamentelor pentru contribuţia de 5% la "fondul audiovizual"

"Discuţiile pe marginea posibilităţii ca operatorii de cablu să mărească abonamentele ca urmare a colectării acestui procent sunt nefondate. Legea finanţelor publice stabileşte primul trimestru al fiecărui an ca perioadă de reglare financiară între Stat şi operatorii economici din mediul privat. Prin urmare, procentul de 5% este cheltuială deductibilă potrivit art.21.4. Nu există decalaje care să pună companiile de cablu în situaţia de a suporta cheltuieli în plus. Dacă este nevoie, Ministerul Finanţelor Publice poate propune mecanisme care să asigure operatorii de cablu că în urma colectării procentului de 5% nu vor rezulta cheltuieli nejustificate care ar putea fi adăugate la costurile abonamentelor oferite publicului."

Explicaţia 3: Banii colectaţi de la cablişti vor ajunge la primele 12 posturi din lista must-carry, nu primele zece, cum se vorbea iniţial.

"În propunerea iniţială erau incluse primele 10 posturi. Este necesară o abordare corectă pentru toate televiziunile eligibile, modificarea care cuprinde 12 poziţii fiind cea potrivită.
Criteriul egalităţii distribuirii fondurilor este esenţial. În acest mod, posturile au şanse egale iar posibilele acuzaţii de alocări de fonduri pe criterii politice, subiective, sau diferenţiate în funcţie de nivelul de audienţă stabilit în lista must-carry. (...)

În organizarea sesiunilor de acordare a fondurilor pentru proiecte editoriale este important să existe o colaborare între C.N.A. şi radiodifuzori, astfel încât aceste sesiuni să corespundă calendaristic cu strategiile editoriale (gilele de programe) ale posturilor. Trebuie avut în vedere faptul că de la momentul propunerii unui proiect, până la realizarea lui, este o perioadă de timp care trebuie să corespundă cu strategia postului."

Primele posturi declarate libere la retransmisie în 2015 sunt Antena 1, Kanal D, Antena 3, Romania Tv, Prima TV, Naţional TV, B1 TV, Realitatea TV, Antena Stars, Digi24, Favorit TV şi Euforia Lifestyle Tv.

Explicaţia 4: Din comisia de acordare a fondurilor va face parte şi un reprezentant al operatorilor de cablu

"Este foarte importantă prezenţa unui reprezentant al operatorilor de cablu. Acesta va da asigurări operatorilor că sumele colectate la Fondul audiovizual sunt folosite corect, corespunzător tematicilor şi în interesul superior al publicului.

În vederea dezvoltării durabile a calităţii programelor, este necesară susţinerea posturilor inclusiv prin stimularea coproducţiilor şi a producţiilor independente. Acest segment de industrie nu poate fi înlăturat din conceptul de producţie audiovizuală de calitate."

Proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de Valentin Jucan poate fi consultat AICI.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cocosul Cocosul
    Credeam ca doar eu m-am prins. Uite ca mai sunt si altii. Jucane, de cand a devenit presul astora de la Intact? :))
  • Marius Marius
    Pai, daca televiziunile sunt "principala zona de viciere a moralitatii publice", de ce sa mai fie alimentate cu banii publici?
  • Domnul Filoftei Domnul Filoftei
    Daca nu erau 12 nu intra si Euforia, nu ?

    Legea asta e pentru milogii Intact , pute de la o posta .
  • gigi gigi
    Sunt mult prea multe televiziuni pentru tara asta saraca. Deci cine rezista bine, cine nu, out. Iar petru informare exista alternative: radio, internet, presa scrisa, televiziunea nationala dar si alte posturi tv private care se descurca si fara reclama (ex. digi24).
  • Ted Ted
    Scurta lectie de finante pt dl Juncan, ca stiu ca citeste acest site, ca sa nu ne mai abureasca cu asigurari ca nu se vor scumpi abonamentele la cablu:
    - inainte de aceasta impotetica lege, un cablist nu dadea nimic la "fondul audiovizual": la venituri de 10000 lei avea cheltuieli deductibile de 9000 lei, un profit brut de 1000 lei, din care platea la buget un impozit pe profit de 160 de lei si va ramane cu un profit net de 840 lei;
    - dupa aplicarea acestei ipotetice legi: cablistul datoreaza 5% din incasari la "fondul audiovizual": la venituri de 10000 lei (presupunand ca nu maresc abonamentele) va avea cheltuieli deductibile de 9500 lei (9000 lei similarea situatiei dinainte + 500 lei cei 5% din incasari catre "fondul audiovizual"), un profit brut de 500 lei, din care va plati la buget un impozit pe profit 80 lei si va ramane cu un profit net de 420 lei.
    Pe romaneste: cheltuiala deductibila inseamna ca ea reduce profitul impozabil, nu impozitul pe profit datorat. Cablistii vor avea de suportat cheltuieli in plus, care ii vor forta sa mareasca preturile abonamentelor.
    In concluzie, la aceleasi venituri (pastrand pretul abonamentului neschimbat), la fiecare 10000 lei venituri, cablistul pierde 420 de lei profit net (presupunand o marja a profitului brut de 10%). Dl Juncan crede ca suntem prosti si presupunem ca cablistii vor accepta situatia si nu vor mari pretul abonamentelor. O aberatie!

    Si mai aberant este ca daca contributia la fond s-ar scadea direct din impozitul pe profit datorat, ar insemna ca tot fondul vine de fapt din banii deja cuveniti bugetului statutlui. Cum beneficiarii fondurilor sunt companii private, asta ar echivala cu o subventie mascata, interzisa de legislatia europeana, care se aplica si in Romania.

    Dle Juncan, daca taceai, filozif ramaneai!

Trimite un comentariu

sus